Zo laat jij je baby lachen! Iedereen weet het; lachen is gezond. En als baby’s lachen; tja dat is niet alleen goed voor je baby maar ook voor jezelf. Een glimlach van je kind; iets mooiers op deze wereld kan ik niet bedenken. Ik geniet er van; van een kleine grimas tot een grote big smile. En dan die pretoogjes? Daar heb je toch echt alles voor over?

Willeke Alberti zingt niet voor niets: “De glimlach van een kind, doet je beseffen  dat je leeft. … Zo’n glimlach maakt je blij, daar kan geen feest meer tegenop. Wat geeft het of je ouder wordt, dat maakt toch niets meer uit, je voelt je gelukkig al heb je geen duit.”

Een lach op het gezicht van je kind is zo mooi, maar soms moet je er wel iets voor doen. Bijvoorbeeld als je die glimlach vast wilt leggen op de gevoelige plaat. Natuurlijk kiest je baby er net dat moment voor uit om zijn liefste pruilgezichtje op te zetten. In de loop der tijd bleek dat een aantal spelletjes een glimlach opleverden. Hieronder deel ik ze graag met jullie. Het belangrijkste bij alle ‘methodes’ is om te zorgen voor een rustige omgeving, en (fysieke) geborgenheid met de baby. En geef ze je volledige aandacht; dat is wat ze het allerliefste willen, veel meer hoef je dan niet meer te doen.

1. Komt een muisje aangelopen

Met mijn hand maak ik een kriebelbeweging, waarbij ik begin naast baby en vervolgens via de voeten, benen en buik naar haar nekje kruip met de tekst: “Komt een muisje aangelopen, komt bij … (naam kind) in het nekje gekropen!”

2. Buik masseren

Onze dochter vindt babymassage erg fijn, één van de bewegingen waarbij ze heel hard begint te lachen is als ik met een vlakke hand over haar buikje een beweging maak van boven naar beneden en terug. Op haar borst moet ik ook een zalfje smeren, wat ze nu gewend is en ook begint te lachen als ik daar insmeer. Dit kan natuurlijk ook Luuf zijn.

Lees ook: Shantala Babymassage: tips en technieken

3. Kiekeboe

Dit spelletje speelt ze vooral graag met oma, die zich ergens achter verstopt en als ze te voorschijn komt een grote lach weet uit te lokken. Ideaal voor als je kerstkaarten met je dochter wilt maken ;-)

Lees ook: Het zin en onzin van verstoppertje spelen

4. Ik ga je opeten…

Dit was één van de eerste methodes. Natuurlijk ga ik mijn dochter niet echt opeten, maar een soort van ‘mamamamamam’ naast haar wang vindt ze geweldig.

5. Zachtjes blazen

Als ik een portretfoto van mijn dochter wil maken waar ze lachend op staat, blaas ik zachtjes in haar gezicht. Zodra ze begint te lachen maak ik dan een foto. Dit is vooral handig bij jonge baby’s, als ze wat ouder worden kunnen ze ook zogenaamde “O” gezichtjes trekken.

6. Trompetteren op de buik, wangen of handjes

Met de mond op de buik of wangetjes blaas ik zachtjes met een zoemend geluid, dit vindt ze helemaal geweldig.

7. Boe

Dit is ook één van de eerste momenten waarop ze lacht, van een afstandje beweeg ik zachtjes naar haar hoofdje toe. Als ik er bijna ben zeg ik zachtjes boe, zonder haar te laten schrikken, maar wel heel hard begint te lachen.

8. Kietelen

Als ik rustig met twee vingers kietel en een zacht grommend geluidje maakt, begint ze te kraaien van plezier. Volgens de Pavlov-reactie hoef ik nu alleen nog maar dat geluidje te maken…

9. Imiteren

Regelmatig is ze een beetje aan het brabbelen, als ik vervolgens probeer deze kraaitjes te imiteren wordt ze er helemaal vrolijk van en begint nog meer en harder te kraaien. Bij baby boy werkt het heel goed door zelf te gaan lachen, dit doet hij dan heel snel na.

10. Spiegelbeeld

Sommige baby’s vinden het fijn om in de spiegel te kijken, als ze zichzelf of hun ouders herkennen beginnen ze dan heel hard te lachen.

Lees ook: De leukste activiteiten en cursussen voor moeder en kind

Afwisseling

De laatste is misschien een beetje gemeen en heb je hulp voor nodig. De hele dag heb jij direct contact met de baby, waar hij aan went. Door iemand anders langs te laten komen, bijvoorbeeld oma of een tante. Een paar woordjes en onze dochter begint te stralen van het lachen.

Hopelijk heeft iemand anders baat gehad bij deze methodes die bij onze dochter werken en waarschijnlijk ook bij andere baby’s.

Lacht jullie baby veel? Wat werkt er bij jullie?

Bron Shutterstock

Schaterlachen; 10 tips wanneer je baby weinig / niet lacht - Mamaliefde.nl

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.