Recepten met pompoen

Als het bijna herfst is krijg ik altijd zin in pompoen, niet om te eten, maar vooral om te hebben. Leuk voor in de tuin, op tafel, uitgehold met kaarsjes erin. De kids kunnen dan lekker kliederen om al het vruchtvlees eruit te wurmen en het staat gezellig, vooral als het ´s avonds dan al snel donker gaat worden. Van thuis uit heb ik het niet meegekregen om pompoen te eten. En tja wat de boer niet kent dat vreet hij niet, dus toch (sorry mensen) meerdere keren al het vruchtvlees gewoon direct de groene kliko in gedaan, met pit en al. Dat ging knagen, ook vooral omdat we de kinderen natuurlijk opvoeden met het motto `weggooien is zonde` en `eet vooral je bord leeg, wees maar blij dat we te eten hebben!` Dat konden we dus niet meer maken, we moesten iets meer doen met dit voedsel……..maar ja wat doe je er dan mee?

Ik begreep van mijn zus dat je er best een lekkere soep van kon maken en dan net voor het opdienen een eetlepel crème fraîche in moest laten smelten, daar smulden zij van. Oké, geprobeerd en inderdaad voor 3 happen lekker, maar daarna was de lol er al snel vanaf, eentonig en smaakloos. De kinderen vonden het bij hap 1 al smerig dus helaas dat ging ik niet snel weer eens maken. Eigenlijk kun je met een pompoen echt heel veel verschillende gerechten maken, voor ieder moment van de dag. Type maar eens in bij Pinterest als zoekopdracht `pompoen` en de mogelijkheden zijn werkelijk eindeloos. Ik heb een bescheiden selectie voor je gemaakt en een lijstje samengesteld van 15 lekkere receptideeën voor de pompoen.

Pompoenpitten roosteren

Ik ben ook al een tijdje fan van veel dingen zelf maken en bakken, veel gezonder (hoop ik) dan wat er in de winkel ligt kant en klaar. In ieder geval heb ik nu wel een beetje zicht op de ingrediënten, van wat er allemaal ingaat en dat is in ieder geval prettig! Bij deze baksels wordt er vaak gebruik gemaakt van diverse pitten en zaden voor de vezels. Pijnboompitten, zonnebloempitten, lijnzaad, havervlokken en pompoenpitten. Hé, die pompoenpitten……dat zijn deze dan toch gewoon?! Even op internet zoeken en verhip ja inderdaad, van de pitten uit je pompoen kun je wel degelijk na roosteren lekker knapperige voedzame pitten overhouden voor in je salade of om gewoon zo op te snoepen. Maak ze zo kruidig als je wilt en het is goedkoper dan een zakje in de winkel! (geen garantie dat het lekker is, want bij mij is het nog niet gelukt…….hoewel ik me ook altijd slecht kan houden aan het recept haha, maar dat is mijn probleem)

Volgens dit recept moet je de pitten na het schoonmaken eerst koken. Ik las op internet verschillende soorten manieren en het was fifty/fifty. De één zei dat de pitten eerst gekookt moesten worden en de ander vond dit niet nodig (ze zouden er zelfs knapperiger door blijven als je ze niet zou koken vooraf). Ik ben graag liever lui dan moe en koos voor de snelste weg…….dat was geen goede keuze geweest. Ja het was inderdaad knapperiger, maar om nou te zeggen hhmmmm wat lekker, NEE! Het was nog zodanig hard dat de smaak van de kruiden volledig weg was, je proefde er niks van. Mijn dochter vond ze wel lekker trouwens (tja smaken verschillen natuurlijk) en zij heeft het schaaltje heerlijk achterover gegooid. Maar als ik ze volgende keer nog eens wil maken, dan toch maar proberen volgens dit recept…..een extra handeling die misschien toch beter uitpakt.

Het recept vind je hier.

Pompoensoep

Mijn vriendin wist me een paar maanden geleden een heerlijk recept te vertellen hoe je pompoensoep lekker maakt. En ze heeft niet gelogen!!! Dit is echt een lekker recept, een volle gezonde soep met een beetje pit en na een paar happen nog steeds erg smaakvol!

Snijd het vruchtvlees van de pompoen in grove stukken. Schil een flinke aardappel en snijd ook deze in grove stukken. Kook de pompoen met aardappel in ruim kokend water met een groentebouillonblokje. In een andere pan een uitje fruiten met knoflook en verse peper. Voeg het uienmengsel bij de pompoen en voeg wat peper en zout toe. Pureer het geheel glad met een staafmixer en voeg als laatste nog wat kerriepoeder en (lekker veel) tijm toe.

Lees ook: De 12 lekkerste en beste soep recepten; Verschillende soorten van snel en makkelijk licht voorgerecht tot gezonde maaltijdsoep 

Pompoenbrood

Een lekker gezonde start met dit koolhydraatarme pompoenbrood. Vol met goede vezels dus tot de lunch prima vol te houden en niet bij de koffiepauze al hongerig snakken naar een dikke gevulde koek.

Het recept vind je hier.

Pompoenjam

En een lekkere laag zelfgemaakte jam op je zelfgebakken pompoenbrood smaakt dan ook extra lekker.

Het recept vind je hier.

