Oké, een pop-upshop is nu relatief bekend en ingeburgerd. Maar toen ik een facebookuitnodiging kreeg voor een pop-upspeeltuin had ik toch wel zoiets van wat is dit? Ik had er nog nooit van gehoord maar het trok wel mijn interesse. Wat is dit nu weer voor nieuwe uitvinding? En dat positief natuurlijk, want iedere poging om kinderen lekker te laten spelen moet natuurlijk volledig toegejuicht worden! Het is dat ik die dag van de uitnodiging in het buitenland zit, maar ik zal manlief hier zeker even op wijzen. Het lijkt me namelijk echt geweldig voor de kinderen.

Pop up adventure playground speelplek - Mamaliefde.nl

Wat is dat eigenlijk een Pop-upspeelplek?

[youtube
Een pop-upspeelplek is een tijdelijke plek in de natuur, restaurant, leegstaand pand of waar dan ook. Hier krijgen de kinderen de gelegenheid om vrij te spelen met (rest)materiaal zoals karton, oude lakens, buizen, zand, water, verf en plakband. Hiermee wordt o.a. verbeeldend spel, creativiteit, zelf-oplossend vermogen en samenspel gestimuleerd. En ouders en begeleiders heel bewust een stapje terug doen.

Waarom een pop-upspeelplek?

Het initiatief van deze Pop-upspeelplek komt van Zelluf, een praktijk voor speltherapie. Zij zocht een tijd geleden naar meer informatie hoe je op een laagdrempelige en leuke manier vrij spel kan stimuleren bij kinderen. Dit omdat ze merkte dat steeds minder kinderen op straat spelen en de speeltuinen in haar wijk weinig inspirerend zijn. Dat is hier niet anders, een glijbaan, schommel, wipkip en zandbak zijn nog interessant voor dreumesen en peuters en voor iets oudere kinderen het klimrek waarbij ze zichzelf kunnen uitdagen. Maar ook dat hebben ze al snel gezien.

Daarnaast worden kinderen te vaak begeleid / gestimuleerd in hun spel. Iets wat ik zelf ook weleens (gelukkig niet heel vaak want ik vind vrij spel heel belangrijk) doe, dan willen ze met het dominospel spelen en laat ik ze zien hoe ze twee dezelfde moeten zoeken in plaats van gewoon ze lekker vrij te laten. Het is dan lastig om de kinderen gewoon even los te laten en geen aanwijzingen te geven. Natuurlijk moet je ook niet bang zijn dat kinderen iets kapot maken of vies worden. En moeten kinderen zelf niet bang zijn dat ze iets verkeerd doen. Want je kan niets verkeerd doen bij open end play!

In Engeland en Amerika proberen ze bij te dragen aan het ontstaan van vrij spel en spel waarbij kinderen gezonde risico’s kunnen ervaren/ontdekken doen. Er blijkt een hele ‘beweging’ (PopupAdventureplaygrounds) te zijn ontstaan die zich wil inzetten om avontuurlijk spelen, waarbij zelf ontdekken en zelf leren risico’s te nemen centraal staat als belangrijke onderleggers voor een gezonde fysieke en mentale ontwikkeling van kinderen. Hun missie; het spel van kinderen te ondersteunen/stimuleren.

Zelluf doen?

Pop up adventure playground speelplek - Mamaliefde.nl

Niet alleen de kinderen, maar ook als ouder kun je zelf aan de slag om je kinderen in zo’n avontuurlijke speelplek te laten spelen. Misschien een leuk idee voor straks op de burendag, of buitenspeeldag of moet je nog iets bedenken voor een braderie. Zo moeilijk is het niet! Begin bijvoorbeeld eens met het verzamelen van materialen zoals kartonnen dozen, lappen stof, schilderstape, touw, verkleedkleding, zand, water, bakken etc.

Spelen voor iedereen!

Bijzonder is dat binnenkort de allereerste speelplek wordt geopend op de Support Beurs die geschikt is voor alle kinderen. Ook met een handicap. Een speelplek waarbij het niet gaat om rolstoelvriendelijke schommels, wipwaps etc. maar juist ook die open end materialen om mee aan de slag te gaan en de zintuigen te stimuleren.

Wat vinden jullie van zo’n pop-upspeelplek?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.
Summary
Review Date
Reviewed Item
Wat is een pop-up speelplek? Wat zijn daar de voordelen van? Is het voor iedereen en kan je het zelf ook maken? Dat en meer antwoorden
Author Rating
51star1star1star1star1star