Wat doe je met restjes en broodkorstjes? - Mamaliefde.nl

Broodkorstjes; weggooien of een tweede leven?

Of je kind nu korstjes laat liggen of je ze afsnijdt om de bentotrommel te maken. Het is niet verwonderlijk dat er soms wel eens korstjes blijven liggen. Die zijn vaak toch iets harder dan de rest van het brood en dus iets meer kauwen. Hier in huis wel in ieder geval, maar weggooien vind ik zonde. Toch een stukje van de opvoeding van vroeger waarbij je de korstjes gewoon moet opeten. En ook iets wat ik zelf probeer te stimuleren. Daarom bedacht ik een aantal alternatieven wat je zou kunnen doen met die broodkorstjesLori gaf toevallig afgelopen week ook wat handige tips om die korstjes op te krijgen

Lees ook: Voedselverspilling Nederland; Wat is het, oorzaken en oplossingen om te voorkomen

Eendjes / Vogeltjes

Natuurlijk een heel makkelijke oplossing waar de vogels of eendjes met dit koude weer heel erg blij zijn. En ook nog eens een leuke activiteit met de kinderen. Komen ze toch even buiten.

Paneermeel maken

Als er nog geen beleg op het brood zit kan je het ook heel goed gebruiken om paneermeel van te maken. Het is dan wel fijn als je een keukenmachine ter beschikking hebt. Met behulp van een fijn mesje kan je dit heel fijn malen zodat je er paneelmeel van kan maken. Dit is ook goed houdbaar.

Uit het vuistje

Als je jonge kinderen hebt, zoals baby’s of dreumesen, dan zijn korstjes ook erg handig. Als ze beginnen met eten begin je al met de korstjes af te snijden zodat ze daar wat op kunnen sabbelen. Het gaat in het begin nog niet eens om het eten zelf maar de vaardigheid die daarbij komt kijken en goed is voor de taalontwikkeling. De korstjes die je niet gebruikt kunnen zo dus goed gedeeld worden.

Croutons

Van de korstjes kan je ook croutons maken. Hiervoor snijd je ze in kleine blokjes. Daarna meng je ze in een schaaltje met een scheutje olijfolie en eventueel een uitgeperst teentje knoflook. Daarna is het ongeveer 20 minuten bakken in een voorverwarmde oven op 190°C. tot ze goudbruin zijn. In de pan kan ook, maar dan goed blijven schudden en erbij blijven. Lekker voor bij de soep of door een salade heen.

Bakken als wentelteefjes

Misschien ken je de wentelteefjes van vroeger nog wel? Hiervoor gebruikte je oud brood dat je even dipt in een mengsel van ei en melk en daarna bakt. Eventueel op smaak gebracht met kaneel en suiker. Ook met de broodkorstjes is dit prima te doen.

Broodsticks met rozemarijn en oregano

Wat ook erg lekker is om de broodkorstjes even te dopen in de olijfolie en daarna te bestrooien met rozemarijn en oregano of wat geraspte parmezaanse kaas. Dan even in de koekenpan of in de oven zodat ze lekker geroosterd worden.

In de airfryer

De korstjes kunnen ook heel goed even in de airfryer. Dan heb je geroosterde korstjes. Lekker in combinatie met een dip van jam, appelmoes of smeerkaas.

Lees ook: Airfryer recepten; van bruchetta tot kip en gevulde paprika

Broodpudding

Van de korstjes kan je ook een broodpudding maken. Het recept daarvoor vind je hier.

En anders kan je ze altijd nog zelf op eten 😉

Bron uitgelichte afbeelding Shutterstock

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.

Comments ( 5 )

  • Leuke tips. Ik heb er een tijdje terug ook een artikel over geschreven. Hier maken we inderdaad meestal croutons of bezoeken we de eendjes. Korstjes gaan hier overigens wel op, wij blijven meestal zitten met die eerste en laatste 2 sneetjes van het brood.

  • Oh echt, dat had ik eerder moeten lezen. Zo stom, heb hier nooit over nagedacht, wel de eendjes en vogels natuurlijk. Ga de rest eens uitproberen. Nog twee hier die ze liever laten liggen 🙂

    • Ik ben benieuwd naar wat ze er van vinden!

    • Natuurlijk, was echt toeval dat ik die tegen kwam toen ik dit had klaar staan. Vult elkaar goed aan!

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top