Pompoenhummus

Nog zo´n lekkere smeersel voor op brood bij het ontbijt of de lunch, of voor bij de borrelplank. Een hummus op basis van pompoen.

Het recept vind je hier.

Pompoensnacks voor bij de borrel

Een ietwat gezonde snack op je borrelplank, wat vind je van deze bitterballen en kroketjes?! Een snack waar iedereen zijn vingers bij af kan likken, want ze zijn ook nog eens vegetarisch.

Het recept vind je hier.

Pompoencake

Na Oud en Nieuw wil je misschien wel graag op je lijn letten, maar ook af en toe iets lekkers bij de thee of koffie kunnen nemen. Dan is dit misschien wel een mooi recept voor jou. Met dit plakje cake is je schuldgevoel iets minder groot, want hier zit minder suiker in dan een gewone cake.

Het recept vind je hier.

Pompoenbrownies

En ja ook voor de chocoladefans is er een mooi gezond alternatief om te genieten. Wat dacht je van je deze overheerlijke brownie van pompoen.

Het recept vind je hier.

Pompoenpannenkoeken

Wil je er één met of zonder spek? PANNENKOEKEN! Altijd feest, vooral bij kinderen. En hoe grappig om dan af en toe te experimenteren met nieuwe ingrediënten. Probeer eens een beslag te maken met gepureerde pompoenmoes erdoor. Dat zal extra zoet smaken!

Het recept vind je hier.

Ovenpasta met pompoen

Met pasta maak je de kids al snel blij en als ze er dan ook nog wat groente bij willen eten ben jij als moeder ook blij. Met deze schotel uit de oven heb je een flinke dosis groenten verwerkt in een lekkere smeuïge pasta.

Het recept vind je hier.

Pompoencurry

Curry’s zijn altijd makkelijk en snel te bereiden en met wat extra groenten ook altijd zeer voedzaam. In combinatie met rijst of naanbrood heb je een heerlijk gerecht op tafel binnen een mum van tijd om goed te kunnen opwarmen tijdens de koude dagen.

Het recept vind je hier.

Pompoenlasagne met geitenkaas

Nog een leuke manier om alle tafelgasten zoveel mogelijk groenten te laten eten is deze lasagneschotel. Door geen gebruik te maken van pastavellen maar de laagjes op te bouwen met courgetteslierten, heb je een megagezonde lasagne waar veel extra groente in verstopt kan worden, en het is ook nog eens vegetarisch!

Het recept vind je hier.

Gevulde pompoen uit de oven

Een lekker makkelijk recept wat het goed doet in de winter. Vooral omdat er ook cranberries en pecannoten in zitten. Als je de flespompoen gebruikt kan het met schil en al bereid worden en die zou je eventueel nog kunnen eten ook, dus geen gedoe met schillen verwijderen. Lekker makkelijk en snel dus, even opensnijden, ingrediënten erbij, en de oven doet de rest.

Het recept vind je hier.

Gratin van pompoen, feta en notencrumble

Dit recept gaat uit van diepvriespompoen, maar ik zou kiezen voor een verse pompoen. Let dan wel even op hoelang je de schotel in de oven moet doen! In dit recept zitten niet zo heel veel groentes verwerkt, eigenlijk alleen maar wat bosuitjes en (verse) salie. Maar door het toevoegen van de verschillende soorten noten, pitten en zaadjes is het toch een verrassend voedzaam en vezelrijk recept.

Het recept vind je hier.

Stoofpotje van pompoen, bonen en varkensvlees

Met de koude dagen van herfst of winter verlang je naar dit recept. Het warmt je goed op en is een stevige kost waar je de koude avond goed warm kunt doorbrengen. Ook hier gaan weer vele soorten groentes in de pan; sperziebonen, pompoen, witte bonen, wortels, paprika’s, uien, knoflook, tomaten. En de aardappels of rijst kun je weglaten, want hier heb je echt genoeg aan!

Het recept vind je hier.

Wat is jouw favoriete gerecht met pompoen?

Pumpkin stockphoto from Shutterstock / yulia kononenko

Isabell

Mijn naam is Isabell, ik ben 42 jaar, getrouwd en heb 3 kinderen. Twee jongens en een meid.
Na vele jaren gewerkt te hebben als pedagogisch medewerker op een peuterspeelzaal ben ik voor mezelf begonnen als creatief ondernemer.
Ik haak en maak van alles wat en deze producten verkoop ik via mijn ETSY shop. Vaak zijn dit kleine items wat leuk weg te geven is als een uniek presentje maar ook maak ik enkele grote items die in en om het huis gebruikt kunnen worden.
Daarnaast vind ik het erg leuk om in de keuken het een en ander uit te proberen. Liefst zo gezond mogelijk, zonder suiker en andere meuk. Zelf in de keuken staan of een recept samen met mijn kind(eren) uitproberen is dus best een passie te noemen. En dan is er nog een passie (en dat is de reden dat je mij hier vindt) namelijk schrijven. Vooral over wat ik met mijn kinderen meemaak, daar schrijf ik graag over en dit deel ik graag met jullie.

Latest posts by Isabell (see all)

Summary
Review Date
Reviewed Item
Pompoen recepten; van pompoenpitten roosteren, soep maken, pompoen uit de oven, vegan of zoet gerecht bereiden
Author Rating
51star1star1star1star1star

No Comments

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top