Hollandser dan een stamppot kan ik niet bedenken, en welk meisje wil nu geen prinsessenstampot? Zo heel vaak eten we hier in huis geen aardappel(gerechten) omdat het stiekem toch iedere keer wel een klusje is om alle aardappelen te schillen. Het bakken van aardappelschijfjes, rosti’s of wat dan ook duurt mij meestal te lang. Alhoewel, mij niet zo zeer. Maar zodra ik de keuken in verdwijn om te koken heb ik met een beetje geluk een half uur de tijd, de duur van een aflevering Sesamstraat. Ik heb verder ook niet zoveel met aardappelen. Mij maak je niet blij met een AGV (aardappelen, groenten, vlees) gerecht. Het voordeel van een stamppot is dat het een heel makkelijk eenpansgerecht is. Het idee is afkomstig van een medescout met een oudere dochter en heb ik naar mijn eigen kookkunsten ingevuld.

Lees ook: 15x stamppot anders; Van luxe en culinaire recepten tot gezond en koolhydraatarm en ovenschotels ook geschikt voor kinderen

Ingrediënten voor een roze prinsessenstampot

prinsessenstampot - mamaliefde

 • 2 braadworsten (1.25)
 • 1 kg aardappelen (0.68)
 • 500 gr. gekookte bieten (0.99)
 • 150 gr. spekreepjes (0.65)
 • 1/2 appel (0.35)
 • melk 1.29 (woensdag op boodschappenlijstje)
 • 20 gr roomboter (woensdag op boodschappenlijstje)
 • nootmuskaat, peper (zout)

Bereidingswijze

prinsessenstampot - mamaliefde

Natuurlijk begin je met het koken van het water voor de aardappelen. Hier kan je eventueel kokend water uit de snelkoker gebruiken. Als het water kookt schil ik de aardappelen en snijdt ik ze in kleine blokjes zodat ze minder lang hoeven te koken. Vanwege de kinderen kook ik zoutloos, anders kan je een beetje zout toevoegen. Als de aardappelen gaar zijn kan je de ‘glijden ze van je vork’ test doen en afgieten. Een beetje aardappelen houdt ik achterwege voor de babyvoeding. Met een stamper maal je het fijn en kan je er naar smaak melk of opgevangen kookvocht aan toevoegen tot het de juist consistentie heeft bereikt. Naar smaak nootmuskaat, peper en zout toevoegen.

prinsessenstampot - mamaliefde

In een koekenpan de spekreepjes aanbakken. De ui fijn snijden en deze ook even meebakken. Daarna de bietjes afgieten en in plakjes snijden evenals de appel en deze even kort meebakken. Daarna dit bij de aardappelpuree voegen en je eenpansgerecht kan op tafel. Mocht het niet (veel) roze worden kan je wat rode bieten vocht toevoegen)

Als de spekreepjes en uitjes gebakken zijn kan je in dit vocht de braadworsten bakken en daarna verder gaan met het recept. Scheelt je olie en vetten.

De aardappelen voor de babyvoeding vul ik aan met de gekookte rode bieten en appel. Hier hoeft verder niets mee te gebeuren en worden door de aardappelpuree verwarmd.

Variatie

 • Over het algemeen maak ik stamppotten met aardappelpuree uit zakjes. Die zijn langer houdbaar, en als je de juiste koopt (zijn verschillende porties) heb je aan een zakje genoeg voor een heel gezin. Deze maak ik dan altijd aan met de helft water en de helft melk voor een vollere smaak.
 • Wil je besparen op de maaltijdprijs kan je ook 200 gram spekreepjes gebruiken en de braadworst achterwege laten.
 • Vanwege de kinderen gebruik ik geen zout, de spekreepjes zorgen echter ook voor een zoute smaak dus hoeft minimaal gebruikt te worden.

Het jury-oordeel

Zelf was ik van mening dat er iets teveel melk was toegevoegd, waardoor het te smeuïg was geworden. De appel is een verrassend element die ik zeker vaker ga toevoegen. De bietjes vielen bij onze dochter niet zo goed. Welke groenten ze wel / niet eet wisselt per keer. Doordat de appel fijn gesneden was ging die er wel goed in.

Miranda, Elize en Ilse delen vandaag ook een budget recept. Al gezien? Mocht je op de hoogte willen blijven van alle recepten, wordt dan vooral lid van de facebookgroep. Dat zouden wij heel leuk vinden!

Latest posts by Linda (see all)