In het najaar van 2014 was ik twee weken op vakantie in Berlijn. Ik vind het altijd leuk om ook de omgeving van zo´n stad op te zoeken. Vaak zijn daar ook een aantal pareltjes te vinden, die wellicht niet iedereen kent. Potsdam is prima te bereiken met het openbaar vervoer middels de zogenoemde “S-Bahn”, een soort metro-trein. Verdiep je van te voren in de verschillende vervoersbewijzen, want dat kan een leuk voordeeltje opleveren.

Lees ook: Stedentrip Berlijn; Bezienswaardigheden, uitjes, activiteiten en tips wat te doen in omgeving met kinderen
Lees ook: Omgeving Berlijn; Bezienswaardigheden & uitjes oa Brandenburg & Schloss Oranienburg
Lees ook: Dresden; Wat te doen? Tips, bezienswaardigheden centrum, uitjes voor stedentrip bezoeken, vakantie Duitsland of met kinderen.

Potsdam, het Versailles van Duitsland

Deze schitterende stad vlakbij Berlijn is de hoofdstad van Brandenburg en ligt aan de Havel, in een gebied met bossen en meren. Postdam wordt wel het Versailles van Duitsland genoemd. De paleizen en siertuinen, waarvan velen in oude luister zijn hersteld, vormen de belangrijkste attractie van de stad, maar de stad heeft veel meer te bieden.

Potsdam werd in de 10de eeuw gesticht op een plek die al eeuwen bewoond werd, en werd de residentie van de heersers van Brandenburg en later Pruisen. De bloeitijd was halverwege de 18de eeuw onder koning Frederik II (de Grote), die verantwoordelijk was voor de bouw van Sanssouci en het Neues Palais. Kort nadat Hitler aan de macht kwam in Duitsland, vond op 21 maart 1933 de “Dag van Potsdam” plaats, waarbij de nazi’s de eenheid tussen het oude Pruisen en het “nieuwe Duitsland” wilden benadrukken. In de Tweede Wereldoorlog heeft de stad zwaar geleden onder bombardementen.

Na de oorlog werd in Schloss Cecilienhof in 1945 de Conferentie van Potsdam gehouden, waarbij de leiders van de VS (Truman), GB (Churchill) en de SU (Stalin) het eens werden over de politieke vorm van het bezette naoorlogse Duitsland. Na de oorlog werd Potsdam Oost-Duits en werden veel monumentale gebouwen afgebroken. Door de bouw van de Berlijnse Muur was er geen vrij verkeer meer tussen Potsdam en West-Berlijn.

In 1990 werden de paleizen en parken van Potsdam en Berlijn op de werelderfgoedlijst geplaatst. Er werden vele gebouwen hersteld en opnieuw gebouwd.

Alter Markt (Potsdam Centrum)

Het oude marktplein van Potsdam, het hart van de stad, is veel van zijn vroegere karakter kwijtgeraakt na de sloop in de jaren 1950 van het grootste deel van het in de oorlog beschadigde Stadtschloss, het grootste en belangrijkste van de vele Hohenzollernpaleizen. Het paleis is tussen 2006 en 2014 volledig herbouwd.

Toen ik hier was, werden de laatste dingen gedaan, dus inmiddels zal dat wel volledig klaar zijn. Het parlement van de deelstaat werkt er. In de stallen van het paleis is het Film-Museum ondergebracht.
De bevolking was zo blij met het opknappen van dit stadhart, dat ze er behoorlijk aan hebben meebetaald. Het is nu weer een mooie plek. Je ziet er een obelisk en het oude raadhuis. Dat werd in de periode 1753-1755 gebouwd in opdracht van Frederik II van Pruisen. In het raadhuis zit een museum over de geschiedenis van Potsdam en omgeving.

Dichtbij staat de enorme, van een koepel voorziene Nikolaikirche, waarvan de bouw in 1826 begon onder leiding van de architect Schinkel, maar pas in 1837 was voltooid. Het is een Evangelisch Lutherse kerk. De basis van de kerk is gebaseerd op een classicistisch ontwerp. De koepel werd van 1843-1850 gebouwd.

Ook op deze Alter Markt vind je paleis/museum Barberini. Dit is een museum met wisselende tentoonstellingen, maar met de focus op impressionisme.

Lees ook: Stedentrip Keulen; tips en bezienswaardigheden

Peter-Pauls-Kirche

Mooie Rooms-Katholieke kerk in Romaanse stijl met een interessant interieur: het beschilderde schip, het koor, houten plafond, de zijkapellen, en een mooi orgel. Met een beetje geluk speelt de organist.

Hollandse wijk (Holländisches Viertel)

Toen koning Frederik Willem I Nederlandse vaklieden vroeg om te helpen bij de opbouw van Potsdam en Berlijn, maakt hij zijn verzoek aantrekkelijker door hen toe te staan Nederlandse huizen te bouwen. De Nederlandse wijk, een paar straten ten noorden van de Alter Markt, telt 134 bakstenen huizen met puntgevels en ziet eruit als een stukje Delft of Leiden – zonder de grachten. In tegenstelling tot de wens van de opdrachtgever, bleef de vorming van een Nederlandse kolonie uit. Hongaarse arbeiders trokken vaak na leegstand in de huizen.

Nauener Tor

Dit is een mooie stadspoort in Potsdam. Het is één van de oudste gebouwen van de stad. Het is gebouwd in Engelse neogotische stijl. Het is in de 18de eeuw gebouwd in opdracht van de koning. Expres gebouwd in een middeleeuwse stijl zodat het lijkt alsof het er al veel langer staat. Er is een gezellige en drukke straat met veel restaurantjes en winkeltjes.

Neuer Garten: Cecilienschloss

Vanaf de Nauener Tor, kun je via de Kurfürstenstrasse naar de Neuer Garten. Eén van de eerste gebouwen die je ziet is de “Gotische bibliotheek”. Een bijzonder gebouw vlak aan het water. Het water is de Heiliger See, een prac