Wij zijn van die ouders die onze kinderen overal mee naar toe nemen. Of het nu gaat om mee naar de kerk of naar een museum. Ongeacht de leeftijd. Je bent nooit te jong. We hadden twee kaartjes gekregen voor het Rijksmuseum en hebben afgelopen week spontaan bedacht dat we er dan wel een dagje Amsterdam van konden maken. In combinatie met een paar andere activiteiten in onze hoofdstad. Natuurlijk kan je rustig de hele dag doorbrengen in het Rijksmuseum. Met kinderen gaat het toch iets anders. Stiekem vond ik het toch wel spannend. Eerder ben ik al in het Louvre geweest, of het Natuur Historisch Museum in Londen, maar in ons ‘eigen’ Rijksmuseum was een unicum. Voor ons alle vier eigenlijk. Op zich niet zo raar, doordat ze een aantal jaar gesloten zijn vanwege de verbouwing. Dit valt daarom voor mij ook wel in de categorie ‘Dingen doen met je kind die je anders niet zou doen’ van de mamachallenge.

Lees ook: Museum kinderen; overzicht van de leukste kindermuseums ook met peuters en kleuters
Lees ook: Noord-Holland met kinderen wat te doen? Leukste activiteiten, goedkope uitjes, bezienswaardigheden en tips dagje uit
Lees ook: Amsterdam met kinderen; Wat te doen? Leukste gezinsuitjes, goedkoop dagje uit en activiteiten of museum 
Lees ook: Workshops Teekenschool Amsterdam

Met je dreumes en peuter naar het Rijksmuseum - Mamaliefde

Rond twaalf uur kwamen we aan bij het Rijksmuseum. Vooraf waren we heel erg gewaarschuwd voor de wachtrijen. Sterker nog, toen we die ochtend vertrokken kwamen we de buurman tegen, die toen hij hoorde van onze bestemming, toch wel informeerde of we al kaartjes hadden. Dat zou namelijk al wat wachttijd schelen. Als je onder het Rijksmuseum doorloopt kan je zo naar binnen kijken. Geen rij te zien. Dat was stiekem wel een opluchting. Met de lift gingen we naar beneden. De tassen gingen in een kluisje, nog even naar het toilet en een waterflesje bijvullen zodat we voor dreumes een slaapflesje konden maken. Peuter op eigen voeten en met dreumes in slaapstand van de buggy, gingen we de uitdaging aan.

In het begin was het even wennen, op hoog Speedy Conzales tempo raceten we langs de begane grond met de collectie 1100 – 1600 heen. Ze vond hier weinig interessant aan. Terwijl mama deze tijdsperiode juist wel altijd interessant vindt. Bij een groepje Mariabeelden bleef ze wel staan; volgens haar was dat mama met kleine broer. Zo leuk om te zien hoe ze de wereld binnen haar kader probeert te passen. Jammer, maar een volgende keer zonder / met oudere kinderen komt dat vast nog wel.

Op naar de eerste verdieping. Met onder andere de Van Gogh-voorstelling. Bij het zelfportret van Van Gogh was het vrij druk. Vooral met groepen toeristen. In de verte zag ze echter iets anders dat haar aandacht trok, namelijk een serie kanonnen, dus liepen we snel verder. Hier kwamen we aan bij de collecties vanuit het voormalig Nederlands-Indië. Bij deze collectie zijn we relatief lang gebleven. Vooral al het blingwerk en de speren vond ze erg indrukwekkend. We liepen verder en kwamen bij enorme Waterloo-schilderij. Dat begon al bij het opgezette paard, en vervolgens het schilderij. Die paarden moesten natuurlijk wel even geteld worden. Zo grappig om zo’n klein meisje voor zo’n enorm schilderij te zien staan. We hebben zelfs even op het bankje gezeten om eens goed te kijken.

Vanaf hier gingen we door naar de tweede verdieping waar we begonnen in de enorme zaal met gebrandschilderde ramen en mozaïek op de vloer. Zoonlief was nog wakker, dus begonnen we in de eregalerij met de verschillende bekende Nederlandse schilders en natuurlijk het pronkstuk ‘De Nachtwacht’ van Rembrandt van Rijn. Als je de foto ziet zou je het niet zeggen, maar dit vonden ze toch wel erg interessant. Hier heeft peuter ook even met papa op de grond gezeten om eens goed overal naar te kijken en aan te wijzen. Voor zoonlief vulde ik nog een keer het flesje in de hoop dat hij nu wel in slaap zou vallen. Dit keer met meer succes.