Binnenkort is het weer Sinterklaas, en dat is ook te merken aan de hoeveelheid reclame op de tv tussen kinderprogramma’s door. Trots wijzen mijn kinderen er op wat ze allemaal van Sinterklaas ‘krijgen’; lees wat ze gevraagd hebben of gaan vragen. Waarna ik ze er natuurlijk op wijs dat Sinterklaas niet alles kan geven, dat vragen niet gelijk staat aan dat ze het ook krijgen. Ieder jaar zie je bepaalde trends als het gaat om populair speelgoed. De zogenaamde wannahaves waarmee je zeker weet dat je kind heel erg blij mee is. En grote kans is dat de halve klas het krijgt. Dit is al jaren het geval; wie kent er bijvoorbeeld nog de Baby Born? Een echte musthave uit 1991 of de Furby uit 1998 of (voor mijn tijd) de Rubik’s Cube uit 1980. Bepaald speelgoed zoals Monopoly of Barbie is populair speelgoed dat nog steeds populair is. Daarom dit overzicht van het populairste speelgoed (trends) van de afgelopen 40 jaar! Klaar voor een trip down memory lane?

Lees ook: Speelgoed van het jaar 2019; Genomineerd speelgoed & spelletjes
Lees ook: Nieuwe speelgoed trends 2019, evenals rages en hypes
Lees ook: Populairste speelgoed trends, hypes en rages 2019
Lees ook: Nieuwste en populairste speelgoed van het jaar 2019

Lego Minifigure (1978)

In 1978 werden de zogenaamde minifigures geïntroduceerd; de gele poppetjes van Lego bestaande uit voetjes, een lijfje met armen, een hoofdje en een kapsel of hoofddeksel. In de grijphandjes kan je accessoires klemmen en je kan het poppetje laten staan op blokjes of een grondplaat. Met de komst van Lego Friends is het ontwerp iets aangepast, en kan je bijvoorbeeld op het haar ook een strik klemmen. Het originele figuurtje en daarmee Lego an sich is nog steeds inmens populair! Naast de sets kan je hem ook als los figuurtje bestellen.

Meer informatie vind je hier.

 

Rubiks’ Cube (1980)

Wie heeft de Rubiks’ Cube niet tot wanhoop gedreven. Een vierkant met aan iedere zijde 9 gekleurde vlakken die je alle kanten op kan roteren. Het doel; alle kleurtjes op hetzelfde vlak te krijgen. Voor veel mensen, mezelf incluis, een pittige klus waar je wel even zoet mee bent. Sterker nog, ik was laatst heel trots dat bij de special editions die je momenteel in de Happy Meal krijgt, ik voor het eerst een Rubiks’ Cube heb kunnen oplossen. Naast de traditionele kubus zijn er tegenwoordig nog veel meer varianten en daarop geïnspireerd speelgoed. Nog steeds erg populair dus!

Meer informatie vind je hier.

Star Wars Episode VI; Return of the Jedi (1983)

In het begin wilde niemand merchandise maken voor Star Wars, men dacht dat dat niet zou aanslaan en de grote speelgoedmerken durfden dit niet aan. Op een bedrijf na, en dat is een groot succes geworden. De Star Wars merchandise heeft echt enorm veel geld opgeleverd. Iedere keer als er een nieuwe film uitkwam, leefde de speelgoedlijn op en werden de producten uitgebreid. In de documentaire ‘The Toys that made us’ vind je een aflevering over dit populaire speelgoed. Naast actiepoppen van de helden (en slechterikken) uit deze film werd er van alles en nog wat gemaakt. Sinds een paar jaar geleden Star Wars is overgenomen door Disney heeft dit opnieuw een hele opleving gehad. Niet alleen populair bij kinderen, maar juist ook bij volwassenen. Mijn man maak je het meeste blij met Star Wars speelgoed, zoals de Chewbacca van Hasbro die hij dit jaar heeft gekregen.

Meer informatie vind je hier.

My Little Pony (1983)

Ook dit werd ‘aangejaagd’ door de gelijknamige tv-serie die enorm populair was. Een serie over een aantal paarden di