Onze dochter werd vijf jaar, en dat moet natuurlijk gevierd worden. Dit zou het eerste kinderfeestje worden, dus stiekem was ik daar al een paar maanden mee bezig. Al was het maar bedenken wie er zouden mogen komen en wat we konden gaan doen. Ze is helemaal into de prinsessen (welk meisje niet) dus het ‘thema’ was al snel klaar. Bij prinsessen denk je natuurlijk ook al snel aan kastelen. Nu wist ik dat er een aantal kastelen zijn die kinderverjaardagen aanbieden dus ging ik op zoek naar een kasteel hier in de buurt en kwam uit bij Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten. Dit ligt op een twintig minuten rijden van ons huis en vond ik nog wel acceptabel. De kinderen kwamen direct mee uit school en ik kreeg hulp van Miriam die er ook gezellig met haar dochter bij was.

Lees ook: Spelletjes om cadeautjes uit te pakken
Lees ook: Ideeën kinderfeestjes thuis; de top 10 leukste en originele thema’s en kinderfeestjes voor alle leeftijden voor jongens en meisjes.

Cadeautjes uitpakken

De gasten konden natuurlijk niet wachten tot het uitpakken van de cadeautjes. Dit zag ik ook gebeuren toen ik op een kinderfeestje ging helpen. Daar werden meteen de cadeautjes uit de tassen gehaald. Daarom zijn we daarmee begonnen, konden ze daarna rustig aan tafel zitten om te eten. Ook vandaag was dat het geval, het eerste cadeautje kreeg ze al uitgereikt toen ze op school kwam ;-) En bij binnenkomst wilden ze ook meteen uitpakken.

We hebben een tweezitsbank en een driezitsbank. Daar passen prima zeven kleuters op, en de jarige jet op een klein stoeltje aan de salontafel… Als ze zitten is het een stuk rustiger en zo konden ze het allemaal goed zien. En was er voor ieder cadeautje de aandacht. De cadeautjes hielden ze op schoot.

Voor het uitpakken had ik een aantal ballonnen opgeblazen en daar een kaartje ingestopt met de naam van één van de kinderen. Deze had ik aan een haakje aan het plafond gehangen. Eén voor één werden de ballonnen kapot geprikt, en de naam die daaruit kwam mocht haar cadeautje geven. Dat prikken was natuurlijk wel een beetje spannend met de harde knal. Dus hielden ze hun oren dicht met hun handjes. De naam die eruit kwam dwarrelen mocht het cadeautje geven en aanwijzen welke ballon daarna geprikt mocht worden. Een cadeautje was een mand vol met kleine cadeautjes. Die was in no time uitgepakt want de overige dames vonden het helemaal niet erg om te helpen ;-)

Achter het stoeltje had ik over de leuning een vuilniszak opgehangen zodat al het papier in de zak kon. En de cadeautjes gingen op het dressoir. Zo konden ze er wel naar kijken maar toch net buiten handbereik. Om te voorkomen dat er mee gespeeld werd en dingen kwijtraakten.

Verkleedpartijtje

Bij een echt prinsessenfeestje hoort natuurlijk een verkleedfeestje. Op de uitnodiging had ik daarom gezet dat ze een jurk mochten meenemen. Later kreeg ik als onderdeel van een samenwerking ook voor alle dames een jurk in maat 110-134. Een soort van one size fits all. Die had ik klaargelegd over de stoelen zodat als er drinken over de tafel zou gaan, of ze vies zouden worden tijdens het spelen dat niet hun mooie prinsessenjurk was. En natuurlijk leuk om mee te nemen naar huis!

High lunch

Na een ochtend school heb je natuurlijk trek. Daarom gingen we eerst even wat eten. Voordat de kinderen opgehaald werden had ik al zoveel mogelijk klaar staan. Op tafel of in de koelkast zodat het zo op tafel kon. In totaal waren er 8 kinderen, en laat ik nu net 8 plekjes hebben aan tafel. De tafel was gedekt compleet met tafelkleed, en etagères met lekkere hapjes. Met roze hartjes bordjes, bekers en rietjes en plastic lepeltjes en vorkjes zag het er heel prinsesserig uit.

Ik had het mezelf makkelijk gehouden door twee etagères met zoete en hartige hapjes vooraf al klaar te zetten en even te omwikkelen met zilverfolie en eentje met groenten in de koelkast. Zo konden we lekker snel aan tafel. Onder andere mini worstenbroodjes, kaasbroodjes, mini eierkoeken, mini roze koeken, chocoladekoekjes, poffertjes en aardbeispiesjes, komkommer met kaas, knakworstjes, gekookte eieren, snoeptomaatjes, paprika, snackworteltjes stonden klaar. Allemaal kleine hapjes zodat ze van alles konden proberen en er voor iedereen iets tussen zat. Gerechtjes met varkensvlees lagen op een schaal, en de kindjes die dat niet mochten zaten aan de andere kant van de tafel.

Kasteel Duivenvoorde

Het hoogtepunt van deze dag was een bezoek aan Kasteel Duivenvoorde. Dit is één van de weinige ‘echte’ kastelen hier in de buurt. Het ligt midden in het groen, wordt omringd door het water en ziet er schitterend uit. Daar organiseren ze op woensdag- en zaterdagmiddag speciale kinderfeestjes voor jarige prinsen en prinsesjes. Helaas was het geen stralende dag vandaag, gelukkig was het wel droog toen we aankwamen. Twee vrijwilligers wachten al op ons bij de parkeerplaats en namen de tijd om alle enthousiaste verhalen van de jongedames aan te horen. Daarna gingen ze ons voor naar het kasteel, wat een kleine wandeling is. Toen de prinsesjes het kasteel zagen waren ze helemaal onder de indruk en wilden ze weten of daar de koningin woonde. En besloten ze spontaan dat vandaag de jarige koningin was en zij haar ‘hulpjes’.

Voor de deur werden ze gewezen op het jaarta