Je kind is je kostbaarste bezit. Dus als je op pad gaat wil je het natuurlijk veilig vervoeren. Ook in de auto. Maar wat is nu eigenlijk veilig? En is er ook zoiets als schijnveiligheid? In Nederland is het verplicht om je kind in ieder geval tot en met 1.35 in een goedgekeurd kinderzitje wordt vervoerd. De vorm en afmetingen van het zitje verschillen, daarom dat er een indeling is gemaakt in bepaalde leeftijdsgroepen. Waarbij groep 0 de bekende kuipstoeltjes zijn, die vaak voor het gemak maxi cosi’s worden genoemd aangezien dit het meest verkochte merk is. Dan heb je de autostoeltjes en tot slot ga je over naar de zitverhogers. Er zijn echter ook een aantal uitzonderingen op dit vervoer; deze vind je hier

Lees ook: Je kind veilig vervoeren in de auto; wat zijn de regels en welke autostoel / zitverhoger? 
Lees ook: Review: Maxi Cosi AxissFix met airbags; nog veiliger in de autostoel

In de wet gaat, of eigenlijk is, er een hoop aan het veranderen. In andere landen gelden deze regels al een tijdje en ze worden nu ook gefaseerd in Nederland ingevoerd. Dit komt er op neer dat autostoeltjes niet alleen meer moeten voldoen aan de ECER44-norm maar ook aan de Europese  i-Size norm. i-Size staat voor intelligente maat, doordat de afmeting van je kindje een grote rol gaat spelen. Deze nieuwe normen zijn er omdat de praktijk leerde dat niet alle autostoeltjes even veilig zijn, of niet veilig gebruikt worden.

Nuna Rebl

i-Size norm autostoeltjes: nuna rebl - Mamaliefde

Wel betekend dit dat merken bezig zijn met het introduceren van achterwaartse autostoeltjes. In april was ik uitgenodigd voor de lancering van de Nuna Rebl. Het nieuwe autostoeltje van het Nederlandse merk dat voldoet aan deze wetgeving en binnenkort ook daadwerkelijk in de winkels te verkrijgen is. Ik was erg onder de indruk van deze nieuwe autostoel dat ik daar graag even ‘reclame’ voor maak. Wie wil zijn kind nu niet veilig vervoeren? Het mooie aan Nuna is dat ze verder kijken dan alleen wat er wettelijk verplicht is. Dat merk ik ook bij de Nuna Pepp Luxx. Het is meer dan alleen een buggy die er ook nog eens stylish uitziet, nu was ik daar bijna alweer een lofpraatje over begonnen. Maar dat kunnen jullie al ergens anders lezen. Waarom ik zo’n fan ben van deze Nuna Rebl?

  • Het is een combinatiestoel, wat betekend dat je je newborn baby tot en met het kind oud genoeg is voor een zitverhoger klaar mee bent. Niet na een jaar, of nu dus 15 maanden, een extra nieuwe aanschaf. Met behulp van handige inzetstukjes zit je baby er prima in. De hoofdsteun is ook makkelijk met een hand te verstellen zodat het met je kindje meegroeit.
  • Wat mij direct opviel is dat deze stoel beschikt over een vijfpuntsgordel. Bij de meeste groep 0 autostoeltjes is dit een 3-puntsgordel, terwijl wandelwagens wel over een 5-punts gordel beschikken. Dit is toch ook een stukje veiliger.
  • We hadden het eerste jaar een maxi cosi. Theoretisch is deze bekleding wasbaar. Mij is het echter nooit gelukt om de bekleding er volledig af te halen. Ik zat altijd met de riempjes. Natuurlijk hier ook even geprobeerd en zowaar zonder problemen haal je het er af en leg je het er weer op.
  • Het mooie is ook dat je geen extra hoezen hoeft te kopen voor de zomer of winter. Deze krijg je er namelijk direct bijgeleverd. Ben je in een keer klaar. Als de ene hoes in de was zit, kan je ook tijdelijk de ander gebruiken.
  • Waar ze goed over hebben nagedacht is dat deze stoel 360 graden te draaien is. Op die manier kan de stoel zowel voorwaarts als achterwaarts gebruikt worden. En tussendoor kantelen als je je kindje er in wilt zetten. Kan je er goed bij en weet je zeker dat de riempjes goed aangetrokken zitten. Dit was voor mij ook een stukje schijnveiligheid. Dit heb je namelijk ook bij een ander merk autostoel die echter lager scoort in de consumentenbond test. Als je echter over je kind heen moet leunen en het daardoor niet strak genoeg aantrekt of op een andere manier je er iets sneller van af maakt zit je kind helemaal niet veiliger in zijn stoeltje.
  • Tot slot zat onze kleine man er als een echte prins in. Met zijn armen op de leuning en een big smile op zijn gezicht. Geen moeder die daar weerstand aan kan bieden!

Kortom; deze autostoel voldoet niet alleen aan de nieuwste normen, zit nog eens lekker maar ziet er ook nog eens super aantrekkelijk uit zoals we bij de andere Nuna producten gewend zijn.

Was jij al op de hoogte van deze nieuwe normen?