Sinds een tijdje kan ik zeggen dat ik in het trotse bezit ben van een Stokke Xplory. Omdat ik deze heb gekregen om mijn ervaringen met jullie te delen, heb ik hier ruimschoots de tijd voor genomen, zodat ik hem in diverse situaties kon testen. Ik merk dat waar ik onze dochter al snel liet lopen, bij onze zoon daar iets makkelijker in ben. En sindsdien ook voor onze dochter, die nu vier is (maar wel vrij klein). Omdat je er dan geen twee in de gaten hoeft te houden en het toch wel zo makkelijk is. Daarnaast heb ik natuurlijk een paar dagen in de week een oppaskind, die van een baby nu een dreumes is geworden. Zo kon ik meerdere leeftijden proberen. 

Lees ook: Stokky Xplory; Review nieuwste kinderwagen 2018
Lees ook: Review: Stokke Trailz ervaringen in de praktijk

Stokke

Ik ben al jaren groot fan van Stokke, al voor de bevalling hadden we de Stokke Trip Trap in huis. En deze blijven voorlopig ook wel aanwezig. Ook al begint nu voorzichtig de leeftijd te komen dat ze ook op een gewone stoel kunnen zitten. Zelfs mijn man vindt dit echter een fijne stoel om op te zitten. Voor onze zoon hebben we sinds vorig jaar zomer de Stokke Home serie met ledikant en commode. Echt een serie die met het kind meegroeit; voor baby’s, dreumesen, peuters en straks ook als hij ouder is, kleuter doordat je heel eenvoudig van de commode een ladekast kan maken en van de bovenkant een bureau bovenop het onderstel van de wieg.

De Stokke Xplory is een model dat al een aantal jaren meegaat, maar toch steeds vernieuwd. Een wagen die vaak of heel mooi gevonden wordt, of het tegenovergestelde. Ik ben er in ieder geval superblij mee. Al moet ik eerlijk bekennen dat ik nooit zo van de merkwagens was, maar stiekem was ik toch wel jaloers als ik een andere moeder hiermee zag lopen. Niet alleen omdat hij zo stijlvol is, maar toch ook omdat hij me voor het kind erg fijn lijkt zitten. Ideaal bijvoorbeeld in de tram, je kind zit toch een stuk hoger en kan zo gewoon naar buiten kijken. Geen gedoe met eruit en er weer in.

Uitpakken

Review Stokke Xplory - Mamaliefde.nl

Je krijgt een vrij platte doos waarin een ‘bouwpakket’ zit. Al is de Ikea er niets bij, het spreekt allemaal voor zich en je hebt hem zo in elkaar. Voor de zekerheid is er nog een gebruikshandleiding toegevoegd. Het frame van de wandelwagen zit gewoon al in elkaar, dus is voornamelijk even de zitting erin, tas eronder, kap erop en je bent klaar om op pad te gaan. Dit zijn ook onderdelen die je makkelijk kan verstellen / aanpassen tijdens het gebruik. Zo heb je bijvoorbeeld speciale zomerkappen in frisse kleurtjes. Ook een goede oefening dus om de wagen te leren kennen!

Zitcomfort

Review Stokke Xplory - Mamaliefde.nl

Het absolute pluspunt en wat de Stokke Xplory zo uniek maakt, is toch wel de hoogte van de zitting. Geen enkele andere wandelwagen zit zo hoog en dat heeft zo zijn voordelen. Zoals ik in de inleiding al schreef in de tram om naar buiten te kijken, maar ook in de dierentuin om zo over het hek te kijken, of om te gebruiken op een terras zodat je geen kinderstoel nodig hebt. Deze hoogte zou ook erg goed zijn voor de relatie tussen moeder en kind; je kijkt elkaar veel makkelijker aan. De zitting is namelijk twee kanten op te plaatsen; zowel naar voren als naar achteren. Zeker voor jonge kinderen is dit erg fijn die graag oogcontact hebben met papa en mama. Closer is better is niets voor niets de slogan van Stokke.

Naast dat je de zitting vooruit en achteruit kan zetten, kan je kiezen uit diverse kiepstanden. Van vrijwel helemaal rechtop tot half liggend als het tijd wordt om te gaan slapen. De slaapstand is echter wel alleen mogelijk als je de zitting naar achteren hebt staan. Anders zit de duwstang in de weg. De zitting omdraaien met kind erin is niet echt handig. Dus daar moet je op tijd bij zijn.

Geschikt voor baby’s

Met behulp van de extra inzet die er standaard bij geleverd wordt, is hij ook geschikt voor wat oudere baby’s. Toch liever wat lager, geen probleem, ook de hoogte van de zitting kan je aanpassen. Er zit een vijfpuntsgordel in zodat je je kind veilig vast kan gespen. Deze is eenvoudig te verstellen en de gordels zijn voorzien van een zacht ‘kussentje’. Heb je echt een jonge baby, dan kan je het beste los een reiswieg aanschaffen, deze kost echter wel 203 euro.

Bedienen

Review Stokke Xplory - Mamaliefde.nl