18x leuke uitjes in Rotterdam met kinderen

Rotterdam is de grootste stad in Zuid-Holland, maar niet de hoofdstad, dat is Den Haag. Het is na Amsterdam ook de grootste stad van Nederland. Rotterdam staat bekend om zijn grote haven (het is namelijk de twee na grootste haven ter wereld) en heeft een behoorlijk aantal populaire bezienswaardigheden, waarvan ik er een aantal met jullie ga delen. De leukste uitjes van natuurgebieden, tot speciale activiteiten of musea. Rotterdam is trouwens ook perfect te combineren met een nachtje weg, wat dacht je bijvoorbeeld van overnachten in SS Rotterdam?

Lees ook: Zuid-Holland met kinderen; Top 10 activiteiten, kinderuitjes en dagje weg 

1. SS Rotterdam

Naast dat je op de SS Rotterdam kunt logeren, kun je er ook voor kiezen om met één van de rondleidingen mee te gaan. Je bezoekt alle ruimtes, waaronder de machinekamer en de kapiteinskamer. Ook kun je de Grand Ballroom bezoeken en zo een klein beetje ervaren hoe het er vroeger tijdens een cruise aan toe ging. In het Experience Center op het Lower Promenade Deck bekijk je een korte film, waarin je mee op reis genomen wordt van Rotterdam naar New York en dat binnen enkele minuten. Lees vooral ook het uitgebreide verslag over SS Rotterdam van KidsErOpUit.

En kijk hier voor nog meer informatie op de website.

Lees ook: 20 originele en goedkope budget uitjes onder de 10 euro

2. Maritiem Museum

We blijven nog even hangen binnen het onderwerp scheepvaart, want in Rotterdam is namelijk ook het Maritiem Museum te vinden. In dit museum ontdek je de enorme invloed van de maritieme wereld op ons dagelijks leven. Ga lekker mee op reis door het maritieme heden en verleden door de eigentijdse tentoonstellingen te bezoeken voor grote én kleine avonturiers.

Ga net als Marjo van Thuisleven in de ‘Offshore Experience’ mee op een uitdagende zoektocht naar energie op zee. Door een 360 graden filmprojectie én de special effects lijkt het net of je je op platform op zee bevindt en of je tot drie kilometer onder water gaat. Dit en nog veel meer kun je beleven in het Maritiem Museum.

Meer informatie vind je hier.

3. De Ontdekhoek

In Rotterdam, Zwolle en Lelystad is de Ontdekhoek te vinden. In de werkplaats kunnen kinderen van 4 tot en met 14 jaar proefjes doen en zo dus meer te weten komen over de wetenschap op een leuke manier. Maak bijvoorbeeld zelf chips van aardappelen of ontwikkel foto’s in een donkere kamer.

Op Thuisleven kun je een verslag lezen over de Ontdekhoek in Zwolle, maar het is allemaal vergelijkbaar. Je kunt in ieder geval zelf kiezen uit meer dan 30 proefjes.

Meer informatie vind je hier.

4. Futureland Rotterdam (Maasvlakte 2)

Futureland: Beleef de haven van de toekomst. Voor kinderen vanaf een jaar of 8 (maar ook voor leergierige jongere kids), is dit een ontzettend interessant en leuk uitje! Hier kun je zien hoe de nieuwste havens van Rotterdam zijn opgespoten. In vijf jaar tijd is namelijk twintig vierkante kilometer zee omgetoverd tot een havengebied, waar Nederland vele tientallen jaren mee vooruit kan. Stap in de toekomst en vlieg bijvoorbeeld in 2035 over Maasvlakte 2. Zelf containers op een schip laden, terwijl je hoog en droog in de kraan zit, dat en nog veel meer, kan ook gewoon in FutureLand. Nathalie van Volgmama bezocht Futureland en schreef er een mooi verslag over dat je hier kunt lezen.

Wil je de website van tevoren uitpluizen dan kan dat hier.

5. Villa Zebra

Tentoonstellingen en workshops met beeldende kunst voor kinderen van 3 tot en met 12 jaar, dat biedt Villa Zebra. Door middel van het beantwoorden van vragen en het doen van opdrachten, ontdekken de kinderen meer over de kunstwerken en het onderwerp van de tentoonstelling.

Voor kinderen van 3 t/m 6 jaar is er de semipermanente tentoonstelling ‘ZELF!’. Deze semipermanente tentoonstelling is volledig ingericht voor peuters en kleuters om zelf te ontdekken. De installaties zijn gemaakt door de kunstenaars: Jeannette Ephraïm, Alice Hoogstad, Nanna Koekoek & Renée Reijnders & Geeske de Graaff en Birgit Verwer.

Lees ook: Dagje uit Villa Zebra Rotterdam Zelf

Voor kinderen van 7 t/m 12 jaar zijn er wisselende exposities. Op de blog van Avonturen Sparen lees je over “Diep in het Bos”, overigens momenteel nog steeds te bezoeken. Bij de entree krijg je een zaklampje, waarmee je het donkere bos in gaat.

