De uitnodiging klinkt alleen al geweldig. “Kom je proeven als een baby?” Ella’s Kitchen lanceert haar Big Tastes Menu. In dat menu heeft ze aardbeien en spruitjes zo uitvergroot dat je ze kunt proeven met de smaakintensiteit van een baby. Na het lezen van deze tekst was mijn interesse gewekt. Thuis heb ik een alleseter, A van bijna 8 en een dwarse peuter van ruim 2 die alles weigert op het moment. Nou alles, alles wat er in zijn beleving uit ziet als oneetbaar. Ik was mede daardoor wel erg benieuwd naar smaakbeleving van een baby.

Dus ik vertrok vrijdagochtend naar Haarlem. In een filiaal van Marqt is Ella’s Kitchen aanwezig om mij te laten ervaren hoe baby’s het proeven van een spruitje en een aardbei ervaren. Heel eerlijk, tegen dat spruitje zie ik wel een beetje op. Zo lekker vind ik spruitjes niet. Maar een aardbei proeven, dat is natuurlijk fantastisch. Ik ben dol op aardbeien, en als ik de smaakintensiteit van een baby heb, dan moet dat werkelijk een geweldige ervaring zijn.

Marqt en Ella’s Kitchen

Proeven als een babu Ella's Kitchen - Mamaliefde

Een piepklein beetje zenuwachtig, niet voor dat spruitje, maar wel omdat het de eerste keer is, dat ik voor Mamaliefde op stap mag naar een event, rijd ik naar Haarlem. Bekend terrein, want wij gaan regelmatig naar Haarlem, en zodoende weet ik ook waar Marqt zich bevindt. Ik ben nog nooit binnengelopen bij Marqt, want boodschappen doe ik meestal bij onze eigen vertrouwde supermarkt. Maar de winkel spreekt me ook zonder het gezien te hebben aan. Marqt staat voor duurzaam, eten van het seizoen en echt eten. Een plek waarbij de producten van Ella’s Kitchen zich prima thuis voelen. Want Ella’s Kitchen staat voor echt eten en smaakontwikkeling. De producten van Ella’s Kitchen zijn dan ook 100% biologisch. En er is geen water, suiker of zout toegevoegd.

Een uitvergroot spruitje

Proeven als een babu Ella's Kitchen - Mamaliefde

Claire Baseley, voedingsdeskundige van Ella’s Kitchen is er ook. Zij biedt mij het schaaltje aan met daarop een groen en een rood bolletje. Gelukkig is het spruitje niet letterlijk uitvergroot, het ziet eruit als een bonbon die ik wel even weg kan eten. Ook al lust ik geen spruitjes. Dat er een bekertje water naast gezet wordt, baart me wel wat zorgen.

Ik vraag nog even of ik hem in 1x in mijn mond moet doen. Maar besluit dan toch om het hapje gelijk in mijn mond te stoppen. Gelukkig voor mij, maar jammer voor jullie, dacht ik er niet aan om van dat moment een foto te laten maken. Brr spruitjes en dan in het kwadraat. Zo snel als ik kan, probeer ik het hapje, dat in mijn mond voelt als een enorme hap spruiten weg te werken. Ik wil me niet laten kennen, ook al zie ik in mijn ooghoeken de prullenbak staan. Na het doorslikken drink ik snel het bekertje water leeg. Tijd om de ervaring uit te wisselen en al mijn vragen aan Claire te stellen.

Verlies van smaak

Baby’s proeven vele malen meer dan wij volwassenen. Dat komt omdat baby’s nog zo’n 30.000 smaak papillen hebben en wij volwassenen er nog maar zo’n 10.000. Een baby proeft nog met zijn tong, wangen en alle andere plekjes in zijn mond. Daardoor is de smaakintensiteit bij een baby vele malen groter dan bij volwassenen. Ik ben heel nieuwsgierig hoe ze dit bolletje spruitjes nu zo intens van smaak hebben gekregen. De spruitjes zijn gewoon gepureerd, en heel geconcentreerd met een heel klein beetje bindmiddel en een beetje glansmiddel tot een balletje gemaakt. Een bolletje dat precies zo groot is dat het je mond vult. Net als een lepel met een hapje voor je baby.

De aardbei

Ook het bolletje met aardbeiensmaak mag er daarna aan geloven. Nu moet ik er wel bij zeggen dat ik vergelijk met de smaak van de biologische smaakbommetjes uit de biologische moestuin bij ons in de buurt. Ik koop nooit meer ergens anders aardbeien vanwege het grote smaakverschil. Dus zou deze aardbeienbol mij verrassen? Deze keer nam ik een klein hapje. Ik kon het T natuurlijk niet aandoen om een hap te proeven van het spruitje, maar wel van de aardbei. Heerlijk hoor. Zo hoort een aardbei te smaken.

Verrassing

Met de kennis die Claire met mij deelde en de ervaring van een ware smaakexplosie in mijn mond, begrijp ik de reacties van een baby beter. Ik ben bekend met de smaak van een spruitje en een aardbei, en de smaken waren dan wel in het kwadraat, dus heftig, maar niet verrassend. Als je je baby, of peuter natuurlijk, nieuwe smaken voorzet, is dat niet alleen een hele heftige ervaring in zijn mond, maar ook nog eens verrassend. Nieuw. Vergelijk het maar met iets dat je zelf voor het eerst proeft. Dan neem je ook eerst heel voorzichtig een hapje. En dan nog een hapje. Tot je besluit om het lekker of niet lekker te vinden.

10x proeven

En hoe snel geef je het dan op als je het eerste hapje niet lekker vindt? Na 1 hapje? Of pas na 10? Je moet wennen aan nieuwe smaken. Probeer dus ook je kind om nieuwe dingen 10x te laten proeven. Geef het niet op als je denkt dat je kind het niet lekker vindt. Misschien bevalt de smaak pas bij keer 10

Goodiebag

Proeven als een babu Ella's Kitchen - Mamaliefde

Ook aan de kleintjes is gedacht. We kregen een mooie goodiebag in de vorm van een koeltas mee naar huis. Daarin zaten 4 verschillende zakjes van Ella’s Kitchen. Zowel fruit als avondeten. Natuurlijk wilde T nog proeven en na uitgebreide bestudering van het etiket werden de zakjes goedgekeurd. Handig omdat ik niets had meegenomen voor hem en hij dus toch een lekker en verantwoord hapje had op de terugweg naar huis.

Proeven als een babu Ella's Kitchen - Mamaliefde

Geef jij je kind ook wel eens een knijpzakje, ook als er wat anders in zit dan fruit?