Zondag 4 februari is in de Leidse Schouwburg de humoristische en muzikale familievoorstelling “ Lang geleden…” in première gegaan. Van Hoorne Entertainment heeft samen met Uitgeverij Unieboek/Het Spectrum deze productie gemaakt, daar de voorstelling gebaseerd is op het gelijknamige bekende kinderboek Lang Geleden van Arend van Dam en Alex de Wolf.  En hiermee onderscheidt deze familievoorstelling zich van anderen; het is gebaseerd op gebeurtenissen in de Nederlandse geschiedenis, waardoor de voorstelling niet alleen vermakelijk, maar ook nog eens leerzaam is!

Lees ook: Kindermusicals en theater 2018-2019; De leukste kindervoorstellingen ook voor peuters, kleuters

Première

Sam (11 jaar) en ik hadden de eer bij deze première aanwezig te zijn. Sam had enkele maanden geleden een werkstuk gemaakt over Hugo de Groot en was benieuwd of datgene wat hij had geleerd, ook weer terug te zien zou zijn in de voorstelling. Bij de Leidse Schouwburg aangekomen, werden we gastvrij ontvangen door een heuse lakei aan de deur. In de foyer genoten we van een drankje en een petit four (mét logo van de voorstelling!). Terwijl we aan het wachten waren tot we de zaal in mochten, kwamen de acteurs langs om ons een korte opfrisser te geven van het Wilhelmus. Daarbij rees de vraag: wat bedoelt men eigenlijk met de tekst van ons bekende volkslied? De acteurs beloofden ons dat wij daar antwoord op zouden krijgen tijdens de voorstelling.

De voorstelling

Daarna was het tijd om de sfeervolle zaal in te gaan, waar zachte muziek werd gespeeld op een klavecimbel. De voorstelling begon en wij waanden ons op een marktplein in Leiden, waar we werden verwelkomd door marktkoopman Victor, zijn vrouw Geertje, hun puberdochter Bregje en muzikant Hugo. Zij namen ons het volgende uur mee naar beroemde scènes uit de Vaderlandse geschiedenis in de 16de en 17de eeuw. Deze werden op humoristische wijze vertolkt, waarbij de spelers de verhalen vertolkten met attributen, kleurrijke kostuums en wisselende decorstukken.

Hilarisch was het, dat ze zich af en toe ook hardop afvroegen of datgene wat verteld werd, daadwerkelijk klopte met de werkelijkheid.
Immers, als je er niet bij kon zijn, dan geef je toch gewoon je eigen draai aan het verhaal? En wat is er dan leuker om een ander te overtroeven door er nog een schepje bovenop te doen? Een hoop “sterke verhalen” dus, maar uiteindelijk komen de historisch correcte feiten toch boven water.

Bekende figuren passeerden de revue, zoals Willem van Oranje, Jacoba van Beieren, Hugo de Groot en nog veel meer oude beroemdheden.
We zien dat Willem van Oranje samen met de Watergeuzen op 1 april 1572 Den Briel verovert, maar we zijn er ook bij wanneer hij zijn laatste, en fatale, ontmoeting heeft met Balthasar Gerards. Met licht- en rookeffecten worden de scènes spannend neergezet, maar eng is het niet. Jacoba van Beieren zien we meerdere malen en op jonge leeftijd trouwen (met onder andere haar neef), maar is het daar zelf niet altijd mee eens. Hugo de Groot legde ons met een Rotterdams accent uit dat ‘ie zich niet liet kisten, maar moest er uiteindelijk toch aan geloven.
Aan het einde van de voorstelling krijgen we dan zoals beloofd de uitleg te horen over de tekst van Het Wilhelmus en is het sluitingstijd op de Leidse markt.

Wat vonden we ervan?

Sam vond de voorstelling erg leuk, vooral de rap en en de liedjes, waarvan hij 1 lied de rest van de dag heeft lopen neuriën. De verschillende scènes zorgen voor afwisseling, waardoor hij geboeid bleef en makkelijk zijn aandacht erbij kon houden. Ook was hij tevreden met hoe de scène van Hugo de Groot uiteindelijk afliep; precies zoals hij het had opgeschreven in zijn werkstuk.

Na afloop mochten de kinderen het podium op om met de acteurs op de foto te gaan. Daarna kregen ze het grote “Lang geleden…doeboek”, dat gesigneerd werd door de schrijver van het kinderboek, Arend van Dam, en de illustrator Alex de Wolf. Als afsluiting kwam er een nog troubadour die op zijn luit speelde en zong over mythes, waardoor deze gezellige dag in stijl werd afgesloten. Wij hebben er erg van genoten!

“Lang geleden…” is tot en met 27 mei 2018 te zien in de Nederlandse theaters en is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Meer informatie over de voorstelling vind je hier.

Summary
Review Date
Reviewed Item
Recensie theatervoorstelling Lang geleden...
Author Rating
51star1star1star1star1star