Op mijn 18de ben ik begonnen met reizen en sindsdien ben ik besmet geraakt met de reiskriebels. Waar nodig probeer ik mijn kinderen ook mee te nemen, of het nu een paar weken naar het buitenland is, een weekendje weg of een dagje uit. Een nieuwe omgeving is vaak het belangrijkste en doet wonderen. Vaak gedragen ze zich ook anders, vaak zijn ze een stuk makkelijker, dat is echter meteen weer over zodra je thuis komt. Wat kinderen leren van reizen? Zonder dat je daar bewust mee bezig bent, het is tenslotte ook voor de kinderen vakantie.

Lees ook: Goedkoop op vakantie met kinderen
Lees ook: Populairste vakantiebestemmingen met kinderen in Europa
Lees ook: Tips voor een relaxte vakantie met peuter

Taalontwikkeling

De taalontwikkeling heeft voor iedere leeftijd andere kenmerken. Ondanks dat ik twee kinderen heb met weinig leeftijdverschil zie ik tussen hen al verschil in. De jongste van 3,5 is nog heel erg bezig met het uitbreiden van zijn woordenschat. Het reizen helpt hier enorm bij. Want geiten die langs je heen rennen maken natuurlijk meer indruk dan een geit uit een boekje. Of een zes uur durende wandeling langs watervallen leert hem ook weer nieuwe begrippen.

De oudste, bijna 5, probeert uit zichzelf om ook enkele woorden uit een andere taal te leren zoals ‘Bongiorno’ en ‘Grazi’ oftewel standaardwoorden die we zelf ook met enige regelmaat gebruiken in het buitenland en ze dus snel oppikt.

Lees ook: Taalontwikkeling kind stimuleren bij peuters; Van woordenschat vergroten tot spraak

Verandering van spijs doet eten

Zo luidt het gezegde en dat is zeker waar. En dan heb ik het niet over het ‘Italiaanse gelatodieet’ van iedere dag een ijsje dat we tijdens de vakantie aanhouden. We proberen ook lokale gerechten uit. Juist niet alleen maar hamburgers, frietjes en pizza’s wat ze wel kennen en wat vaak terugkomt in de kindermenu’s, als ze die al hebben. Vaak willen ze hetzelfde als mama. De ene keer wat makkelijker dan de andere keer. Bij het uit eten is een buffet dan erg fijn want dan kun je voorzichtig aftasten waar ze zin in hebben / lekker vinden.

Zelf koken op vakantie vind ik ook altijd erg prettig. Zoals ik voor mezelf dan voor een lokaal wijntje ga, probeer ik ook rekening te houden met wat het lokale aanbod is.

Lees ook: Lokale specialiteiten Nederland; het lekkerste eten van eigen bodem 
Lees ook: Vakantie-accommodaties met kinderen

Sociale vaardigheden

Kinderen lijken nog te leven in de tijd van de Toren van Babel waar iedereen elkaar verstond. Ze hebben geen taal nodig maar maken met gebaren en gezichtsuitdrukkingen duidelijk wat hun wensen zijn. In de praktijk is gewoon op elkaar aflopen, elkaar in de ogen kijken voldoende om vervolgens ‘ vriendjes’  gemaakt te hebben.

Ook als gezin gaat het gewoon anders. Vanwege de andere omgeving kan je als ouder ook meer loslaten en er dus meer zijn voor de kinderen. Lekker samen genieten, dingen aanwijzen en benoemen. Niet alleen goed voor de band met je kind, maar ook een fijne omgeving.

Lees ook: 10 Voordelen van het ’s nachts rijden met kinderen

Algemene ontwikkeling

De kleine dingen zoals dat bijen honing maken, en dat dan ook zien hoe een korf er van binnen uitziet. Dat de koeien melk geven en dat niet uit een fabriek komt. Wat boterbloemen zijn, of paardenbloemen. Allemaal prima ‘weetjes’ voor een peuter.

Zodra ze ouder zijn zullen ze ook meer meekrijgen van de bestemmingen en de geschiedenis en cultuur. Nu bezoeken we al wel kastelen, amfitheaters en musea zodat ze dat toch ‘ gewoon’  zijn. Je weet nooit wat er van blijft hangen. Wel moet het natuurlijk ook leuk blijven voor de kinderen. Dus als je zelf met een gids staat te praten kunnen zij lekker een ijsje eten of met de steentjes spelen.

Lees ook: Tips voor een lange autoreis met baby en kind

Merken jullie ook dat het gezegde ‘beter een mijl gereisd dan 100 boeken gelezen’ van toepassing is op je kind?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.
Summary
Review Date
Reviewed Item
Reizen met kinderen; Waarom dit goed is voor de ontwikkeling
Author Rating
51star1star1star1star1star