Voor het kerstdiner op scouting kregen we een mail voor het soort gerecht dat we moesten maken. Dat om te voorkomen dat iedereen met hetzelfde aan komt zetten. Voor ons was dat een nagerecht. Nu was ik eerst van plan om de nutellakerstboom te maken, maar het moest voor ongeveer vier personen zijn en het deeg wat ik daarvoor gebruik was op toen ik boodschappen ging doen. Tijd dus voor een plan b. Ik heb heel lang zitten twijfelen, maar uiteindelijk dochterlief laten kiezen. En ze wilde graag chocolade als toetje. Zogezegd zogedaan, het leukste van deze chocolade rocky road fudge is dat ze kan helpen en ze dus zelf het toetje kan maken. Zelf vond ze het trouwens een chocoladetaart ;-)

Lees ook: Recept: Zelf Unicorn freakshakes maken met witte chocolademelk
Lees ook: Alles wat je wilde weten over chocolade letters

Chocolade Rocky Road fudge

Chocolade fudge is één van de meest eenvoudige recepten en kan je in principe al met twee ingrediënten maken. Supereenvoudig en heel erg lekker voor de echte chocoladeliefhebber. Ideaal voor als je nog wat chocoladeletters hebt liggen van Sinterklaas ;-) Het komt oorspronkelijk uit Amerika maar is hier ook steeds vaker te zien. Naast fudge wordt het vaak ook rocky road of in het Nederlands bark genoemd.

Chocolade smelten

De eerste stap is het smelten van de chocolade, ik had nog wat chocola liggen na de bundtcake vorige week van Hands of my Chocolat die erg fijn is om te smelten. Dit doe je au bain marie. Daar gaat een scheutje (gecondenseerde) melk (of slagroom) bij, niet teveel want dan stolt de chocolade niet meer. Vervolgens bekleedde ik twee vierkante schaaltjes met een laagje folie zodat de chocolade niet aan het glas zou blijven plakken en zoonlief er ook één kon maken. Daar ging de gesmolten chocolade in.

Tip: het is ook mogelijk om de chocolade in de magnetron te smelten. Je laat het dan 30 seconden opwarmen, dan even doorroeren, nog een keer 30 seconden. Soms even rusten/ afkoelen om te voorkomen dat het gaat aanbranden tot het vloeibaar is en je er een plaat van kan maken.

Rocky Road Fudge versieren

Terwijl ik bezig was met het smelten van de chocolade, heeft dochterlief de musketchocolaatjes en schuimkransjes in kleine stukjes gebroken. Sneed ik blokjes zachte caramel in kleine miniblokjes en liet ik haar rode en groene m&m’s uitzoeken. Nadat de chocolade in de vorm zat en nog warm was konden hier de snoepjes in gedrukt worden. Daarna nog even laten stollen in de koelkast en klaar is je chocoladefudge. Om het af te maken deed ik ook nog wat chocolade kerstbolletjes aan de onderkant.

Het resultaat is een heerlijke romige chocolade, die ook een beetje plakkerig kan zijn.

Zijn jullie kinderen ook zo’n fan van chocolade?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.