Wat ziet er gelukkiger uit dan een pas gevoede baby? Een druppeltje melk in het mondhoekje, een vage glimlach op het gezichtje, klaar om weer in slaap te vallen. Maar wat als dat niet het plaatje is wat je ziet na een voeding? Wat als het huilen juist erger wordt na het voeden en je een pijnlijke trek ziet op het lieve gezichtje van je baby? Dan kan het zijn dat je baby last heeft van reflux.

Lees ook: Voedingsschema baby eerste jaar; Hoeveelheden & Overstappen eerste hapjes vaste voeding wanneer 4 a 6 maanden?

Wat is reflux?

‘Reflux’ betekent letterlijk: terugstromen. Het is een moeilijk woord voor brandend maagzuur. Waar we het bij volwassenen gewoon over ‘brandend maagzuur’ hebben, gebruiken we bij baby’s vaker de term ‘reflux’. Als jij of je baby last hebt van reflux, dan stroomt er regelmatig maaginhoud je slokdarm in. De slokdarm is daar niet voor bedoeld en kan niet goed tegen het zuur uit je maag. Je slokdarm kan zelfs ontstoken raken.

Lees ook: Wat te doen tegen brandend maagzuur tijdens (de eerste weken) van de zwangerschap? Symptomen en hoe te herkennen

Waarom komt reflux zoveel voor bij baby’s?

De maag wordt afgesloten met een sluitspiertje, die zorgt ervoor dat er wel voedsel in je maag kan komen, maar dat het er niet zomaar uitstroomt. Bij baby’s is de sluitspier nog niet volgroeid. Toen je baby in je buik zat, dronk het wel kleine slokjes vruchtwater, maar de voeding kreeg het via de navelstreng. De maag is dus nog helemaal niet gewend om zulke ‘grote’ hoeveelheden voeding te verwerken. De sluitspier moet nog getraind worden. Het maakt dus niet uit of je borst- of flesvoeding geeft. Wel komt reflux vaker voor bij baby’s die te vroeg geboren zijn. Na 1 tot 1,5 jaar is de sluitspier volledig ontwikkeld. Je ziet dan ook dat de refluxklachten meestal vanzelf verdwijnen.

Aan welke symptomen kan je reflux herkennen?

Bij de ene baby is reflux veel makkelijker te herkennen dan bij andere baby’s. Sommige baby’s hebben namelijk last van ‘verborgen reflux’. Bij gewone reflux is het snel duidelijk, de baby spuugt dan vaak. Je ziet daardoor letterlijk dat de voeding weer omhoog komt.

Elke baby spuugt weleens en een mondje voeding wat terug komt of een beetje melk bij het boertje, is heel normaal. Maar als het spugen meer is dan een ‘mondje terug’ en het komt bij veel voedingen per dag voor, kan het zijn dan de baby last van reflux heeft.

Bij verborgen reflux spuugt de baby niet. De maaginhoud komt wel omhoog, maar het komt niet hoog genoeg om het uit te spugen of de baby slikt het zelf weer terug. Dat is erg lastig, want de overige symptomen kunnen op veel meer dingen wijzen dan alleen reflux.

Symptomen van baby’s met reflux zijn:

 • Ontroostbaar huilen zonder duidelijke oorzaak (dus ook na voeding en verschoning)
 • Veel spugen (alleen bij zichtbare reflux)
 • Veel slikken
 • Vaak de hik
 • Trekt regelmatig een pijnlijk gezicht
 • Voeding (borst en fles) weigeren
 • Ruikt zuur uit het mondje

Lees ook: Flesweigeraar; Tips voor als je baby fles niet snapt / kunstvoeding weigert

Atypische reflux

Naast gewone reflux en onzichtbare reflux, bestaat er ook atypische reflux. De maaginhoud stroomt dan ook omhoog en komt terecht in de luchtwegen. De baby heeft dan last van refluxsymptomen, maar ook van heel andere klachten, zoals: ademhalingsproblemen, bronchitis, astma of keelontsteking.

Welke gevolgen heeft refluxziekte?

Sommige refluxbaby’s zijn door de klachten huilbaby’s. Men spreekt van een huilbaby als de baby minstens 3 dagen lang 3 uur huilt gedurende 3 weken. Het is vanzelfsprekend dat dit niet leuk is voor de baby, maar ook zwaar voor ouders. Je hebt meer last van slaapgebrek, je maakt je meer zorgen over je baby en vaak voelen ouders zich ook erg onzeker. Vooral als je je baby borstvoeding geeft, kan het huilen en spugen van je baby je erg onzeker maken. Doe je het wel goed? Is je melk wel goed? Je weet dat de baby het niet persoonlijk bedoelt natuurlijk, maar het kan erg zwaar zijn om te zien dat jouw melk niet voor een tevreden baby zorgt.

Voor de baby zijn de grootste gevolgen dat hij voedingen gaat weigeren, meer stress ervaart en minder goed groeit. Als je net op de wereld verschenen bent en elke voeding brandt in je slokdarm, is dat niet fijn. Door alle energie die in het huilen en de stress zit, plus de voedingen die vaak niet volledig ‘binnen’ blijven, kan de baby een groeiachterstand oplopen. Bij zulke ernstige klachten wordt de diagnose ‘refluxziekte’ gesteld. De huisarts en lactatiedeskundige helpen je daarbij.

