Positief opvoeden; geen nee zeggen

Iedere moeder heeft een andere manier van opvoeden. En probeert daarin haar eigen weg te vinden. Vandaag wil het hebben over de kunst van het geen nee zeggen. Oftewel het gebieden in plaats van verbieden. Een methode die je ook in veel kindercentra tegen komt. Zelf probeer ik me hier regelmatig bewust van te zijn, als dreumes echter voor de zoveelste keer een beker water om gooit is het uiteindelijk toch; “Nee, dat mag niet.”. Met als gevolg dat het favoriete woordje van dreumes nu nee is (gelukkig samen met helpen). En ze dus zelf ook al doorheeft dat ze iets doet wat niet mag en tegen zich zelf nee zegt.

Positief opvoeden

Positief opvoeden en complimenten geven - Mamaliefde

De basis van het geen nee zeggen ligt in de positieve benadering van het kind. Het uitgangspunt is om geen nee te zeggen, maar dat te vervangen door een alternatief. Namelijk door aan te geven wat er wel van het kind verwacht wordt.

1. Dreumes loopt achter me aan de keuken in. Dit willen we niet hebben, omdat de oven en andere elektrische apparaten op kinderhoogte staan. Gelukkig hebben we een deur voor de keuken, maar als je zelf iets wilt pakken loopt ze snel achter ons aan. Dan is het al snel; “Nee, niet de keuken in.”

2. Als we aan de eettafel zitten wil dreumes nog wel eens haar brood op de grond gooien. Gevolg door een; “Geen eten op de grond gooien.”

3. Baby boy wordt helemaal geadoreerd door dreumes. Hartstikke fijn natuurlijk. Alleen jammer dat ze af en toe wat hardhandig aan het aaien is.

Stappenplan:

 • Bedenk samen met je partner wat je wel / niet wilt hebben in huis. Wat zijn jullie huisregels?
 • Kies vervolgens de belangrijkste uit, oftewel; pick your fight.
 • Schrijf deze op een papier. Valt het je ook op wat er allemaal niet mag?
 • Verander de huisregels in plaats daarvan in de gebiedende wijze. Beschrijf wat wel mag / verwacht wordt.
 • Vul deze aan met gedrag dat je graag ziet van je kind.
 • Maak er een mooie poster van en hang deze op een zichtbare plek op in huis. Zo heb heb je voor jezelf ook een geheugensteuntje.
 • Probeer er drie weken bewust mee om te gaan. Nieuwe gewoonten hebben zo lang nodig om ‘normaal’ te worden.

Tip:

Een leuke extra oefening is om een poster te maken, eventueel samen met je kind, waarop je allemaal complimentjes schrijft. Iedere keer als je kind dan gedrag vertoond dat je graag ziet kan je dat belonen met een complimentje.

In bovenstaande situaties wordt het dan;

 • Kinderen mogen in de woonkamer en buiten spelen.
 • Als je klaar bent met eten schuif je je bordje naar voren / geef je het aan mama of papa.
 • We doen de baby (of poes) lief aaien.

Hoe gaan jullie in huis om met het aanspreken van je kinderen?

Summary
Review Date
Reviewed Item
Positief opvoeden peuters & kleuters; geen nee zegge
Author Rating
51star1star1star1star1star

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Volgende
Vorige

Comments ( 5 )

 • Zo doen wij het hier ook. Is even wennen in het begin, maar werkt zoveel beter dan alleen maar NEE en NIET DOEN schreeuwen, zoals ik de meeste moeders hoor doen. Gewoon uitleggen wat je dan wel wil.

  • Goed om te horen van anderen dat ze het ook doen. Vind het zelf persoonlijk soms nog erg lastig. Is echt een gewoonte die je moet doorbreken. Gelukkig is je daar bewust van zijn de eerste stap.

 • Ja kan me hier wel in vinden… Zo heb ik op de pabo ook geleerd om altijd met ‘ik’ te beginnen.. de ik-boodschap noemen ze dat.. Alleen dan wel in de vorm van ‘ik word verdrietig als de baby pijn heeft, daarom aaien we lief’. Zo benoem je datgene wat je wilt zien en geef je ook aan wat het gevolg is.. hoop dat ik het beetje goed uitleg, volgens mij niet haha

  • Ik snap wat je bedoeld, is de Gordon methode waar je het over hebt. Wordt ook aanbevolen als het gaat om feedback geven. Is onderdeel van de sandwich methode.

 • Niks is sterker dan een compliment voor positief gedrag. En”Nee!” zeggen is domme negativiteit. Daar ben ik het mee eens. Echter, wanneer men enkel “Nee!” zegt is het inderdaad kwalijk, omdat het onduidelijk is en dus niet leerzaam. On-Constructief, nutteloos en enkel gedoemd om frustraties toe te brengen. Die vorm van “Nee!”-zeggen moet je wegdoen. Echter daarom geheel uitbannen valt onder “zachte heel meesters, stinkende wonden”.
  Zoals ik het zie is opvoeden het voorbereiden op de wereld, voor als ze eenmaal zelf op 2 benen moeten gaan staan. Een positieve benadering is belangrijk. Echter net zo, al dan niet nog belangrijker is het om kunnen gaan met negativiteit. Afwijzingen in het leven zijn in vele vormen en maten. Een “nee” op de vraag of hij/zij verkering met je wilt. Een “nee” op het halen van je diploma. Een “nee” op de vraag voor loonsverhoging. Daar moet je mee om kunnen gaan. Niets is zo frustrerend als een afwijzing, maar je moet leren het aan te nemen, te vragen waarom, en het leren te gebruiken om ervan te leren en jezelf beter van te maken. Meer kan je niet doen, meer kan er niet van je verwacht worden.
  Wat er wel van je verwacht word is dat je als ouder je kind erop voorbereid. Zodat als het zijn beurt is om een “nee” te horen, hij/zij weet wat hij/zij moet doen.

  Zolang je maar uitlegt wat de rede is waarom je nee zegt. Zodat het leert wat het inhoud. Niks is zo frustrerend als een kind dat niet weet wat “nee” betekend. Zowel voor het kind als de maatschappij.

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top