Wat spontaan begon in de trein, waar ze het vliegtuig ging tekenen waarmee we hier waren gekomen, compleet met kroontje zoals in het logo van de KLM, en de trein waarin we zaten, groeide uit tot een dagelijks terugkerend ritueel. Waarbij we, terwijl we in het restaurant zaten, een tekening gingen maken van iets van die dag. Ze is namelijk nu in een fase waarin ze dol is op kleuren en tekenen. Zo werden onder andere de regenboog, een ijsbeer en de Kerstman vastgelegd in het logboekje. 

Lees ook: Ontwikkeling kindertekeningen; interpreteren, analyseren en begrijpen

De meeste kleuters kunnen nog niet schrijven, of niet meer dan hun eigen naam. Dan is tekenen natuurlijk een leuke manier om toch de ervaringen vast te kunnen leggen. De meeste kleuters tekenen bij voorkeur bloemen, hartjes en poppetjes. Door ook andere objecten te tekenen is dit een goede oefening om de tekenkunsten uit te breiden en de tekeningen uit te breiden. Misschien moet je soms even helpen met tips hoe je iets kan tekenen. Een vliegtuig kan heel ingewikkeld lijken, maar als je uitlegt dat het een ovaal is met twee vleugels en dan wat raampjes, is die drempel ook een stuk lager. En een waterval is een opstapeling van cirkels met stromend water.

Door dit iedere avond te doen is het ook meteen een mooi moment van reflectie. Of je het nu doet in het restaurant, waarbij je niet alleen de dag kan doornemen maar ook de tijd kan doden en je kind bezighouden tot het eten wordt geserveerd, of terwijl je zelf aan het koken bent. Samen heb je het over wat er die dag is gedaan en gezien en wordt er iets uitgekozen om vastgelegd te worden. Dat hoeven geen heel grote, uitgebreide tekeningen te zijn. Maar juist die kleine dingen. Het mooie daaraan is dat je ook meekrijgt wat indruk heeft gemaakt op je kind. En dat kan soms heel wat anders zijn dan je zelf zou verwachten.

En het mooie is; meer dan een boekje en wat kleurtjes heb je niet nodig. Dat heeft weinig ruimte of gewicht in je tas om mee te nemen.

Latest posts by Linda (see all)