Zo in de vakantie heb je de hele dag de kinderen om je heen, tenminste ik wel. Als je werkt zullen ze misschien ook een deel naar de opvang gaan. Door het warme weer merk ik dat de eetlust van de kinderen veranderd, en van mezelf trouwens ook. Dus komen er toch andere dingen op tafel. En als ze vragen om wat ‘lekkers’ dan ben ik ook sneller geneigd om toe te geven. Wat lekkers hoeft trouwens niet per definitie ook gelijk snoep of koek te zijn. Er is zoveel meer wat daar voor in aanmerking komt. Als het niet al te warm is vind ik het ook niet erg om wat langer in de keuken te staan. Een deel van deze snacks zijn ook prima om mee te geven straks naar school in een lunchbox. En daarom gelijk weer een opdracht van de mamachallenge om wat (gezonde) gerechten te delen. Mijn favorieten:

Lees ook: Kwekkeboom oven snacks

De monkey platter

Dit is ideaal als je wat restjes hebt liggen; vaak combineer ik lekkernijen zoals kaas of worst, fruit, gedroogd fruit, wat crackers of zoute snacks of een krentenbol in stukjes. Ik kijk gewoon wat er in de koelkast / voorraadkast ligt en open is. Alles voldoet.

Lees ook: Monkey Platter; Originele ideeën voor op een bord of schaal, ook voor volwassenen

Bladerdeeg hapjes

Als je een keer geen zin hebt in brood is bladerdeeg een heerlijk alternatief. Omdat het in de oven moet vraagt het wel wat voorbereiding, of vooral tijd. Even het bladerdeeg uitleggen en laten ontdooien, in de tussentijd kan je de oven voorverwarmen en de gehakt rullen. Dit combineer ik met een pittige smaak van chilisaus, pepers etc. Lekker ook met wat paprika. Bij de kip is het mais of ananas lekker met een zoetig sausje, kerrie of ketjap. Als het vlees gaar is vul je de bakjes. Omdat het vrij veel is vouw ik de hoeken naar binnen toe zodat je heerlijke hapjes krijgt.

Gebakken eitje

Sinds we eitjes hebben geraapd en gebakken op de boerderij wil peuter heel graag eitjes bakken. Lekker op een gewone boterham.

Kaasuikruier

Vrijwel altijd hebben we een pakje met afbakpistoletjes in huis. Deze snijdt ik over de lengte door midden, wat ketchup voor de kinderen en curry  of chilisaus voor mezelf, uitje snipperen, geraspte kaas er over en vijf minuutjes in de voorverwarmde oven en je bent klaar.

Hamburgers

Erg lekker zijn verse zelfgemaakte hamburgers. Hiervoor gebruik ik gehakt, ei, paneermeel en gehaktkruiden, eventueel in een fijn gesnipperd uitje. Even goed mengen en kneden. Dan met de hamburgerstamper uit het kerstpakket van manlief samenpersen en je verse hamburger is klaar. Lekker op een sesambroodje met wat sla, uiringen, ketchup etc.

Lees ook: Broodje hamburger; Waarmee beleggen / wat doe je er op of erbij? 

Pita pizza’s

Dit recept heb ik volgens mij al eens gedeeld maar blijf het heerlijk vinden. Hiervoor gebruik ik pita broodjes die ik in de lengte door midden snijdt. Dit gebruik ik als de bodem voor een mini pizza waar ik wat tomatensaus opsmeer, wat lekkere ingredienten zoals paprika, een uitje, spinazie, spek, cervelaat of wat dan ook. Tot slot wat kaas en kruiden, tien minuutjes in de oven en klaar.

Magnetrontosti

Naast de tosti’s die ik in de pan bak, hebben wel een tosti-apparaat maar vind dat niet zo prettig werken, wil ik soms wel eens een magnetrontosti maken. Dit is in 20 seconden klaar. Lekker snel en makkelijk dus. Hiervoor heb je een sneetje brood nodig en een (half) plakje kaas. Deze leg je 20 seconden in de magnetron, totdat de kaas gesmolten is. Dan dubbelvouwen, snijden en eventueel wat ketchup erbij en klaar.

Noodlessalade

Dit is mijn persoonlijke favoriet; hiervoor gebruik ik pakje noodles die je klaarmaakt met kokend heet water. Even afgieten, ondertussen ijsbergsla snijden en wat andere ‘vulling’ zoals een restje vlees, wat paprika, komkommers of wat dan ook. Lekker met een flinke scheut chilisaus in plaats van dressing en dan genieten maar.

Wat is jullie favoriete vakantie recept?

©bron afbeelding 123rf.com

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.
mamaliefde@gmail.com'