Welk meisje droomt er nu niet van om later prinses te worden. Iedere dag in een jurk rond paraderen, de hele dag door naar iedereen zwaaien, veel feestjes bezoeken en natuurlijk die kroon! Zelf heb ik zo’n periode ook gehad als klein meisje. Vooral met de barbies speelde ik vaak prinsje en prinsesje. Ken, de enige mannenpop die ik had, was de prins en mocht een prinses uitzoeken om te trouwen. De barbies moesten allemaal opdrachten doen zoals een modeshow, winkelen, zwemmen, koken en met de enorme barbiecamper op vakantie gaan. Het lijkt wel wat op die moderne datingprogramma’s die je op televisie ziet… Toch was ik een stuk ouder dan onze dochter nu is.

Jaren later heb ik een jeugdtoneelopleiding gevolgd en meegedaan aan een aantal musicals. Waaronder Sound of Music waar ik de rol van barones mocht vertolken. Het leukste was maar een paar jaar geleden. Manlief en ik waren net samen en hij was erg fan van Larp-en. Ik was wel nieuwsgierig naar wat het nu precies was en ging een weekend mee. Toevallig net een weekend dat er een toernooi werd georganiseerd en er dus veel adel rondliep. Tijdens zo’n weekend kan je kiezen om zelf een rol te bedenken of een rol die de organisatie voor je bedenkt op je te nemen. Zo kan de spelleiding invloed uitoefenen op het verhaallijn en plot. Larp-en is niet meer of minder dan toneelspelen maar dan met elkaar in plaats van voor een publiek. Je kan je dus helemaal uitleven in een bepaalde rol. Dat eerste weekend kreeg ik de rol van hooghartige prinses toebedeeld, dochter van twee spelers die al heel lang mee gingen. Een Paris Hilton in het kwadraat. Iedereen als bediende gebruiken, drie keer per dag van kleding wisselen en ga zo maar door. Ik heb me echt kunnen uitleven dat weekend. Normaal is zo’n rol voor een event, maar door een list van mijn ‘vader’ die aan het einde van dat weekend werd vermoord kon ik een jaar later terugkeren. Hij had me namelijk toegezegd aan de koning van dat land. Hoe het afliep? Met een zwangere buik. Het is voor mij bij die twee events gebleven. Leuk, maar manlief behaald er meer plezier uit dus zorg ik voor de kinderen.

Terug naar de prinsessenfase van onze dochter. In het boek Oei ik Groei staan de fasen waarin een baby en dreumes doorheen gaan beschreven. Met aandacht voor de eerste tien sprongetjes. Daar blijft het echter niet bij. Er volgen nog heel wat meer fasen waar je doorheen moet. De een langer dan de ander. En soms meerdere tegelijk. Denk bijvoorbeeld eens aan de ‘nee-fase’ of de ‘mijn-fase’. Onze dochter gaat momenteel door de prinsessenfase. Dit begon vlak voordat we op vakantie gingen. Ik vrees zelfs dat ik hier zelf ook een aandeel in heb. Voordat we naar Frankrijk gingen heb ik haar een paar keer naar Frozen laten kijken.  Tja, daar ging het mis.

Op de tv / laptop

Zoals ik al schreef begon de fase min of meer nadat ik haar naar Frozen heb laten kijken. Waar ze voorheen enorm fan was van Sesamstraat en Elmo, of af en toe Bumba is dat nu 180 graden gedraaid. Nu is alles prinses. Zodra de tv aangaat of ik de laptop open klap zodat ze Netflix kan kijken is het ‘prinses’. Het maakt haar niet uit wat ik laat kijken. Programma’s die ik haar dan laat kijken zijn Prinses Lilifee, Prinsessia en Kleine prinses. Of we kijken dan samen naar Barbie en de Prinsessenschool, De Prinses en de Kikker, Brave of K3 en het IJsprinsesje. Lekker samen op de bank of op bed.

In het paleis

S

In Frankrijk heb je een hoop kastelen en paleizen. Als echte vakantiegangers hebben we tijdens de vakantie natuurlijk ook een paleis bezocht. We zijn namelijk naar Fontainebleau geweest. Dit was een uurtje rijden vanaf de camping. Wat een enorm indrukwekkend kasteel is dat zeg. Bij de entree hadden ze er kluisjes voor de wandelwagens, die mochten namelijk niet mee naar binnen. Erg onhandig. De dames zaten heel lief op een bankje te wachten tot we alle jassen hadden uitgetrokken, de tassen hadden overgepakt en alles hadden opgeborgen. Tegenover het bankje stond een borstbeeld. Van een mevrouw. Die mevrouw werd al snel bestempeld met de titel ‘prinses’. Hoe ze op de associatie kwam weet ik niet, maar ze zat erg dicht bij de waarheid.

Verkleden

SONY DSC

Als ze voor de kledingkast staat weet ze precies wat ze wil aantrekken.  Zodra er dan een rok of jurk binnen het zichtsveld komt moet die aan. Dat is namelijk ‘prinses’. Het is zelfs zo dat ze op de peuterspeelzaal de verkleedkist heeft gevonden en papa haar de prinsessenjurk laat aantrekken. Datzelfde trucje haalt ze dan ook thuis uit. Uit de kist met verkleedkleding wordt de jurk opgediept, samen met alle balletrokjes. Die moeten dan ook allemaal aan. Bij voorkeur in combinatie met een kroon en vleugeltjes.

Voor nu vind ik het wel lief en schattig. Zo mooi om te zien hoe haar fantasie haar helpt om het concept ‘prinses’ vorm te geven. Ben benieuwd hoe dat straks in de toekomst zal zijn. Of ze dan ook echt prinsessenkuren gaat krijgen. Dat ze alleen met een jurk aan naar de peuterspeelzaal naar school wilt etc. Ze zit niet voor niets in de peuterpubertijd; lekker het verkennen van grenzen. Natuurlijk heb je daar als moeder ook een aandeel in, om duidelijk die grenzen aan te geven. Maar toch.

Waar leg jij de grens tussen leuk en onschuldig en ‘divagedrag’. 

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.