Lego is al jaren een van de bekendste speelgoedmerken, niet alleen voor kinderen maar ook voor volwassenen. Als baby maken ze kennis met Lego Primo (helaas niet meer te koop), daarna volgt Lego Duplo, Lego Juniors een speciale tussenlijn voor kleuters die aansluit op de daarop volgende Lego City, Friends en Star Wars series. Ook lego ninjago is erg populair; zowel om te geven als krijgen.

Lees ook: LEGO World 2019 Jaarbeurs Utrecht
Lees ook: LEGO Hidden Side; Bouwen en augmented reality in 1! (nieuwe lego lijn 2019)
Lees ook: Lego of playmobil; overeenkomsten en verschillen

Lego Primo (Baby duplo)

Zoals ik in de inleiding al schreef is Lego primo helaas niet meer te koop in de winkel. Er zijn heel veel verschillende onderdelen. Varierend van een bal die al leuk is met zes maanden tot speelgoed dat rustig tot achttien / vierentwintig maand mee gaat. Hier in huis zijn de volgende onderdelen favoriet;

  • Een voorleesboekje met poppetje en poesje in een bedje. Vooral peuter vind het geweldig om ze in het bedje te doen, boekje dicht, weer open en ga zo maar door.
  • Losse blokjes om zo hoog mogelijk te stapelen. Vooral de blokjes met een rammel er in.
  • Voertuigen zoals autootjes en vliegtuig. Er moet ergens ook nog een rups en vlinder liggen.

Lego duplo

Met duplo wordt hier in huis zeer regelmatig gespeeld. Het afgelopen jaar hebben we een mooie schatkist vol verzameld waar allerlei verhalen mee gespeeld kunnen worden. De populairste speldozen per thema, in willekeurige volgorde;

  • Mijn eerste treinset#mylegowishlist: Lego Duplo mijn eerste treinset - Mamaliefde; We hebben al een kleine verzameling aan spooronderdelen en een aantal treintjes van ‘vroeger’. Helaas zitten hier geen batterijen in of doen ze het niet meer. Deze set met locomotief en extra leuke onderdelen zou meer dan welkom zijn. Dan kunnen er nog meer uren met de trein gespeeld worden.
  • Assepoesters kasteel; Dit is echt typisch duplo voor meisjes. Een soortgelijke set hebben we een tijdje geleden bij de speel-o-theek geleend. Daar is volop mee gespeeld. In tegenstelling tot de primaire kleuren van veel andere setjes is deze lekker roze en meisjesachtig. Leuk ook in combinatie met de andere onderdelen zoals de koets of de ‘huisjes’ van andere Disney prinsessen. Zeker weten dat onze peuter hier heel erg blij mee zal zijn, kan ze nog meer prinses spelen.Op safari; De dieren van duplo doen het altijd goed hier in huis. De figuren zijn ook zeer behulpzaam bij het leren herkennen en benoemen van dieren. In deze gave set van duplo op safari zitten dieren die we nog niet hebben. Er zijn ook hele leuke attributen bij zoals de tent, compleet met kampvuur. Daar gaat het scouting kampeerdershart van mama en papa ook veel harder van kloppen. Goede voorbereiding op de volgende keer dat we gaan kamperen.

Lees ook: Bouwen met Duplo; 93 voorbeelden en inspiratie voor peuters en kleuters
Lees ook: Review Biobuddi; Duurzaam speelgoed als alternatief op duplo gemaakt van suikerbiet

Lego Junior

Met LEGO Juniors kunnen jonge bouwers de stenen van LEGO leren kennen. Het is de stap tussen het eenvoudige DUPLO en het gewone LEGO, dat misschien nog net iets te ingewikkeld is voor bouwertjes van 4 tot 7 jaar. Met de eenvoudig te bouwen modellen met grote elementen en een duidelijke gebruiksaanwijzing kunnen kinderen direct aan de slag!

De populairste sets zijn;

Lego Friends

LEGO Friends is een thema van LEGO speciaal ontwikkeld voor meisjes. Het verhaal gaat over vijf meisjes die wonen in Heartlake City: Andrea, Emma, Mia, Olivia en Stephanie. Samen zijn ze Best Friends Forever en beleven ze de leukste avonturen in de stad, in de jungle, op het strand of op de ranch. Duik in de wereld van de vijf hartsvriendinnen en maak je eigen LEGO Friends verhaal!