Hier vind je meer informatie

6. Miniworld Rotterdam

Miniworld is de grootste overdekte miniatuurwereld van de Benelux. In Miniworld duurt een dag slechts 24 minuten. Voor je het weet is het alweer nacht en zie je duizenden lampjes branden in het donker. Als het dan ineens weer ochtend wordt, ontwaken alle 27.000 inwoners en zie je de treinen rijden naar hun bestemming. Ook brengen de vrachtwagens hun lading naar de grootste miniatuurhaven van Europa.
Hier ontdek je de wereld in het klein, vol met mooie en vaak grappige details. Ontdek op unieke wijze wereldstad Rotterdam, inclusief haar prachtige havens en omringende, echt typisch Nederlandse landschappen.

Meer informatie vind je hier.

7. Trammuseum Rotterdam

Bekijk in dit museum (bijna) alle type trams die ooit in Rotterdam hebben rondgereden. De totale collectie bestaat uit ruim 60 trams, 20 bussen en een metrorijtuig. Een deel van deze unieke collectie is te bekijken in de voormalige tramremise aan de Kootsekade.
Het Trammuseum Rotterdam is gevestigd in de remise Hillegersberg aan de Kootsekade 19 in Rotterdam en uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer. Van maart tot en met oktober zijn de trams voor publiek opgesteld op de open museumdagen. Het museum is op andere dagen op aanvraag voor groepen geopend. Check voor meer informatie en de openingstijden de website.

Meer informatie vind je hier.

8. Kunsthal Rotterdam

De Kunsthal in Rotterdam is niet alleen voor volwassenen een leuk uitje, maar ook zeker voor kinderen. Er zijn namelijk steeds wisselende exposities te zien en er is van alles te doen. De Kunsthal is voornemens om zich nog meer op het jongere publiek te gaan richten. Jongeren zijn tenslotte de toekomst. Vorig jaar was een succesvol jaar en daar willen ze natuurlijk graag op voort borduren. Houd vooral de website goed in de gaten!

Meer informatie vind je hier.

9. Euromast

Hij is maar liefst 185 meter hoog en je kunt er eten, drinken, slapen, feesten en zelfs abseilen; de Euromast. Toch is gewoonweg genieten van het uitzicht ook een goede optie. Als het helder weer is, kun je zelfs tot aan Antwerpen kijken, dat is gaaf hè? Eet op 100 meter hoogte een hapje met de kids en ga met de ronddraaiende Euroscoop tot aan 185 meter hoogte!

Meer informatie vind je hier.

10. Wereldmuseum Rotterdam

Het Wereldmuseum laat in de (permanente) tentoonstelling “De Collectie 2.000”, maar liefst 2.000 topstukken uit de museumcollectie zien. Dit is slechts een klein deel van de gehele verzameling. De hele museumcollectie telt namelijk rond de 100.000 voorwerpen en 100.000 foto’s (daterend vanaf ca. 1860), albums, prenten, geografische kaarten en atlassen, tekeningen, dia’s en affiches. Leuk voor volwassenen, maar ook zeker voor kinderen. En ook leuk: kinderen t/m 12 jaar mogen ook nog eens gratis naar binnen.

Meer informatie vind je hier.

11. Bungelland Kinderparadijs Rotterdam

Kom spelen in een leuke overdekte speeltuin, waar van alles te beleven is voor kinderen van 0 t/m 12 jaar. Grote kinderen kunnen heerlijk spelen, klimmen en klauteren. Voor de kleintjes is er een aparte peuterzone. Ouders kunnen de kinderen altijd zien vanaf het terras. Drink een lekker kopje koffie, lees een tijdschrift en maak gebruik van de gratis WiFi! Door de ruime en overzichtelijke opzet is het leuk, maar vooral ook veilig.

Meer informatie vind je hier.

12. Pannenkoekenboot Rotterdam

75 minuten varen en onbeperkt pannenkoeken eten, dat klinkt goed toch? Op het buffet staan versgebakken spek-, appel- en naturelpannenkoeken én allerlei gerechten om de pannenkoeken mee te garneren, zoals kaas, ham, vruchtjes, jam en ei.
Voor de kinderen is er in het ruim van de Pannenkoekenboot een grote ballenbak en ook zijn er voldoende kleurplaten om te kleuren. Ouders kunnen na het eten even lekker uitwaaien bovenop het dek…en met mooi weer gewoon lekker buiten eten.

Meer informatie vind je hier.

13. Nederlands Fotomuseum

Dit is hét nationale museum voor de fotografie met een indrukwekkende fotocollectie van meer dan 5 miljoen beelden. Het museum presenteert jaarlijks circa tien tentoonstellingen, Historische en hedendaagse fotografie, Nederlands én internationaal wisselen elkaar af.
Voor leerlingen van de basisschool is er momenteel een workshop Lomografie om te volgen en leerlingen op de middelbare school kunnen leren hoe ze een goede portretfoto moeten maken. Ook fotografie studenten kunnen er terecht om te leren hoe ze (digitaal) moeten archiveren.

Meer informatie vind je hier.

