Als het om zindelijk worden gaat lijkt het alsof men op zoek is naar DE wijze waarop het het snelst en het gemakkelijkst kan verlopen voor de ouder. Toch is het het kind, dat zindelijk moet worden en niet de ongeduldige papa of mama. Sanne heeft dat ook duidelijk kenbaar aan ons gemaakt toen wij haar in een weekje wintersport van de luier af wilden hebben. Het was alles behalve een succes! De po, die we mee hadden, functioneerde beter als hoofddeksel dan als wc-pot.  De enkele plasjes die ze niet in de luier deed belandden op de grond of op de bank. Het project zindelijkheid hebben we dus toen maar gelaten voor wat het was.

Lees ook: Terugval zindelijkheid peuter; Oorzaken ongelukjes / zindelijkheidsproblemen / kind wil weer luier aan ‘s-nachts of ook overdag

Een vriendinnetje van mij attendeerde mij van de zomer op het Koninklijke potje van Fisher-Price. Volgens haar was dit het hulpmiddel om Sanne enthousiast te krijgen voor een luiervrij leventje. Dat liet ik mij geen twee keer zeggen en binnen de kortste keren hadden we de zetel in huis. Prachtig roze en inderdaad zeer koninklijk. Sanne was ook wel gecharmeerd van haar nieuwe po. Helemaal toen ik haar liet zien wat er zo extra speciaal aan was. Deze po speelt namelijk een melodietje af als er een plasje in is gedaan. Om Sanne niet meteen de stuipen op het lijf te jagen bij haar eerste plasje deed ik het voor met water. En leuk dat ze dat vond! Het op het potje zitten was vanaf dat moment geen enkel probleem meer.

Inmiddels zijn we een dikke twee maanden verder en is Sanne redelijk zindelijk. Ongelukjes komen vrijwel niet meer voor en de luier gaat alleen nog maar ’s nachts om. Ik kan eerlijk zeggen dat de koninklijke zetel hier een bijdrage aan geleverd heeft. Dochterlief vond het namelijk niet erg meer om op een potje te zitten. Daarnaast kon ze ons niet meer voor de gek houden door steeds te zeggen dat ze klaar was. Geen muziek betekende immers geen plasje. Het kostte wel engelengeduld om op het deuntje te wachten, maar het hielp echt. Ook Sanne was blij als ze de geluiden onder haar billetjes vandaan hoorde. Verder is het Koninklijke potje gewoon erg handig. Er zit een klein opvangbakje in waar de plas in komt. Dit maakt het het weggooien en schoonmaken eenvoudig en gemakkelijk. De potrand kan weer gebruikt worden als wcbril verkleiner als het moment aangebroken is om de toiletpotten onveilig te maken. Wat ook handig is, is als je de zetel dan dichtklapt je direct een opstapje hebt. Vanwege deze drie handige toepassingen wordt de po ook wel het 3-in-1 Koninklijk Potje genoemd. Wederom dus weer een briljant product van Fisher-Price.

Hoe de zindelijkheidstraining aangepakt is lees je hier.