9 alternatieve recepten voor gezonde pannenkoeken - Mamaliefde.nl

De lekkerste recepten voor gezonde alternatieve pannenkoeken

Volgende week zaterdag is het Nationale Pannenkoekendag. Ja, dat is echt serieus een feestdag en er wordt ook veel aandacht aan besteed. Zo zijn er veel kinderen die met school of een vereniging pannenkoeken gaan bakken voor oudere mensen. Hartstikke gezellig toch? Als ze dan thuiskomen eten jullie natuurlijk ook lekker pannenkoeken. Nu kun je een pak pannenkoekenmix gebruiken, of zelf beslag maken met bloem, boter, melk en een ei. Al dan niet aangevuld met extra ingrediënten zoals bruine basterdsuiker of kaneel voor een donker kleurtje zodat je pannenkoektekeningen kan maken. Er zijn echter ook genoeg alternatieven voor het standaard pannenkoekenbeslag. Die ik natuurlijk graag met je wil delen.

9 alternatieve recepten voor gezonde pannenkoeken - Mamaliefde.nl

Recept suikervrije bananen-eipannenkoek

Dit is het meest bekende recept als alternatief op pannenkoeken. In principe heb je alleen een geprakte banaan en een ei nodig. Dit recept is iets uitgebreider en vult daarom ook iets beter.  Prak een banaan op een bordje en kluts een ei in een kommetje. Doe dan de (goed) geprakte banaan bij het ei en meng even goed door. Doe er dan ook 1 grote eetlepel lijnzaadjes en 1 theelepel kaneel bij. Schep het mengsel met een kleine soeplepel of juslepel in een koekenpan op laag vuur. Laat even goed bakken aan 1 kant en schep de pannenkoek dan voorzichtig om. Als ‘ie dreigt te scheuren moet je de pannenkoek nog even laten bakken. Bak ook even aan de andere kant tot de pannenkoekjes mooi bruin zijn.

Bron

Recept havermoutpannenkoeken

Meng een drietal bananen met 120 gram havermout, 1 theelepel kaneel en maar liefst 8 eieren in een kom. De pannenkoeken kun je bakken in een hete pan met kokosolie en roomboter. En klaar!

Recept Rogge / boekweitpannenkoeken

Voor het beslag gebruik je 250 gram roggemeel, 250 gram boekweitmeel, 1,2 L melk, 2 eieren en zout naar smaak. Meng dit door elkaar. Vervolgens verwarm je de olie en bak je de pannenkoeken.

Recept speltpannenkoeken

Voeg de droge ingrediënten 300 gram speltmeel, 2 theelepels kaneel, 2 theelepels bakpoeder en snufje zout bij elkaar. Meng in een andere kom 2 eieren met 330 mL melk en voeg tenslotte bij het droge mengsel. Mix tot een glad geheel. Bedoeling is een dikkig beslag te verkrijgen zodat je American pancake-achtige pannenkoekjes kunt bakken.

Bron

Recept amandelkaneelpannenkoeken

Neem een flinke kom en kluts hierin drie eieren. Voeg dan 75 gram amandelmeel, 140 ml (soja)melk, 2 theelepels kaneel, 1 eetlepel kokosrasp en 1 eetlepel agavesiroop toe en roer nog even goed door. Verwarm een anti-aanbak koekenpan. Met een goede anti-aanbak pan kun je, voor een nog gezondere variant, de pannenkoekjes bakken zonder olie of boter. Vind je het echt lekkerder, verwarm dan wat kokosolie in de pan. Schep met een juslepel mooie rondjes beslag in de pan. Het is een behoorlijk vloeibaar mengsel, dus het zijn dunne rondjes. Bak op laag/middelhoog vuur tot de bovenkant begint te bubbelen. Schep het pannenkoekje los en draai om. Let op, ze hebben niet lang nodig! Bak de andere kant in ongeveer een minuutje lichtbruin.

Bron

Recept courgette pannenkoeken

Pureer de 250 gram geschilde courgette met de 80 mL melk, drie eieren, zout, 3 eetlepels ahorn- of agavesiroop op en een flinke theelepel kaneel tot een glad beslag. Voeg vervolgens 180 gram boekweitmeel en drie theelepels bakpoeder toe en roer door elkaar. Verwarm olijfolie of boter en schep vier hoopjes beslag in de pan. Bak de pannenkoekjes aan beide kanten in een paar minuten goudbruin. Lekker om te serveren met met ahornsiroop, honing en kaneel of met appelstroop.

Bron

Recept maïspannenkoeken

Dit is mijn persoonlijke favoriet. Je kunt kiezen tussen een blik maïs, of een maïskolf die je eerst even vijf minuten kookt. In een mixer meng je de helft van de maïs, 75 gram bloem, 2 eieren, 50 ml melk tot het een fijn beslag is. De fijngesneden bosuitjes, 1 tomaat en overige maïs hieraan toevoegen. Voor extra pit kun je hier ook een rode peper aan toevoegen. In de voorverwarmde pan kun je nu voorzichtig de maïspannenkoekjes bakken. Halverwege omdraaien en klaar om te smikkelen.

Vegan Pannenkoek zonder geraffineerde suikers

Zeef de 150 gram volkoren meel, 2 theelepels bakpoeder, zout en theelepel kaneel in een grote kom. Meng in een aparte kom twee eetlepels lijnzaadolie (of zonnebloem / olijfolie), 5 eetlepels water, 300 ml rijstmelk (of sojamelk), 1 theelepel vanilleexract en 2 eetlepels ahornsiroop. Meng vervolgens de natte ingrediënten bij de droge en mix ze door elkaar heen. Let op: doe dit met een handmixer of garde en mix niet te lang. Dit voorkomt dat het deeg te stevig wordt en de pannenkoekjes te rubberachtig. Een paar klontjes in het deeg is dus niet erg. Laat het beslag 10 minuten staan nadat je klaar bent met mixen. Dit zorgt ervoor dat ze bij het bakken net iets luchtiger zijn. Bak vervolgens de pannenkoeken in een pan op halfhoog vuur. Draai de pannenkoeken om als de bovenkant droog is en vol met bubbeltjes en bak de andere kant totdat de boven- en onderkant knapperig voelen en er bruin uitzien. Als het nodig is kun je ook vaker dan één keer draaien.

Bron

Pannenkoeken van borstvoeding

Heb je een baby die je ook graag pannenkoeken wil geven op pannenkoekendag? Nu is het advies om onder de 1 jaar geen melk te gebruiken in verband met de lactose. In plaats daarvan kun je wel borstvoeding gebruiken. Voor deze pannenkoeken heb je nodig; 1 ei, 70 cc melk en 35 gram bloem. Aangezien moedermelk niet makkelijk bindt heb je een behoorlijke kom nodig om het goed op te kloppen. Daarna bak je het in de koekenpan. Simpel maar voor je baby superlekker!

Heb jij ook nog een alternatief recept voor gezonde pannenkoeken?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Volgende
Vorige

No Comments

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top