Terwijl we in de rij staan te wachten tot de deuren opengaan van een show bij Puy du Fou valt het me op dat er vooral heel veel volwassenen in de rij staan. Van jonge stelletjes tot en met ouderen nog net niet met een rollator. Ook bij het ontbijt zijn het aantal kinderen op twee handen te tellen, en dat terwijl we in een hotel zitten dat vooral heel veel familiekamers heeft. Het tegenovergestelde van wat bij de meeste themaparken het geval is. Nu zal dat ook te maken hebben met het moment, de scholen zijn net weer begonnen en de weersvoorspelling is dit weekend ook niet heel denderend. Toch is het absoluut een aanrader om met kinderen hierheen te gaan, ze vinden het namelijk fantastisch hier! Onze kinderen waren vier en zes jaar op het moment dat we er waren en vroegen toen we wegreden wanneer we weer terug zouden gaan.

Lees ook: Attractiepark puy du fou themapark Frankrijk in de Vendee; beste park ter wereld!

Is het een dierentuin?

Bij de hotelingang ligt het theater voor de roofvogelshow. De verblijven van deze vogels liggen hier in de omgeving. Terwijl we nog even moeten wachten voor we het park in mogen, kijken de kinderen hun ogen uit naar de eerste vogels, waaronder een enorme groep ooievaars.

Daarna beginnen we ons bezoek in het park met een rondwandeling, het duurt even voor de eerste shows beginnen en zo kunnen we even acclimatiseren. Ook hier valt het op dat er overal dieren te vinden zijn, van een verblijf voor herten, tot en met schuren waar de koeien, ezels of pasgeboren kuikentjes verblijven. Halverwege het park is er een soort ‘boerderij’ met dieren die met uitsterven bedreigd zijn. Zoals een langharige ezel, die het helemaal niet erg vinden om geaaid te worden door de kinderen en heel stil blijft staan.

In totaal zijn er maar liefst 1500 dieren die verblijven op het Grand Parc Puy du Fou!

Reis door de tijd; geschiedenis die tot leven komt

Nu zijn onze kinderen al behoorlijk wat gewend, we nemen ze regelmatig mee naar kastelen of amfitheaters. Doordat manlief groot fan is van geschiedenis weten ze hier al het een en ander van, ook al hebben ze dat op school nog niet gehad. Als we op de tweede dag langs het kerkje in de Middeleeuwen lopen vragen ze zelf of ze daar weer naar binnen mogen. Dat is ook wel de kracht van dit park, in vrijwel alle gebouwen kan je naar binnen. In sommige is er een restaurant gehuisvest, of een winkel. In andere kan je genieten van oude ambachten, zo zien we hoe de steenhouwer beelden maakt, de smid aan het werk met de blaasbalg of een klompenmaker. De andere huizen zijn ingericht, zodat je kan zien hoe de mensen sliepen en hoe de eetkamer er uitzag. Compleet met de dieren die daar verbleven. Al het personeel en vrijwilligers lopen rond in toepasselijke kostuums zodat de ervaring nog groter wordt.

Niet alleen de ‘kinderattractie’ maar ook sommige dorpjes zien er ook sprookjesachtig uit, zo is er in het dorp uit de 18e eeuw een toren die sprekend op de toren lijkt van Rapunzel en dus dochter zeer tot de verbeelding spreekt. En krijg ik op een foto van het Middeleeuwse dorp de reactie dat het net het dorpje lijkt van Belle en het Beest.

Let op: Het is niet toegestaan om verkleed naar dit park te komen. Het is natuurlijk heel verleidelijk om ook in een prinsessenjurk of met helm op rond te lopen. Het ontvangstpersoneel kan je dan echter de toegang weigeren of vragen om je om te kleden.

