Pizza’s zijn veruit één van de populairste gerechten hier in huis. Zowel bij ons, volwassenen, als de kinderen. Hoe vaak we het eten wisselt, de ene week twee keer en daarna rustig een paar weken niet. Als we echt geen zin hebben om te koken, lopen we vaak even snel naar de Lidl om wat diepvriespizza’s te halen. Ondertussen staat de oven alvast aan om voor te verwarmen. Pizza’s of ander eten laten bezorgen doen we zeer zelden, hooguit één keer per jaar. Als ik iets meer tijd heb, of er werk van wil maken, gaan we voor de zelfgemaakte pizza’s. Dat is vaak toch iets lekkerder. Soms mogen de kinderen dan helpen, een handige manier trouwens om ze meer groenten te laten eten. Graag deel ik mijn vijf favorieten voor pizza’s, ideaal als je bijvoorbeeld op Nationale Pizzadag op 16 februari geen pizza’s wilt bestellen, maar gewoon lekker thuis wil maken.

Lees ook: Review van de Pizzarette Gril; zelf pizza’s maken aan tafel
Lees ook: Recept: Homemade pizza met ricotta en verse spinazie

Pizzabroodjes

Pizzabroodjes zijn prima geschikt voor de lunch. Hiervoor gebruik je pistoletjes als ‘bodem’. Die snijd je over de lengte doormidden waarna je ze besmeert met ketchup of curry of bbq-saus als basis. Daarna kan je hem beleggen met ingrediënten naar keuze en je eindigt met geraspte kaas en italiaanse kruiden. Vijf tot tien minuten in de oven zodat de kaas gesmolten is, en je pizzabroodjes zijn klaar.

Pitapizza’s

Ook geschikt voor de lunch of voor kleine eters zijn pitapizza’s. Deze zijn natuurlijk al rond van vorm, zodat je echt het pizzagevoel krijgt. Je snijdt het pitabroodje doormidden, smeert de saus eroverheen, beleggen met ingrediënten naar keuze en vervolgens even in de oven en je kan aanvallen. Het voordeel is dat je dan ook een vrij stevige bodem hebt, en je ze in principe niet meer hoeft te snijden. Eventueel kan je hem dubbelvouwen als dat voor je kind makkelijker eet.

Bladerdeeg pizza’s

Voor een grote rechthoekige plaatpizza gebruik ik vaak bladerdeeg, gewoon hartig bladerdeeg die ik een beetje laat ontdooien. Dan op een ovenblad uitleggen en de randen aan elkaar drukken en even kort de oven in zodat de bodem wat omhoog komt en luchtiger wordt. Daarna kan je hem beleggen met saus, ingrediënten en kaas naar smaak. Als je direct de ingrediënten erop doet blijft het vrij ‘vochtig’ waardoor het bladerdeeg niet goed kan bakken. Het beste doe je dit ook in een oven die aan twee kanten verwarmt, dus niet alleen van de bovenkant.

Tip: Tegenwoordig heb je ook speciale pizzabladerdeeg in de bekende vierkante verpakkingen uit de vriezer.

Lees ook: Recept: de enige echte Italiaanse pasta bolognese met lekker veel groenten

Wrap-pizza’s

Voor kinderen is vaak de bodem van een pizza al snel te dik en machtig, ze zitten dan na een paar stukjes al vol. In plaats daarvan kan je ook een wrap gebruiken als pizzabodem. Dan heb je toch een ronde pizza die je kan beleggen naar smaak, hiervoor maak ik dan een saus op basis van tomatenpuree (niet geconcentreerd want daar zit meer zout in) met wat Italiaanse kruiden er doorheen. Vervolgens ingrediënten naar keuze en tot slot de kaas. Even in de oven en klaar. Als ze hem niet te vol hebben belegd kan je hem ook makkelijk dubbelvouwen, en nog een keer dubbelvouwen zodat je een ‘kwart’ pizza overhoudt.

