Recept: Kindvriendelijke kaasfondue met ham - Mamaliefde.nl

Recept: Kindvriendelijke kaasfondue

Zo af en toe, gewoon zonder reden, is het gewoon eens leuk om flink uit te pakken met het avondeten. Manlief was de hele dag vrij, alles liep gewoon lekker dus dan heb je ook meer tijd voor het avondeten. Dat werd een kaasfondue, gezellig met zijn allen prikken in de kaas en ondertussen lekkere hapjes proeven. Omdat de kinderen gewoon mee eten, hebben we geen wijn toegevoegd in de bereiding. Het was wel erg lekker en ik heb weer wat verrassende combinaties geproefd zoals kaasfondue met ananas. Op zich heel logisch als je denkt aan de hawaï-pizza’s.

Ingrediënten Hollandse kaasfondue (zonder wijn)

Nu kun je natuurlijk gaan voor kaas uit een pakje. Even opwarmen in de magnetron en klaar. Tijdens het zoeken naar recepten kwam ik dit zelfs als tip tegen. Als je weinig tijd hebt natuurlijk erg handig, maar ik ging vandaag voor de uitdaging en het zelf smelten van kaas. Van Kaasuitkollum heb ik advies gekregen over welke kaas ik het beste kon gebruiken. Ze stuurden me een zak van 500 gram op met een mix van drie soorten geraspte kaas zodat je alsnog niet veel werk hebt. Dit lijkt niet erg veel, maar was meer dan genoeg. Niet alle kaas ging op, dus de volgende dag heb ik hier een kaassaus voor de pasta van gemaakt.

De fondue-mix bestaat uit drie soorten kaas. Een belegen kaas uit Kollum (Friesland) als basis: Deze kaas is erg romig en smelt heel goed dus ideaal voor in een fondue-mix. De tweede de standaard Hollandse gatenkaas zoals de Maasdammer met een zoete smaak zodat hij geschikt is voor de kinderen en niet te zout wordt. En de derde is een Tynjetaler een pittige boerenkaas voor een optimale smaak en ook een nasmaak.

Daarnaast heb je bloem (of maizena), 300 mL melk en 100 gram hamblokjes, zout, peper en nootmuskaat (naar smaak) nodig voor de bereiding van de kaassaus.

Om te dippen hadden we een combinatie gemaakt van zoete en milde smaken voor de kinderen met lekker veel fruit. Dit waren onder andere;

 • Soepstengels
 • Cherrytomaatjes
 • Worteltjes
 • Stukjes ananas
 • Schijfjes appel
 • Druiven
 • Zoute krakelingen

Voor onszelf gingen we voor wat meer pit en hadden we;

 • Plakjes cervelaatworst
 • Tortillachips
 • Paprika
 • Geroosterde cherrytomaatjes
 • Gekruide minislavinkjes (nog in de diepvries sinds Pasen 😉 )

Vaak mag (stok)brood ook niet ontbreken bij de kaasfondue. Daarom had ik een rond breekbrood gehaald dat je in stukjes kan breken.

Voorbereiding van kaasfondue

Recept: Kindvriendelijke kaasfondue met ham - Mamaliefde.nl

Als eerste moet je even een pan uitzoeken die wat langer warm blijft. Daar giet je als eerste de melk in en brengt dit tegen de kook aan. Daarna strooi je de kaas in de pan en laat dit smelten terwijl je regelmatig blijft roeren. Je zal zien dat de ene kaas sneller smelt dan de andere.

Ondertussen bak je de hamblokjes in de koekenpan even kort aan zodat ze net wat meer smaak geven.

Daarnaast snijd je de stukjes appel, paprika, worst etc. Als je vlees gebruikt moet je dit ook even voorgaren. Ik deed dit allemaal in losse bakjes.

Als alle kaas is gesmolten voeg je de gebakken hamblokjes toe. Het kan zijn dat de kaasfondue nog een beetje vloeibaar is. Door het gewoon te laten staan wordt het al iets dikker of je kan er wat bloem of maizena aan toevoegen om het te laten inbinden. Dit zou ik gewoon op gevoel doen.

Het oordeel

Recept: Kindvriendelijke kaasfondue met ham - Mamaliefde.nl

Voor de kinderen pakte ik een wat kleiner bakje die ze op hun bord konden zetten en niet iedere keer hoeven te gaan staan om bij de pan te komen. We hadden geen warmhouder onder de pan, maar dat was geen probleem. De kaas bleef genoeg vloeibaar tot en met het einde. Anders kun je het tussendoor altijd nog even laten smelten. Ik had misschien toch iets minder bloem moeten gebruiken, maar verder vond ik het erg lekker.

Recept: Kindvriendelijke kaasfondue met ham - Mamaliefde.nl

De kinderen vonden het natuurlijk helemaal geweldig. Ze begonnen met het volgooien van hun bord met allerlei lekkere hapjes en gingen daarna smullen van de kaas. Dit was echt wel een aanrader en vult ook heel goed. Het is dat manlief het brood en vlees zo lekker vindt, anders zou ik die achterwege hebben gelaten.

Hebben jullie weleens een kaasfondue gedaan met de kinderen?

Summary
recipe image
Recipe Name
Kindvriendelijke kaasfondue zonder wijn / alcohol
Published On
Preparation Time
Total Time

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.

Latest posts by Linda (see all)

Volgende
Vorige

Comment ( 1 )

 • Wat leuk zeg en lekker!
  Heb het nog nooit gedaan met de kinderen maar ga het zeker onthouden!

Enroll Your Words

To Top
// and these part of the code may be inserted in the end of HTML document of your website to exclude delays in loading of your main content.