Als ik denk aan speelgoed uit mijn jeugd kan ik me het enorme Barbiepoppenhuis en de camper nog goed herinneren. Of het speelhuis van lego. Ik was toen echter al wat ouder. Van daarvoor kan ik nog mijn favoriete pop herinneren met blond haar en een lichtgevend strik en lampje voorop de buik. In de loop der tijd is er een hoop veranderd, de oude telefoon op wieltjes met hoorn is veranderd in een minitelefoon met druk knopjes. Gelukkig blijft er speelgoed van vroeger, dat al dan niet in een nieuw jasje leuk blijft.

Fisher Price kassa

Wie kent de witte kassa niet; wit met felle kleurtjes en enorme muntstukjes die dan door de gleufjes passen. Vervolgens geef je een slinger aan de hendel en de muntstukjes vallen door het luikje in het laatje. Als je gaat draaien schiet de lade open met een ting op de bel en kan je opnieuw beginnen. Het aantal uren dat ik daarmee heb gespeeld is volgens mij eindeloos.

Rubik’s Cube

Mijn eerste Rubik's Kubus ; Sort & Solve Cube - Mamaliefde

Als je het hebt over retro speelgoed hoort de rubik’s cube daar in mijn ogen bij. Uren kon ik me ermee vermaken, want het is me nooit echt gelukt er eentje op te lossen. Ik snap er gewoon helemaal niets van. Toen vorige week het wereld record dat al een paar jaar in Nederlandse handen werd verbroken vond ik dat ook enorm knap. Heb echt een paar keer het filmpje moeten kijken voor ik geloofde dat het daadwerkelijk ging om seconden in plaats van minuten. Is gewoon bizar, zelfs als je het in slowmotion ziet.

Ideaal speelgoed dus om in je tas te hebben voor als je met de kinderen op pad bent. Handig voor in de auto, of het restaurant. Geen losse onderdelen en met een beetje geluk veel rust zodat jij rustig je eigen bord kan leegeten. Heel leuk voor oudere kinderen. Nieuw is de serie Mijn eerste Rubik’s Cube van Jumbo speciaal voor baby’s en dreumesen. Van stoffen blokken in de bekende kleurtjes, stapelbekers tot een die als vormenstoof dient. Met maar liefst 18 blokjes in verschillende kleuren, vormen en cijfers zodat je kind al op jonge leeftijd hiermee kan oefenen. Wie weet schuilt er later ook wel zo’n genius in onze zoon. Voorlopig komt er niet veel van terecht. Niet zozeer omdat hij het niet kan, maar omdat zijn zus dit ook super leuk speelgoed vind en het snel uit zijn handen trekt om hem te ‘helpen’. Hij heeft in ieder geval al wel door hoe hij hem open krijgt om alle blokjes eruit te halen en vind het een super leuk spel om alle blokjes door de woonkamer te verspreiden. Zelf wordt ik ook super vrolijk van deze kleurtjes.

 

Mijn eerste Rubuk’s Kubis Sort & Solve is voor € 21,99 te koop bij onder andere bol.com.

Schommelpaard

Het schommelpaard is ook echt een klassieker. Zo’n houten ding met een zitje waarop je heen en weer kan wiebelen. Als kind vond ik het fantastisch. Zeker toen ik de leeftijd had om er zelf in te klimmen en te wiebelen. Tegenwoordig heb je ze in alle smaken en kleuren. Van echte minipaardjes met muziekjes tot en met halve dierentuinen. Zo hebben wij een schommelschaap in huis, met een lief klein schaapje. Die als je in zijn oortjes knijpt een vrolijk deuntje ten gehore brengt.

Wat is nostalgisch speelgoed van toen jij kind was dat er nu nog steeds is, maar dan net ietsjes anders?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.