De vijf meisjes van LEGO Friends hebben ieder een eigen uitstraling en karakter. Zo is Andrea met donkerbruin haar de muzikaalste van de vriendinnen. Ze houdt van alles wat te maken heeft met muziek, kan goed zingen en schrijft zelfs haar eigen liedjes! Emma met zwart haar is daarentegen dol op mode. Haar lievelingskleur is paars en het liefst maakt ze sieraden of doet ze karate! De grootste dierenvriend van de groep is overduidelijk Mia met rood haar. Ze is vegetarisch en haar hobby’s zijn het verzorgen van dieren, kamperen en sporten! Olivia is het hoofdpersoon van LEGO Friends en meteen ook de meest intelligente inwoonster van Heartlake City. Haar hobby’s zijn dingen uitvinden, foto’s maken, tekenen en naar school gaan! De laatste vriendin, Stephanie met blond haar, is sociaal en creatief. Haar vrije tijd brengt ze het liefst door met het organiseren van evenementen en vieren van feestjes!

De top 5 populairste Lego Friends sets zijn;

Lego City

LEGO City is een thema van LEGO wat zich afspeelt in en rond de stad. Met de verschillende lijnen van LEGO City kun je dagelijkse situaties naspelen. Vang boeven met de politie, blus branden met de brandweer, vervoer passagiers met de treinen of race met de geweldige voertuigen. Duik in de wereld van LEGO City en bouw je eigen stad!

In LEGO City lukt het boeven vaak om te ontsnappen uit het politiebureau. Zorgt er met de politieagenten en mobiele politiepost voor dat ze snel weer achter de tralies zitten. Met de moeraspolitie achtervolg je ze zelfs door het moeras vol met alligators! De brandweer staat altijd paraat wanneer er brand uitbreekt. Blus snel de brand met de brandweermannen en blusvoertuigen en breng de stad in veiligheid! De vrachttrein van LEGO City zorgt ervoor dat goederen op de juiste plaats afgeleverd worden. Laat met de passagierstrein de inwoners van de stad niet te lang wachten op het treinstation! Ga op ontdekking in de ijzige wildernis en organiseer expedities om kostbare kristallen op te graven. Help de inwoners van LEGO City met de sneeuwscooter, ijscrawler en helikopterkraan!

De top 5 populairste Lego City sets zijn;

Lego Ninjago

Maak kennis met de ninja’s van LEGO NINJAGO: Lloyd, Jay, Kai, Nya, Cole en Zane! Ga mee op missie in NINJAGO City en strijd tegen de kwaadaardige Lord Garmadon. Ben jij een echte ninja? Beleef het avontuur van de LEGO NINJAGO Movie en de populaire TV-serie Masters of Spinjitzu met de stoerste bouwsets, spinners, films, games, kostuums en boeken. Ninja Go!

Lego Ninjago sets vind je hier.

Lego Star Wars

LEGO Star Wars is een thema van LEGO wat zich afspeelt in een fictief melkwegstelsel. De lijn is gebaseerd op alle Star Wars films, samen met The Clone Wars film en tv-serie en de Star Wars Rebels tv-serie. LEGO Star Wars is geïntroduceerd in 1999 en is een van de eerste officiële licenties van LEGO. Vlieg de ruimte in met LEGO Star Wars en bouw je eigen melkwegstelsel!

De meest bekende hoofdpersonages van Star Wars zijn ook terug te vinden in de sets van LEGO. Zo zijn in het LEGO Star Wars thema zijn de karakters van Luke Skywalker, Darth Vader, Han Solo en Prinses Leia als minifiguren verwerkt. Daarnaast bevatten de bouwsets vaak Rebels, van piloten tot Endor commando’s, en Stormtroopers. Ga op avontuur met het vlaggenschip de Imperial Star Destroyer, vecht met de indrukwekkende AT-AT of maak je klaar voor de strijd tegen het Keizerrijk met het ruimteschip The Ghost van de rebellen!

Lego Star Wars vind je hier.

Lees ook: Lego tape; Hacks en tips wat je kan maken met dit plakband

Lego Adventskalenders

Lego adventskalender - Mamaliefde

Wat ik echt een originele uitvinding vind zijn de Lego adventskalenders. Er zijn verschillende varianten met voor iedere dag andere poppetjes en attributen. Zodra Sinterklaas het land heeft verlaten kan je kindje zich op die manier op een leuke wijze voorbereiden op de kerst. De star wars versie wordt vrees ik heel snel ‘ingepikt’ door papa om op zolder in een doos te belanden tot ze in papa’s ogen ‘oud’ genoeg zijn om er mee te spelen. Als ze zelf kinderen hebben ofzo ;-) De friends serie is heel leuk voor meisjes, leuk als onze peuter een kleuter is en naar school gaat. De City advent hebben ze in twee uitvoeringen en zal denk ik het meest neutrale zijn, leuk om op te bouwen onder de kerstboom in combinatie met het kersttreintje.

Lees ook: Lego adventskalenders

Welk lego / duplo speelgoed zou er bij jouw kinderen op #myduplowishlist te komen te staan?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.