Reims, een schitterende stad in het midden van de Champagne streek in Noord-Frankrijk. Een stad boordevol geschiedenis. In de herfstvakantie van 2010 was ik samen met Linda van Mamaliefde een lang weekend in deze prachtige stad om wat geschiedenis en kunst op te snuiven en uiteraard een glaasje champagne te proeven…

Lees ook: Autotour / rondreis Champagne streek Frankrijk

Geschiedenis van Reims

De Romeinen noemden Reims Durocortorum en maakten er de hoofdstad van de provincie Gallia Belgica en later Belgica Secunda van. Daardoor zou de stad uitgroeien tot een van de welvarendste steden van Gallië en later Frankrijk. In de 3de eeuw had Reims al een bisschop. Na plunderingen door o.a. de Hunnen, herstelde de stad zich onder bisschop Remigius, die de Frankische koning Clovis doopte in de bekende kathedraal van Reims. Hierdoor genoten de bisschoppen van Reims heel wat aanzien en Reims zou de kroningsstad van Frankrijk blijven tot 1825.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de bebouwing van Reims bijna geheel door de Duitsers verwoest. Na de oorlog kon maar een klein deel van de bevolking terug naar hun eigen huis. Door de moeilijkheden kon pas in 1920 worden begonnen met het opnieuw opbouwen van de stad. Het werd verboden om de huizen in de oorspronkelijke middeleeuwse stijl te bouwen.

De stad Reims werd onderscheiden met het Legioen van Eer, het Franse Oorlogskruis met de palm uit de Eerste Wereldoorlog en het Oorlogskruis uit de Tweede Wereldoorlog. Reims was op 7 mei 1945 de stad waar de Duitsers de capitulatie tekenden.

Champagne huis Taittinger

Dit is een van de acht champagnehuizen die je in Reims kan terugvinden. Taittinger werd door de gelijknamige familie opgericht in 1734. Je kan het bezoeken onder begeleiding. Het mooie hier is dat je een regelrechte uitleg krijgt over het productieproces. De rondleiding die ongeveer een uurtje duurt neemt je ook mee naar de wijnkelders. Let wel op, ze vinden slechts tweemaal per dag plaats, dus plan je bezoek aan dit wijnhuis goed in.

Kathedraal Notre-Dame in Reims

Sinds 401 heeft er een kerk gestaan op de plaats van de Cathédrale Notre-Dame. Nadat een brand in 1210 zijn voorganger verwoestte, is aan de bouw van de huidige constructie begonnen. Jean d’Orbais was de eerste bouwmeester. Degene die hem opvolgden bleven het oorspronkelijke ontwerp redelijk trouw. Daardoor is er sprake van eenheid van stijl, ondanks het feit dat de bouw door onderbrekingen tot de 15 de eeuw duurde. Het ontwerp is beïnvloed door de kathedraal van Chartres.

De kathedraal is bijzonder rijkelijk versierd en groot van formaat. Ook de hoogte van het schip, maar liefst 38 meter, imponeert. Dergelijke inspanningen en kosten werden gerealiseerd omdat de kathedraal een bijzondere nevenfunctie had; de Franse koningen werden er gekroond. Dit is te danken aan de doop van de eerste Christelijke koning van de Franken op deze plaats. De lengte van het schip is lang terwijl het koor wel breed is maar opvallend kort. Zowel de sculptuur als de architectuur worden beschouwd als een hoogtepunt in de Franse hoge gotiek. De buitenkant is voorzien van meer dan 2300 beelden. De befaamde koningsgalerij bevat 56 beelden van Franse koningen die 4.5 meter hoog zijn. In het midden is de doop van Clovis uitgebeeld. Opmerkelijk is het grote aantal engelen. De glimlachende engel is de bekendste. Het beeld bevindt zich boven het noordelijke portaal. Zijn vleugels zijn uitgevouwen terwijl de houding bijzonder gracieus is.

De beelden aan het hoofdportaal zijn gewijd aan Maria. Op het middelste deel is de gekroonde Maria met het kind Jezus afgebeeld. Rechts in de wangen is de verkondiging en de visitatie (de ontmoeting van de zwangere Maria en de zwangere Elisabeth) weergegeven, links het offer in de tempel. De gevelspits is voorzien van de kroning van Maria. Het origineel bevindt zich in het Palais du Tau. De meeste beelden van het westportaal zijn gemaakt tussen 1252 en 1275. Opmerkelijk is dat ook de binnenkant van de façade rijkelijk met beeldhouwwerk is versierd. Binnen is de ruimte gevuld met licht dankzij de grote hoeveelheid glas in de bovenmuren. Veel van het oorspronkelijke gebrandschilderde glas is vernietigd tijdens de revolutie en de Eerste Wereldoorlog. Het grote roosvenster uit de dertiende eeuw bleef gelukkig behouden. Het verhaal van de heilige maagd is er op uitgebeeld. Ze is omgeven door apostelen en musicerende engelen. De kathedraal heeft ook enkele schitterende 20ste-eeuwse ramen. Ze zijn ontworpen door Marc Chagall en bevinden zich in de centrale straalkapel. In het interieur staat een astronomisch uurwerk uit de vijftiende eeuw. Om het gehele uur komen twee groepen te voorschijn die de Aanbidding der Wijzen en de Vlucht naar Egypte uitbeelden.

Basilique Saint-Remi

Deze basiliek is enerzijds de oudste kerk van Reims en anderzijds de grootste Romaanse kerk van Noord-Frankrijk. De oorspronkelijke constructie dateert uit 852 en werd gebouwd v