14. Belasting en Douane Museum

Misschien denk je bij het woord belasting…dat kan nooit leuk zijn. Echter is dit uitje wel degelijk interessant te noemen. Want leuker kunnen ze het deze keer dus echt wel maken! Van urinebelasting tot slikkerstoilet, van fietsplaatje tot smokkelfiets, het komt allemaal voorbij.
In het museum is er voor kinderen altijd iets te doen! Je kunt een speurtocht doen of zelf op ontdekkingstocht gaan. Speurhond Doerak speelt graag met je mee op het DouaneDek. Daar beleef je avonturen te land, ter zee en in de lucht. Je kunt er zelfs een verjaardagsfeestje vieren.

Voor meer informatie kijk je hier.

15. Plaswijckpark

In het park vind je een grote speeltuin met draaimolen, klimrekken, schommels en avontuurlijke zandspeeltuin voor de jongere kinderen. Achter de speeltuin ligt een kleine dierentuin met herten, lama’s en aapjes. Wie nog geen genoeg heeft van de speeltuin, kan ook nog een rondje op het meer fietsen met een waterfiets. In het park zijn er 8 speelwijcken: speeltuin, verkeerstuin, havenspeeltuin, binnenspeeltuin, boemeltrein, rondvaart, waterfietsen en apenspeeltuin. Nieuw in het Plaswijckpark is speelhuis Het Huis in de Heuvel. Lekker trampoline springen op de bedden in de slaapkamer, met badschuim spuiten in de badkamer of klauteren door geheime tunnels en gangen.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit; Rondvaartboot & steengrillen

16. Kralingse Bos

In de Rotterdamse wijk Kralingen vind je het Kralingse bos. Een uitgestrekt natuurgebied dat geliefd is bij hardlopers, hondenbezitters en dagjesmensen. Hier kun je je makkelijk een dag vermaken met een wandeling door het bos, een bezoek aan de kinderboerderij met natuurspeeltuin en een kijkje in het hertenkamp. Om de dag compleet te maken kun je neerstrijken bij een van de restaurants aan de Kralingse plas. Wie gaat voor watersport, kan ook een zeilboot huren om de plas te verkennen.

Meer informatie vind je hier

Lees ook: Weekendje Rotterdam met bezoek aan Kralingse Bos

17. Spido

Spido verwelkomt je graag aan boord voor een ontdekkingstocht door de havens van Rotterdam. Aan de voet van de Erasmusbrug vaart Spido vrijwel dagelijks uit voor een verrassende rondvaart. Middenin het drukke verkeer van zee- en binnenvaartschepen beleef je een memorabele vaartocht door één van de grootste zeehavens ter wereld. Je ziet de indrukwekkende skyline met imposante gebouwen aan je voorbij glijden, gevolgd door een uniek uitzicht op werven, dokken en de hypermoderne overslag van duizenden containers. 75 minuten lang boeiend met heldere uitleg. Je wordt in beeld en geluid volledig geïnformeerd over de vaarroute.

Meer informatie vind je hier.

18. Markthal Rotterdam

Door nieuwe Europese regelgeving moest de verkoop van bijvoorbeeld vis, vlees en kaas in de buitenlucht aan steeds strengere eisen voldoen. Daarom dat op 19 november 2009 werd begonnen met het ambitieuze project om de meest unieke versmarkt ter wereld te bouwen. Naast een markthal is het ook een plek waar je bij een van de vele restaurantjes kan eten en zijn er woningen in aangebracht. De bijzondere vorm van het gebouw spreekt al tot de verbeelding, maar dat geldt ook zeker voor de binnenkant. Kunstenaar Arno Coenen creëerde het grootste kunstwerk ter wereld: de Horn of Plenty, de hoorn des overvloeds. Met haar oppervlakte van 11.000 m2 en heldere kleuren staat de creatie inmiddels ook wel bekend als ‘de Sixtijnse kapel van Rotterdam’. De Markthal is gebouwd vlakbij de Rotte, de plek waar in 1270 Rotterdam werd gesticht. Bij de voorbereiding van de bouw vond men allerlei middeleeuwse objecten; van vazen en gereedschap tot talloze kanonskogels. Deze voorwerpen kan je nu bekijken vanaf de roltrappen en in de parkeergarage van de Markthal. Er zijn plannen voor een enorm reuzenrad naast de markthal waar je kan ontbijten, lunchen en dineren.

 

Uitjes Rotterdam met kinderen; top 17 van museum met kinderactiviteiten binnen tot speeltuin. Zowel gratis activiteiten als tegen betaling. - Mamaliefde.nl

Wat is jouw favoriete uitstapje in Rotterdam?

Summary
Review Date
Reviewed Item
Rotterdam met kinderen; 18 leukste uitjes
Author Rating
51star1star1star1star1star
Amanda

Amanda

Blogger & Eigenaar at KiDDoWz
33 jaar - Trotse moeder van 2 boys ('09 en '16) - Vriendin van de allerleukste - Fulltime blogger - Levensgenieter - Duizendpoot
Amanda

Comment ( 1 )

  • Precies wat ik zocht: een site met leuke attracties voor kinderen in R’dam. Thanks voor posten.

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top