Speciale attracties voor de kinderen

Vooraan het park, vlakbij het kleine meer zijn een aantal attracties voor de kinderen. Natuurlijk mag een speeltuin niet ontbreken, speciaal voor de jonge prinsessen en ridders is er een speelkasteel (le repaire des enfants) gebouwd aan het water waar ze even fijn kunnen klimmen en glijden. Daarnaast ligt het labyrinth (le labyrinth des animeux), een attractie wat de kinderen geweldig vinden. Ze rennen tussen de hagen door op zoek naar de uitgang. Onderweg komen we waterspuwers tegen in de vorm van kikkers, schildpadden, konijnen en een hond die papa te pakken had ;-) Halverwege was er een uitgang, de kinderen kozen echter voor de brug zodat ze aan de andere kant van het wandelpad verder konden.

We kwamen uit bij de ‘walk through’ attractie (le monde imaginaire de la fontaine) speciaal voor kinderen. Al waren hier ook wat ouderen die herinneringen aan het ophalen waren ;-) Het had wel wat wat weg van een sprookjesbos. We begonnen bij een pratende fontein met ogen die bewogen, vervolgens langs een pad met borden met verhalen, langs kleinere voorstellingen en een grot met fantasiedieren. Eerst durfde zoonlief niet naar binnen (vanwege ons bezoek aan een andere show onder de grond die toch een beetje spannend) was, maar nu was hij weer gerustgesteld dat niet alles eng is.

Top shows voor kinderen

De favoriete shows van onze kinderen waren (in willekeurige volgorde):

  • De Vikingen; dit was de favoriet van onze zoon. Vooral de boot van de Vikingen die uit het water oprijst vond hij zeer indrukwekkend. En dat snap ik wel, eerst rijst de mast op, vervolgens de boeg en achtersteven wat al bijzonder is, maar dan verschijnt er een compleet Vikingschip! Ook uit het publiek vaart er een schip zo van de heuvel af en plonst in het water.

  • Le Secret de la Lance: Het verhaal van Marguerite, een schapenhoedster die van Jeanne d’Arc een lans kreeg om het kasteel te beschermen tegen de vijand en vervolgens door haar werd omgetoverd in een prinses. Compleet met de bijbehorende kostuumveranderingen. Dit was, hoe kan het ook, de favoriet van onze dochter.

  • Le Bal des Oiseux Fantomes (roofvogelshow): Deze show moet je gewoon gezien hebben, je hebt roofvogelshows en je hebt de roofvogelshow bij Puy du Fou. Ook hier krijg je wat informatie over de dieren die meedoen, maar dan verwerkt in een mooi verhaal over een prinses die er van droomde om te kunnen vliegen. Tussendoor vliegen de roofvogels rakelings over je heen doordat er medewerkers beneden staan, maar ook bovenaan de tribune. Als er een valk landt op de tribune voor de voeten van dochter, vindt ze het eerst even spannend maar als ze ziet dat als ze heel stil blijft zitten hij niets doet komt er toch voorzicht een glimlach in haar mondhoeken omdat het toch wel heel bijzonder is. Zoonlief weet ondertussen niet waar hij moet kijken en blijft maar wijzen naar de vogels. Helemaal tijdens de finale als er maar liefst 330 vogels en 37 soorten waaronder ooievaars maar ook uilen en valken rondcirkelen boven het publiek.

  • Het carrilon: Zoonlief zat hier met een big smile op zijn gezicht. Naast dat het bijzonder om te zien was hoe de orgelspeler het carrilon bespeelt, zit er een hoop humor in de show. Aan de zijkant is er namelijk een accrobaat die hangend in een tuigje bijzondere capriolen uithaalt en van boven en naar beneden vliegt, salto’s maakt in de lucht en nog veel meer.

  • Le ballet des saupeurs: Om mee te mogen spelen in één van de shows die hier worden opgevoerd moet je eerst een ‘opleiding’ volgen aan één van de theaterscholen waar je bijvoorbeeld leert dansen, schermen of paardrijden. Ook kinderen kunnen hier een opleiding volgen. Deze kinderen spelen mee in dit ballet waar dans en slapstick de boventoon voeren. Een korte maar hilarische show over een auto die in brand vliegt en de pogingen die worden gedaan om hem te blussen.

Lees ook: Attracties Puy du Fou Frankrijk

Niet alles is geschikt voor kinderen