4 recepten voor een vegetarische stamppot - Mamaliefde.nl

4 verrassende vegetarische stamppotten, ook geschikt voor kinderen!

Kinderen zijn het meest kritische publiek als het om eten gaat. Vaak hoor je, dat je wijn of bier moet leren drinken. Maar eigenlijk is dat voor alles zo, alles moet je leren eten of drinken. Je kan iets de eerste keer niet zo lekker vinden, maar na vijf keer proeven wordt het al lekkerder en na tien keer proeven is de kans groot dat je kind het zelfs lekker vindt. Het motto bij ons thuis luidt dan ook “van proberen kan je leren”. Zo hebben de boys hier al veel leren eten. Ze hoeven niet hun bordjes leeg te eten, maar twee tot vijf hapjes. Daarna mogen ze iets anders, zo beloon ik meteen en willen ze de volgende keer ook wel weer een paar hapjes proeven. We eten regelmatig vegetarisch, dit zijn de vier favoriete vegetarische stampotten. Past goed bij dit koude weer!

Lees ook: Eetbare paddestoelen; overzicht van niet giftige soorten met foto’s om te herkennen

1. Spinaziestamppot met tomaten en feta

Ingrediënten:

  • 1 kilo aardappelen
  • 750 gram diepvriesspinazie
  • 400 gram cherrytomaten
  • 250 gram feta (het liefst gekruide)
  • 1 el gedroogde Italiaanse kruiden (Verstegen)
  • 1 a 2 el olie (zelf gebruik ik vaak kokosolie of olijfolie)

Bereiding

Schil en kook de aardappelen in ongeveer 25 minuten gaar. Doe de spinazie en de olie in een koekenpan en snijd ondertussen de tomaten en de feta in kleine blokjes. Doe dit allemaal bij de spinazie in de pan. Maak het op smaak met de Italiaanse kruiden. Als de aardappels gaar zijn, giet ze dan af en doe de spinaziemix bij de aardappelen in en stamp dit allemaal door elkaar.

Alternatieve tip: Wat de kinderen ook heel erg lekker vinden is de vegetarische spinazielasagne.

2. Rode bietenstampot met vegetarische rookworst

Bij Linda in huis wordt dit ook wel prinsessenstampot genoemd.

  • 1 kilo aardappels
  • 500 gram rode bieten (zelf koop ik vaak geraspt)
  • 1 zoete appel
  • 2 uitjes
  • 4 vegetarische rookworsten (tivall of vegetarisch slager)

Bereiding

Schil en kook de aardappelen in ongeveer 25 minuten gaar. Ondertussen de appel in stukjes snijden en samen met de rode bietjes in een pan en verwarmen. De appel en rode bieten door elkaar mengen. Ondertussen de uien pellen en in ringen snijden, en fruiten in een koekenpan. De worsten mogen ook in een koekenpan verwarmd worden.

Stampen maar

Als de aardappelen gaar zijn mogen ze afgegoten worden. De bietjes erbij in en daarna stampen maar. De stampot over de borden verdelen. De worsten in plakjes snijden en samen met de gebakken uitjes eroverheen verdelen.

We maakten ook een smakelijke rode bietensoep.

Boerenkoolstampot met kruidenroomkaas

  • 1 kilo aardappels
  • 750 gram boerenkool (diepvries)
  • 250 gram kruidenroomkaas

Bereiding

Schil en kook de aardappelen in ongeveer 25 minuten gaar. Verwarm de boerenkool en kruidenroomkaas samen in een pan. Roer de boerenkool en de roomkaas goed door elkaar. Als de aardappelen gaar zijn, giet je ze af. Doe de boerenkool en de kruidenroomkaas erbij en stampen maar.

4. Zuurkoolstampot

Vaak vinden kinderen zuurkool veel te zuur. Om het iets minder zuur te maken kan je de zuurkool in appelsap koken. Zo krijgt het een mildere smaak.

  • 1 kilo aardappels
  • 1 zakje zuurkool (500 gram)
  • vegetarische worstjes

Bereiding

Schil en kook de aardappels in ongeveer 25 minuten gaar. De zuurkool gaat dan in de pan. Deze pan vul ik voor een kwart met appelsap en de rest vul ik aan met water. Dit laat ik ongeveer 5 a 7 minuten op het vuur staan. Daarna giet ik het af. Als de aardappels gaar zijn, deze ook afgieten. En dan stampen maar.

No Comments

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top