Welke medicijnen zijn er als je baby reflux heeft?

Als je baby geen groeiachterstand ontwikkelt en niet veel last heeft van reflux, is er niets aan de hand. Dan groeit hij er vanzelf overheen. Is er wel een groeiachterstand en/of heeft je baby er duidelijk last van? Dan is het tijd om hulp in te schakelen.

Voordat je medicijnen kan gebruiken tegen de reflux, zal je geadviseerd worden eerst een aantal tips uit te proberen. Vaak verminderen de klachten dan voldoende. Blijft de reflux ernstig aanwezig? Dan zal de huisarts maagzuurremmers voorschrijven. Daar wordt echter zo lang mogelijk mee gewacht, want deze maagzuurremmers hebben bijwerkingen en helpen vaak niet. De maaginhoud blijft naar boven komen, alleen zorgen de medicijnen er voor dat het minder zuur is waardoor het minder pijn doet bij de baby.

Tips bij reflux baby

 1. Zorg ervoor dat de baby tijdens het voeden schuin omhoog zit, of in ieder geval niet plat ligt
 2. Zorg ervoor dat de baby goed boert na een voeding
 3. Houd de baby na elke voeding een halfuur rechtop, bijvoorbeeld in een wipstoeltje
 4. Ga rustig met de baby om na een voeding zodat de voeding in de maag blijft
 5. Je kunt de voedingen in kleinere porties geven, en dan vaker per dag (net als jij zelf deed in de laatste weken van je zwangerschap?)
 6. Draag de baby vaak in een draagdoek, hij heeft daardoor minder stress en zit goed rechtop
 7. Geef je baby na een voeding een fopspeen, daardoor ervaart hij minder stress maar het bevordert ook de speekselaanmaak. Speeksel neutraliseert het maagzuur een beetje, waardoor voeding die omhoog komt minder brandt
 8. Je kunt de flesvoeding of gekolfde borstvoeding wat indikken met rijstebloem of johannesbroodpitmeel. Dat werkt bij sommige baby’s, bij anderen juist niet omdat de maag er dan langer over doet om de voeding te verwerken.

Natuurlijke middelen reflux baby

Zo’n kleine baby wil je natuurlijk niet meteen medicatie geven als het niet per se noodzakelijk is. Medicatie heeft nagenoeg altijd bijwerkingen en de maagzuurremmers verhelpen de reflux niet. Ook kan een baby medicijnen nog niet goed afbreken. Bovenstaande tips zijn een natuurlijke manier om reflux te verminderen. Daarnaast kun je ook een homeopaat of osteopaat bezoeken. Een homeopaat helpt je bijvoorbeeld met het indikken van fles- of borstvoeding op natuurlijke wijze.

Osteopaat als je baby reflux heeft

Een osteopaat onderzoekt altijd het hele lichaam om te kijken waardoor de klachten veroorzaakt kunnen worden. Hij geeft je vervolgens tips en leert je bijvoorbeeld andere houdingen aan voor tijdens het voeden, zodat de refluxklachten verminderen.

Tips verborgen reflux

Verborgen reflux is moeilijker te ontdekken omdat voeding niet zichtbaar terug komt. Het is daarom extra belangrijk om je baby goed te observeren. Ga regelmatig een uur naast zijn bedje zitten, op verschillende momenten. Bijvoorbeeld een paar keer vóór een voeding en een paar keer ná een voeding.
Schrijf je observaties op in een notitieboek. In welke houding heeft je baby gedronken en hoe lang? Hoe reageert hij daarop? Is hij (on)rustig? Je kunt ook bijhouden hoeveel hij slikt per minuut. Na een voeding veel slikken kan namelijk duiden op verborgen reflux.

Reflux of koemelkallergie?

Refluxklachten lijken op koemelkallergieklachten. Het is belangrijk om te onderzoeken of je baby last heeft van reflux of koemelkallergie, zodat je juist kunt handelen. Reguliere flesvoeding is gemaakt op basis van koemelk. Maar ook als je borstvoeding geeft, kan je baby last hebben van een koemelkallergie. Het eten van de mama beïnvloed namelijk de samenstelling van de borstvoeding.

Lees ook: Koemelkallergie baby; Symptomen herkennen & Checklist producten wel / niet hebben en ervaringen

Had jouw baby last van reflux?

Martine Pieters-de Wit

Op koningsdag 2018 was het zo ver, ons prinsesje Hadewych Elizabet Alicia is geboren! En ik merkte al snel: wat is het belangrijk om foto's te maken, Hadewych groeit als kool!

Bij een eerste kindje horen duizend en één nieuwe vragen en nieuwe keuzes. Gelukkig is mamaliefde.nl er met alle info, eerlijkheid en een lolletje. Ik vind het super leuk om via deze blog een stukje van mijn zoek- en vindtocht in babywereld met jullie te delen!
Martine Pieters-de Wit

Latest posts by Martine Pieters-de Wit (see all)

Summary
Review Date
Reviewed Item
Reflux baby; verborgen reflux symptomen en kenmerken of projectielbraken herkennen bij vermoeden. En tips van medicatie tot osteopaat of dieet.
Author Rating
51star1star1star1star1star