Poep, drollen en scheten; onderwerpen die kinderen heel erg intrigerend en grappig vinden. Een onderwerp dat lekker vies is, maar juist daarom erg interessant! Bij Dierenpark Amersfoort denken ze daar net zo over. Dus staat de voorjaarsvakantie in het teken van poep & zoo. Want wist je bijvoorbeeld dat sommige vissen communiceren via hun scheten? Of dat olifantenpoep gebruikt kan worden om papier van te maken? Dit en andere poepfeitjes en experimenten in het enige echte poeplab maken een bezoek aan dit Dierenpark, dat lekker centraal in het land ligt, deze voorjaarsvakantie een absolute aanrader! Nu hebben de kinderen pas volgende week vakantie, maar hadden ze dinsdag een studiedag dus togen we richting Amersfoort waar ook Amanda met haar gezin heerlijk genoten van een dagje in deze dierentuin.

Lees ook: Utrecht met kinderen wat te doen? Leukste activiteiten, goedkope uitjes, bezienswaardigheden en tips dagje uit
Lees ook: Leukste dierentuinen met kinderen in Nederland, ook met speeltuin voor peuters en kleuters!
Lees ook: Voorjaarsvakantie; de leukste uitjes in Nederland

Poep & Zoo

Als je binnen komt krijg je bij de ingang een foldertje over het poeplab en de tip om de poepjes die op de grond zijn geverfd te volgen naar het poeplab. Nadat we binnen kwamen gingen we dus als eerste die kant op. Maar niet nadat we een aantal glijbanen hadden geprobeerd en bij de wallaby’s, de makaken en de olifanten hadden gekeken en door de Chinese tuin hadden gewandeld. Naast het restaurant de Buitenplaats vind je het poeplab. Het is niet heel groot, maar je vindt hier diverse experimenten die te maken hebben met poep. Welke poep stinkt bijvoorbeeld het ergste? Of wie maakt de hardste scheten? En wat vind je in de pot? Bij het laboratorium staat er een ‘labmedewerkster’ om je te helpen of vragen te stellen. De kinderen vinden het hilarisch en krijgen er geen genoeg van, en dat terwijl ze naast een grote speeltuin zitten ;-)

Als ze zijn uitgespeeld mogen we de bruine loper volgen naar het binnenpoeplab. Daar worden we opgewacht door een andere laboratoriummedewerker. In de ruimte staan een aantal stoelen, dus iedereen gaat netjes zitten. Maar nadat hij zijn welkomstwoordje heeft gedaan vraagt hij iedereen vooral om op te staan en dichterbij te komen. In de vitrines zijn namelijk een aantal bijzondere dingen te ontdekken! Daarna gaat het ‘licht’ uit, en moeten de kinderen helpen om de machine aan het werk te krijgen. Daarvoor moeten ze rioolwater pompen, wordt hun reukvermogen getest en leren ze dat de poep van planteneters veel minder stinkt dan vleeseters, een formule ontrafeld en nog meer. Erg leuk dat het een show is waarbij de kinderen niet alleen maar hoeven te zitten en toe te kijken en af en toe betrokken worden maar echt onderdeel van zijn. Dat vinden ze natuurlijk helemaal geweldig!

Eten & Drinken

In de dierentuin zijn meerdere restaurants te vinden, het was ondertussen lunchtijd dus bleven we in dit restaurant om te eten. Er was hier een speeltafel met Duplo en kleurplaten, dus dat was een groot succes bij de kinderen. Kon ik even rustig bij het buffet kijken wat er was; bijzonder om te zien dat ze hier niet alleen patat en snacks hebben, maar bijvoorbeeld ook diverse belegde broodjes, salades, soepen en vers fruit. Naast het ‘warme’ kidsmenu met patat en snack is er bijvoorbeeld ook een brooddoos met een bruin broodje, jam, hagelslag en boter, een appel of ander stuk fruit, appelsap met 0% suiker en een kleine verrassing. De kinderen smullen er van en mogen daarna nog even spelen voor we verder gaan.

Dieren kijken

Want we komen natuurlijk niet alleen voor het poeplab, maar willen ook graag wat van de dieren zien. Een voorzichtig zonnetje komt regelmatig tevoorschijn en het is een aangename temperatuur zodat veel dieren lekker buiten staan en we ze goed kunnen zien. Het valt al snel op hoe dicht je hier bij de dieren kan komen! Je kan niet alleen door het glas of hekken kijken, maar in veel verblijven loop je er doorheen. Zo is er een apeneiland waar je heel dichtbij kan komen (als je geluk hebt), kan je vanaf verschillende plekken de giraffen bekijken, is er een soort parcours over en door de vogelverblijven heen. Het meest indrukwekkende is nog wel het tijgerverblijf. We zijn al eerder in deze dierentuin geweest maar dit keer zag ik weer heel nieuwe verblijven. Zoals het historische dorp met het verblijf van de tijgers. Niet alleen indrukwekkend hoe ze dit hebben ingericht in thema, maar ook hoe dichtbij de dieren komen. De kinderen vonden dat natuurlijk schitterend, in het begin nog een beetje spannend maar al snel was dat weg. Al waren ze wel heel veel rondjes aan het lopen. Ook het nachtverblijf waar het donker was en je kan zien hoe de nachtdieren leven, was erg bijzonder om te ervaren.

Dinobos

Uniek blijft ook het dinobos. Ze hebben de ingang flink aangepakt dit jaar en voorzien van een restaurant met terras. Ideaal dus voor het eerste ijsje van dit jaar ;-) Daarna speelden ze even bij de dinomond en liepen we het rondje langs de dino’s. Althans lopen, de kinderen renden van de één naar de ander. Onlangs hebben ze het thema dinosauriërs gehad op school, dus ze herkenden er een flink aantal. Tussendoor is er nog een kabelbaan en wat speelplekken. Ook is er een warme kas met enorme reuzenschildpadden die ooit samen met de dinosauriërs leefden.

Spelen & Attracties