Pulled pork; ik heb het nu een paar keer gegeten. De ene keer is het om te smullen zoals vorig jaar bij een BBQ-workshop, en de andere keer is het droog en zit er nauwelijks smaak aan. Een goede en smaakvolle pulled pork is dus zeker een uitdaging, daarom dat ik het nog nooit zelf had geprobeerd. Tot we een multicooker hadden aangeschaft, met slowcooker functie. Nu durfde ik de uitdaging wel aan. Om zeker te zijn dat ik alle tijd had ging ik op zondag aan de slag, of eigenlijk al zaterdagavond met de voorbereidingen. En het was een megasucces. Het was zo lekker mals en helemaal niet droog en vol met smaak. Hoe ik dit voor elkaar kreeg?

Ingrediënten voor pulled pork

  • Beenham (of procureur of riblappen)
  • Dry rub (paprikapoeder, tijm, fijn zout, chilipoeder, cayennepeper, peper, komijn, knolfookpoeder, uipoeder, koriander)
  • Vijfkruidenpoeder
  • Basterdsuiker
  • Ui
  • knoflook
  • rode peper
  • koriander
  • chiliflakes
  • klein blikje geconcentreerde tomatenpuree
  • citroensap
  • bbq-saus
  • half blikje cola
  • ketjap manis
  • coleslaw
  • broodjes

Bereidingswijze

Zelf hebben we gekozen voor een stuk beenham; met ons gezin van twee volwassenen en twee kleuters hadden we genoeg aan 500 gram en hadden we zelfs nog over. In plaats van beenham kun je ook kiezen voor procureur of riblappen. Procureur kun je vaak bij de slager halen, het kan handig zijn om eerst even te bellen om zeker te weten dat ze dit op voorraad hebben.

Voorbereiding; begin met het maken van een dry rub met de droge kruiden. Denk aan een combinatie van gerookt paprikapoeder, paprikapoeder, komijn, koriander, grove zout, verse peper, Chinese vijfkruidenpoeder, tijm. Vergeet niet om ook bruine basterdsuiker toe te voegen aan deze rub; dit zorgt namelijk voor een lekker korstje doordat het karameliseert zodra je het gaat bakken. Vervolgens smeer je het vlees hiermee in en wrijf je het goed in het vlees. Dit kun je het beste al een avond eerder doen zodat de smaken goed in het vlees kunnen trekken.

Olie in pan, warm maken en beenham schroeien.

Uiringen, knoflook bakken in dezelfde pan met rode peper, koriander, basterdsuiker, zout, peper, chiliflakes, gerookt paprikapoeder en tijm en op bodem van slowcooker.

Vervolgens een blikje geconcentreerde tomatenpuree, citroensap, 4 eetlepels bbq-saus, 100 ml cola proeven anders ketjap manis of suiker erbij en als saus over vlees heen gieten.

Slowcooker 2 uur op hoog en 3 tot 5 / 6 tot 8 uur op lage stand.

Uit elkaar trekken en terug in saus zodat er in kan trekken.

Serveertip

In eerste instantie wilde ik het serveren met frietjes van zoete aardappel uit de airfryer. Na de voorbereidingen voor de slowcooker was ik er echter wel klaar mee, het was tenslotte ook zondag en tijd om aan het gezin te besteden. Dus haalde manlief nog snel even wat coleslaw en broodjes; voor de kinderen een kaiser broodje en voor ons een Italiaans broodje wat het geheel nog veel smaakvoller maakte. Stiekem was ik blij dat ik niet ook nog frietjes had gemaakt, want ik zat na een broodje al helemaal vol. En dan hadden we nog een halve schaal met pulled pork over, dat we later die week hebben gegeten in combinatie met pasta. Heerlijk.

Tip: Je kan ook prima zelf coleslaw maken. Hiervoor heb je nodig 150 gram geraspte wortel, 300 gram geraspte spitskool, 2 eetlepels yoghurt, 3 eetlepels mayonaise, 1 rode ui in ringen.