Een plofklas, dat zijn klassen waar meer dan een gemiddeld aantal kinderen in zitten. Dat kan soms zelfs oplopen tot 40 kinderen, zoals in het geval van mijn kinderen. Nu zitten ze op een kleine school, met maar vier combinatieklassen. Daar hebben we destijds bewust voor gekozen zodat er extra aandacht is voor de kinderen. En er in de omgeving een aantal scholen zijn van 1000 leerlingen of meer wat ons niet echt aanspreekt. Echter is de school aardig populair aan het worden, en zijn er wachtlijsten op Montessori / vrije scholen waar het Dalton een alternatief voor biedt. Met als gevolg dat er nu dus een kleuterklas is, waarvan het aantal kinderen oploopt tot in de veertig.

Lees ook: Originele cadeautjes voor de juffen en meesters als bedankje aan het einde van het schooljaar

Extra klas

Nu is er op tijd ingegrepen en zijn ze een procedure opgestart om via het bestuur van de school (zitten meerdere scholen in) extra geld vrij te maken. Zij zien natuurlijk graag dat het aantal kinderen groeit dus dat budget en groen licht voor een extra vacature is er gekomen. Maar ja, vindt dan maar eens een geschikte juf. Als kleine school dat Dalton aanbiedt worden er toch extra eisen en verwachtingen gesteld, zeker als het gaat om de kleuters. Daar bleken de kandidaten die hadden gesolliciteerd en waren uitgenodigd voor een gesprek niet helemaal aan te voldoen. Op zich wel een fijne gedachte dat ze kiezen voor kwaliteit, en niet voor een tussenoplossing. Ze hadden ook één van de drie sollicitanten kunnen kiezen om dan maar per 1 januari (streefdatum) een nieuwe klas te beginnen.

Lees ook: Tips bij het maken van de schoolkeuze & Soorten onderwijs

Lerarentekort

Op zo’n moment komt het euvel rondom het lerarentekort akelig dichtbij. Ja natuurlijk hoor je er over in het nieuws. Maar toch, het blijft een “ver van mijn bed”-show. Althans dat was het. Want ik hoor nu de ene na de andere moeder vragen of er iemand nog een juf weet omdat ze geen juf hebben. Aan de andere kant van invaljuffen, die daar bewust voor kiezen, of ze niet een eigen klas wil gaan draaien. En toevallig schreef Juf Maike onlangs ook over de plofklas. Ik mag dankbaar zijn dat ze het over het algemeen intern weten op te lossen. De kinderen zijn nog nooit verspreid over andere klassen zoals ik van een andere moeder hoorde of zelfs naar huis gestuurd. Het is soms even improviseren, maar ze weten altijd een goede oplossing te vinden.

Pas nu het zo tastbaar wordt besef ik dat de leerkrachten niet voor niets zo’n actie voeren. Nu is het nog te overzien, maar de tekorten worden steeds groter. Want als er niet genoeg nieuwe leerkrachten bijkomen zullen alle klassen veel groter worden.

Lees ook: Mogen de meesters en juffen wel staken?

Oplossing is nabij

Gelukkig is de oplossing nabij, ze gaan namelijk intern het een en ander schuiven met leerkrachten. Waardoor de juf van groep 5/6 voor vier dagen een kleuterklas gaat draaien. Zij heeft al tientallen jaren in het kleuteronderwijs gewerkt, sterker nog ze is de mentor geweest van de juf die nu de kleuters doet dus ze kennen elkaar ook goed zodat ze kunnen samenwerken. Zo gaan ze gewoon gezellig samen buiten spelen en gaat het overblijven ook gezamenlijk. De kinderen worden verspreid over twee klassen

Spannend

Veel ouders waren opgelucht toen ze hoorden dat er een oplossing was gevonden. Er werd een speciale ouderavond georganiseerd zodat alle vragen gesteld konden worden, volgens mij heerste vooral de opluchting en was er heel open en transparant over het proces gecommuniceerd. Toch bleef het even spannend. Want wie zou er in welke klas komen? Bij welke juf, met welke kindjes en wat zou dit voor de toekomst betekenen? Zo zitten er in groep twee nu tien kindjes, die nu een paar maanden opgesplitst worden en volgend jaar samen groep 3 gaan vormen in een groep 3/4 klas. Voor zoonlief gaat dat veranderen en zal het een groep 3 worden, ongeacht hij volgend jaar al naar groep 1 gaat of toch naar groep twee aangezien hij in november is ingestroomd.

Gisteren kwam het verlossende woord en na nachtenlang wakker gelegen te hebben denk ik dat de meeste ouders wel heel tevreden kunnen zijn. Er is een evenwichtige verdeling, vriendengroepjes worden niet uit elkaar getrokken en zoonlief is helemaal happy want hij krijgt een ‘eigen’ juf.

‘Eigen’ klas

Vanaf dan zullen ze dus allebei in een eigen klas zitten en is de kans een stuk kleiner dat ze ook in de toekomst weer bij elkaar zitten. Nu was het heel fijn dat ze in het begin bij elkaar in de klas zaten, maakt de overgang toch een stukje kleiner en kunnen ze aan elkaar wennen. Nu merk ik dat met name zoonlief erg uitkijkt naar zijn eigen klas en zijn eigen juf. In de ochtend is het soms wat drama, dat hij niet naar school wil of naar zijn ‘eigen’ school. Straks heeft hij gewoon zijn eigen klas. Maar kunnen ze toch in de pauze even gezellig samen optrekken.

Lees ook: Broer en zus bij elkaar in de klas?

Eind goed al goed dus!

Hoe groot zijn de klassen van jullie kinderen?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Ze houdt van reizen, kwalitatief speelgoed en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Summary
Review Date
Reviewed Item
Plofklas & lerarentekort
Author Rating
51star1star1star1star1star