Na mijn eerdere blog over Wenen, nu een blog over een andere prachtige Oostenrijkse stad. Ik ben dol op Oostenrijk. De sfeer, de cultuur, de muziek, het eten, het landschap, de steden, ik kan wel door blijven gaan, het heeft me gegrepen. En dat terwijl ik totaal niet van de wintersport ben. Als ik aan mensen vertel over mijn liefde voor Oostenrijk, beginnen de meesten juist daar over. Maar echt; Oostenrijk is zoveel méér. Hoewel Salzburg natuurlijk prima in de winter te bezoeken valt. Ik heb de winterse plaatjes wel gezien en dat lijkt me ook schitterend, maar zelf ik ging ik eind september 2015 en had heerlijk weer, zag de herfstkleuren en beleefde Rupertikirtag en had een vakantie om niet te vergeten. Hier mijn tips voor een heerlijk tripje naar gezellig Salzburg.

Lees ook: Zomervakantie Oostenrijk; kindvriendelijk overnachten op een boerderij
Lees ook: Stiermarken (Steiermark); De leukste bestemmingen, bezienswaardigheden, tips wat te doen met kinderen in Oostenrijk

Oude Stad

Een wandeling door de oude stad van Salzburg mag niet ontbreken in je tripje. Wandel over de Alter Markt, bekijk het 15de-eeuwse Altes Rathaus, bezoek het Panoramaschilderij van Sattler (een soort Panorama Mesdag van Salzburg) en het Stadtmuseum. Een toptip vind ik de Aartsabdij St. Peter. De Kloosterkerk vormt als benedictijnse aartsabdij het historische centrum van Salzburg. De bouw stamt van de 16de en 17de eeuw en bestaat uit drie binnenplaatsen. In het midden van de eerste staat de St. Rupertusfontein, een oude waterput uit de 17de eeuw die in 1927 opnieuw opgebouwd werd. Door een poort bereik je de hoofdbinnenplaats met de Petrusfontein die oorspronkelijk dienstdeed als visput. Het derde hof is niet toegankelijk voor bezoekers. De kerk stamt uit de 12de eeuw. De oorspronkelijk Romeinse basiliek werd tussen 1605 en 1624 en 1760 en 1785 ingrijpend veranderd. De koepel werd in 1622 gebouwd en in 1657 verhoogd. De laatbarokke plafonfresco’s zijn net als de meeste muurschilderingen van de hand van König (1758). Het rotsgraf van Rupertus vind je in de rechterzijbeuk.

Domquartier

Het Domquartier beslaat een groot gedeelte van het centrum en bestaat uit de Dom, het Dommuseum en de Residenz. De Dom is gratis, maar als je een kaartje koopt voor het museum en de Residenz kom je op plekken in de Dom waar je anders niet mag komen. Dat vond ik echt bijzonder mooi.

Nadat de Middeleeuwse Dom in 1598 afgebrand was, werd hij in 1614 heropgebouwd. De vroegbarokke stijl werd verbonden met Romeinse bouwideeën. De kerk biedt plaats voor 10000 mensen. De torens werden pas in de 17de eeuw voltooid. De portaalheiligen stellen Rupertus, Vergilius, Petrus en Paulus voor. Er is een crypte waar de prins-aartsbisschoppen rusten. Het barokke orgel uit 1703 werd door Mozart zelf bespeeld.

Het Dommuseum herbergt de domschatkamer en kunstwerken uit het aartsbisdom Salzburg van de middeleeuwen tot de 19de eeuw. Enkelen herinneren aan de patroonheilige van Salzburg: Rupertus.

Een bezoek aan het Residenz neemt je mee op een reis door 200 jaar stijlgeschiedenis, van de renaissance en de barok tot het classicisme. Het oorspronkelijk uit 1120 stammende gebouw kreeg tussen 1600 en 1619 zijn huidige vorm. In 1660 werd het met een extra verdieping verhoogd. Tot 1803 was dit het verblijf van de Salzburgse prins-bisschoppen. De rondgang door de staatsievertrekken op de tweede verdieping voert eerst naar de Carabinierizaal. De aansluitende ridderzaal is bij wijze van spreken de voorhal van de soevereine ruimten met conferentiezaal, antichambre, audiëntiezaal en de privé-vertrekken.

Hohensalzburg

Dit grootste volledig bewaard gebleven burchtcomplex van Midden-Europa is het symbool van Salzburg. De vesting ligt 120m hoog boven de Salzach op de vestingberg en vanaf hier heb je een schitterend uitzicht over de stad en het omliggende berglandschap. De vesting ziet er nu nog hetzelfde uit als toen ze tijdens de ambtperiode van aartsbisschop Leonhard von Keutschach (1495-1519) gebouwd werd. Vandaag de dag is het deels museum en deels privébezit. Ik ging naar boven met het kabelspoor maar lopend kan ook. De toegang loopt door drie poorten over een ophaalbrug.

Hoogtepunten zijn;

  • Goldene Stube: rijkversierd met grote tegelkachel in gotische stijl.
  • Martelkamer: een hoektoren waar tot 1893 gevangen werden gemarteld.
  • Glockenturm: geeft toegang tot de woonverblijven van het kasteel.
  • Schulhaus en Kuchlturm: resteren van de 16de-eeuwse versterkingen buiten het kasteel die zijn gebouwd tijdens een opstand tegen de aartsbisschoppen.

Let op: Als je dit kasteel bezoekt is het een flinke wandeling met veel trappen op en af, met een wandelwagen is dit dus niet haalbaar. Het handigste is als de kinderen goed kunnen zelfstandig kunnen lopen.

Mirabell

In 1606 liet aartsbisschop Dietrich dit kasteel bouwen als buitenverblijf voor zijn gezellin Salome Alt. Samen met haar had deze geestelijk leider vijftien kinderen. Het voormalig landgoed Altenau werd in 1818 na de stadsbrand in eenvoudigere vorm heropgebouwd. De Marmerzaal op de eerste verdieping is een bezoekje waard. Niet alleen het kasteel, maar ook de tuin is betoverend mooi. Hij werd rond 1690 aangelegd, maar werd in 1730 grondig veranderd: bronnen en fonteinen, beeldengroepen, de zonderlinge dwergentuin, prachtige bloemperken, het doolhof en het Heckentheater (openluchttheater) zijn hier te zien. En je hebt ook nog een mooi uitzicht op de oude stad verderop. Hier vind je ook speeltuintjes die een welkome afwisseling zijn voor de kinderen.

Schloss Hellbrunn en Zoo Salzburg

Dit is een schitterend kasteel aan de rand van de stad. Je komt er makkelijk met de bus. Het is er heerlijk rustig wandelen in het park nadat je het kasteel hebt bezocht. Ik kreeg een interessante rondleiding door paleis en slotpark, ook v