Koken met kinderen - Mamaliefde.nl

Samen koken met je kind

Zelf heb ik altijd wel graag in de keuken gestaan. Al jong leerde ik bij scouting om te koken. Dit deed ik later thuis ook voor het gezin, en toen ik op mezelf ging wonen. In mijn studententijd werd er ook regelmatig gekookt voor de hele groep (circa 30 man). Daardoor heb ik zeer divers leren koken en ook veel inspiratie op gedaan. Nu ik ook regelmatig blogjes lees neem ik ook de origineelste gerechten mee om zelf na te maken. Heerlijk vind ik dat. Vooral de eenvoudige recepten zonder al teveel ingrediënten. Voor de meer uitdagende recepten kijk ik wel naar Masterchef Australië. Die liefde probeer ik ook door te geven aan mijn kinderen. De keuken is verboden terrein voor hun, en daarom extra aantrekkelijk. Overdag zit de deur dicht. Soms mogen ze echter onder begeleiding komen helpen.

Een voorproefje hiervan heb je al gezien tijdens het maken van de gezonde traktatie als onderdeel van de mamachallenge. Waarin onze peuter mocht helpen met maken van de chocolade bieten muffins. Het leek ons leuk om afgelopen week, toen we drie jaar waren getrouwd ook te gaan uit eten. Helaas was het al kwart voor zeven toen we nog jassen moesten gaan aantrekken… Veel te laat om met kinderen er nog op uit te moeten. Manlief heeft dus snel boodschappen gedaan om samen met onze dochter pannenkoeken te gaan bakken.

Voorbereiding en veiligheid

Voorbereiding en veiligheid is key. Als je het een beetje handig aanpakt scheelt het ook nog eens veel rommel. Zo doen we altijd een keukenschort voor en laten we haar op een krukje staan. In het begin durfde ze hier niet vanaf te klimmen, heel fijn was dat. De ingrediënten en keukenmaterialen zet ik zoveel mogelijk klaar voordat we gaan beginnen.

Dit kan jouw kind ook!

Toen ze anderhalf was zijn we een beetje begonnen met het laten helpen in de keuken. Er zijn een aantal handelingen die ze namelijk prima kan uitvoeren. Denk maar eens aan;

 • Het scheppen van een poeder in een kom, bijvoorbeeld van de weegschaal.
 • Het aanzetten van de keukenmachine door op een knopje te drukken / draaien.
 • Met een garde wat kloppen door een kom, je zal wel zelf even moeten nakloppen.
 • Het leegschenken van een kopje water in een
 • Het uitsteken van koekvormpjes / rollen van croissantjesdeeg.
 • Oefenen met snijden van zachte materialen met een plastic mes

Er zijn ook een aantal handelingen die ik haar liever niet laat doen. Zo mag ze niet in de buurt van de oven komen. Die is ‘au, heet’. Dit heb ik haar een keer laten voelen tijdens het opwarmen, natuurlijk zonder dat haar handen zouden verbranden. Dan weet ze ook waarom we dat niet willen hebben. Bij het vuur mag ze alleen als ik er achter sta en dan zet ik de pannen op de achterste pitten en dan (tijdelijk) de pan waar ze in mag roeren vooraan.

Gerechtjes

Wat voor gerechten geschikt zijn om samen met je kind te maken;

Hier vind je meer handige recepten voor kinderen.

Het voordeel van laten helpen in de keuken is dat ze weet wat ze eet. En het in de toekomst net zo goed blijft gaan met eten. Natuurlijk wisselt het ook hier in huis sterk wat ze wel / niet eet. We laten haar wel alles proeven en mag dan zelf kiezen hoeveel ze eet.

En natuurlijk niet vergeten; proeven en aflikken hoort erbij. De ene keer gaat het om het aflikken van het deegbeslag en de volgende keer een blaadje spinazie.

Mogen jullie kinderen helpen in de keuken? Wat maken jullie dan graag?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Summary
Review Date
Reviewed Item
Samen koken met kinderen ook voor peuters en kleuters
Author Rating
51star1star1star1star1star

Comments ( 11 )

 • Onze kids vinden het prachtig om mee te helpen in de keuken! En af en toe mag dat dan ook, meestal als we iets lekkers maken.

 • Het koken heb je van geen vreemde ook ik kook graag voor veel mensen. En al jong liet ik jullie meekoken.Jij was denk ik net zo oud als peuterkleindochter nu toen wij samen regelmatig Mon Choutaart gingen maken. Lijkt me leuk om samen met haar en misscgien ook samen met nichtje te maken.

 • Super leuk! Met M. z’n neefjes maakte we altijd pannenkoeken in de keuken. Super gezellig!

 • Aaron is er nog wat te klein voor, maar als ie ouder is dan gaan we dat ook doen!

 • Ik ben gezegend met een mastercheff-zoon. Hij kijkt elke dag mee. Zo leuk! Als ik ga koken kijkt mijn dochter mee. Ze mag ook af en toe wat helpen. Ze mogen allebei niet bij de oven en het gasfornuis. Tenzij ik ze til en alles in de gaten houd.

 • Ik ben heel erg voor om kinderen jong te laten meehelpen. Ik ben met mijn twee oudste er laat mee begonnen omdat ik bezorgd was. Vuur, scherpe messen…. En dat terwijl ik vanaf mijn 4e in de keuken mijn moeder stond te helpen en dat eigenlijk altijd gewoon goed ging en super gezellig was. Ik denk dat de keuken met wat veiligheidsregels een prima plek is om samen te zijn met kinderen. Mijn kleinste kookt ook al veel langer mee dan zijn oudere zus en broer. Zijn specialiteit is lasagne. Leuk om met een kind te maken omdat er best veel stappen door een kleine gedaan kunnen worden. Hij eet alleen geen lasagne meer als iemand anders het maakt. Dan zegt hij altijd “mijn lasagne is het lekkerste” 🙂

 • Met Luuk kan ik nog niet veel in de keuken 😉 Maar in mijn werk als gastouder heb ik altijd veel gekookt en gebakken samen met kinderen. Mijn broertje hielp mijn moeder ook altijd en is inmiddels chefkok 😉 Ik heb me er als kind nooit zo mee bezig gehouden en hou dan ook helemaal niet zo van koken.

 • Ik vind dit herkenbaar van vroeger 🙂 Ik mocht altijd best veel helpen en vond dat prachtig!

 • De kleine M helpt heel graag mee in de keuken, vooral als we koekjes of cakejes maken! De mixer gebruiken en de blender, dat zijn zijn favorieten. Als ik doordeweeks aardappels en groentes kook, wil hij graag in de pannen kijken.

 • Hier zijn de kinderen ook altijd dol op helpen bij het koken. Het laatste wat ik gemaakt heb samen met mijn 6 jarige zoon is de heerlijkste jam ooit, kabouterjam; oftewel—-> pruimen/blauwebesjam.
  Hij mocht met een echt mes de pruimen doorsnijden en de pit eruitpulken, meten, wegen en roeren (met oven wanten aan zodat hij echt niet kan verbranden natuurlijk) het ingieten in de potten deed ik natuurlijk helemaal zelf :-).
  Maar ip elke dag komt er wel een kind mij helpen, gewoon omdat ze het leuk vinden en ik ook 🙂

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top