Met sinterklaas heb ik samen met dreumes dochter kruidnoten gebakken. Het beslag heb ik gemaakt toen ze lag te slapen. Vervolgens hebben we gezellig samen aan tafel gezeten om stukjes deeg te ‘scheuren’ en hier een beetje mee te kneden. Op een gegeven moment heb ik het deeg een beetje uitgerold zodat ze hier lekker in kan porren met haar vingers en met een vormpje aan de slag kan. Natuurlijk mocht er ook voorgeproefd worden. Nadat we een hele verzameling hoopjes hadden verzameld op de bakplaat mocht deze de oven in. Nog even later, nadat ze goed waren afgekoeld, konden we hier heerlijk van smikkelen. Niets gaat boven het zelf maken!

Lees ook: Kruidnoten vergelijking / test Van Delft Pepernotenfabriek
Lees ook: Glutenvrije en lactose vrije pepernoten kopen of recept om zelf te maken

Recept kruidnoten (zonder suiker)

Ik heb een eenvoudig recept voor kruidnoten gebruikt uit de Allerhande met een handig filmpje.

Ingrediënten

  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 10 g speculaaskruiden
  • 125 g donkerbruine basterdsuiker
  • 150 g boter
  • 4 el melk
  • bakpapier

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 160 °C. Kneed de boter, de suiker, de speculaaskruiden, het zelfrijzend bakmeel en zout naar smaak goed door elkaar.
  • Voeg lepel voor lepel de melk aan het beslag toe, zodat het een lekker soepel deeg wordt. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Maak van het deeg kleine balletjes, leg ze op de bakplaat en druk ze iets plat. Bak ze in de oven in 15-20 min. gaar en lichtbruin.

Tips:

  1. Bestrijk de pepernoten met chocoladeglazuur en versier ze met witte eetbare chocoladevormpjes.
  2. Bestrijk pepernoten met poedersuikerglazuur (zelf maken door poedersuiker en limonadesiroop te mengen) en versier met eetbare suikervormpjes.
  3. Bestrijk de pepernoten met chocoladeglazuur en versier ze met knispers.
  4. Het recept voor pepernoten zonder suiker vind je bij Kaboutertuin.

De kruidnoten kan je circa drie dagen bewaren in een afgesloten koektrommel.

Wat vinden jullie kinderen leuk om te bakken?