Onze dochter heeft een hoop fantasie. En dan heb ik het over de rauwe fantasie die in het kind zelf zit. Die van een urinebekertje, met een houten blokje kaas en een little people tafel dat daar precies oppast een kopje koffie in ziet voor papa. Als ik haar zo bezig zie kan ik daar zo ontzettend van genieten. Ze gebruikt haar fantasie om de wereld om zich heen te begrijpen. Er structuur in aan te brengen. Als er iets vies is, in dit geval chocoladehandjes, is het modder. Of als ze iets ziet dat ze niet helemaal kan identificeren (een gedroogde bloem, pluisje, vlieg) dan is het een spin en ‘eng’. Dit zijn precies de technieken die mensen duizenden jaren geleden ook toepasten als iets niet bekend was of verklaard kon worden. Dat de aarde plat was bijvoorbeeld en je er op de rand vanaf zou vallen. Of dat het vies was om je te wassen met water omdat je daar ziek van werd, wat natuurlijk voor een deel ook zo was omdat het water voor veel meer doeleinden werd gebruikt. Dat zoeken naar verklaringen zie ik nu op kleine schaal in het hoofdje van onze dochter gebeuren. Stiekem best wel fijn dat dat zo werkt. Zo kan ik me nog als de dag van gisteren herinneren dat we bij de scouting Sinterklaas vierden. De kinderen zaten netjes op banken en er was een piet tussen gekropen. Door een onhandige actie viel deze piet om, en verloor haar pruik. Wij als leiding meteen elkaar aankijken; wat nu? Gelukkig was er een bijdehante knul die zelf al met een verklaring kwam, dat piet een pruik droeg omdat ze rood haar had en anders gepest zou worden. Vonden wij een prima verklaring.

Die fantasie wil ik ook zoveel mogelijk proberen te prikkelen. Gelukkig is dat niet al te moeilijk. Momenteel is het boek de Verhalenheks enorm populair bij onze dochter. Na de strijd om haar in bed te krijgen wil ze alleen uit dit boek voorgelezen worden. En dan vaak eerst door papa, en later nog een keer door mama. Die dan wel een beetje vals speelt en alleen de eerste twee en laatste twee regels van een bladzijde leest om het in te korten ;-)

Review: De Verhalenheks - De Vier Windstreken - Mamaliefde

De verhalenheks gaat over Madame Sofie. Mama en de buurvrouw hebben het niet zo op met haar, maar Tess vind het reuze interessant. Madame Sofie is namelijk een heks, en niet zomaar een. Geen heks met wratten of een bezemsteel. Maar eentje met een mand vol met verzamelde items. Bij ieder item hoort natuurlijk een verhaal. Zo zit er een vleugeltje in. Van een elf, zegt ze. En de schubben van een zeemeermin, zo uit de vuilnisbak. En wat is dat voor steen…?

Review: De Verhalenheks - De Vier Windstreken - Mamaliefde

Samen met dochter knijpen we dan heel hard onze ogen dicht en kijken wat het is. Als ik klaar ben met voorlezen wil ze nog even zelf kijken. Dan bladert ze langs de paginagrootte afbeeldingen. Ook de eerste en laatste pagina worden niet overgeslagen. Daar staan namelijk mooie golfjes met een paar voorwerpen die geteld en benoemd moeten worden. En soms komt daar ook nog wel een klein verhaaltje bij kijken…

Review: De Verhalenheks - De Vier Windstreken - Mamaliefde

Meer informatie vind je hier.

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.