Turks brood pizza’s

Eén van mijn favorieten is een pizza gemaakt van Turks brood, en dan bij voorkeur van een echte Turkse toko en niet uit de supermarkt. Dat brood is vaak ook wat langgerekter. Die snijd je eerst doormidden, en vervolgens over de lengte zodat je een onderkant en bovenkant hebt, die ook prima als bodem voor een pizza kan dienen. Vanwege het brood heb je hier in verhouding wel wat meer saus voor nodig, omdat dit ‘in het brood’ trekt. Daarna lekker beleggen, in de oven en klaar. Het Turkse brood wordt in de oven daarna lekker krokant zodat het echt een heerlijke pizza is.

Bloemkoolpizza’s

Als je echt voor de gezonde variant wil gaan zonder koolhydraten en gluten zie je steeds vaker bloemkoolpizza’s voorbij komen. Deze kan je zelf maken, wat wel iets meer tijd kost. Of tegenwoordig kan je ook al in sommige winkels een kant-en-klare bloemkoolpizzabodem kopen. Die kan je vervolgens ‘afmaken’ zoals je graag zou willen met groenten of vlees naar keuze. En vervolgens in de oven bakken.

Tip: In plaats van bloemkool kan je ook rode bieten gebruiken als bodem.

Lees ook: Recept om zelf bloemkoolpizza’s te maken van scratch

Margheritapizza’s

Wil je echt heel snel en makkelijk zelf pizza’s maken koop dan een doos met meerdere Margerithapizza’s. Bijvoorbeeld bij de Albert Heijn of de Lidl. Een Margerithapizza is een pizza met tomatensaus, kaas en soms wat basilicum. Eigenlijk heb je dus al een pizza. Die kan je vervolgens ‘afmaken’ door met ingrediënten naar smaak toe te voegen, nog wat extra kaas en eventueel kruiden en klaar.

Outdoor pizza’s bakken

Niet alleen in de zomer, maar eigenlijk het hele jaar door kan je ook prima buiten pizza’s bakken in je eigen ‘oven’. Je hebt hier echt niet een speciale pizza-oven voor nodig, een BBQ Cook werkt ook prima. Je maakt dan zelf het deeg met olie, water en bloem in de mixer. Daar maak je klompen van die je plat rolt om vervolgens te beleggen. Een groot succes. Natuurlijk kunnen de kinderen ook zelf pizzabolletjes maken. En je kan hem ook prima meenemen op vakantie.

Lees ook: Pizza’s bakken in de buitenlucht op de bbq cook

Pizzarette

Wil je er echt een feestje van maken, dan tover je een pizzarettegrill op tafel om zo samen pizza’s te kunnen bakken. Hiervoor kan je het beste pizzabodemdeeg gebruiken uit de vriezer of koeling die je met de ronde vorm uitsnijdt. Daarna kan je ze aan tafel beleggen en met de pannetjes onder de grill neerleggen. Zowel van de boven- als onderkant worden ze verwarmd zodat de onderkant lekker knapperig wordt en de bovenkant gegrild wordt door gesmolten kaas. Een waar succes en volwaardig alternatief voor steengrillen of gourmetten.

Lees ook: Feest aan tafel met de Pizzarette gril, inclusief handige recepten
Lees ook: Fun-cooking live aan tafel; Wokken, steengrill, fondue, pizzarette of toch ‘ouderwets’ een fonduestel met Kerst, Pasen of Sinterklaas?

Favoriete toppings:

Voor de toppings kijk ik vaak wat er nog in de koelkast / kast ligt; een paar plakjes worst, wat spekjes, tomaat, stuk paprika, spinazie het maakt niet uit. Het vlees bak ik meestal eerst even zodat ik zeker weet dat het gaar is. Geraspte kaas en uien heb ik altijd wel in huis. Soms let ik ook wel op de combinaties. Onderstaande doen het altijd wel goed.

  • BBQ Chicken; kip, maïs en rode ui met een bbq-sausje
  • Diavola; pepperoni, paprika en rode peper
  • Spinazie; blokjes bevroren spinazie à la crème (gewoon in één keer) met spekjes, gekruide kip of zalm.
  • Bolognese; met gehakt, tomaat en ui.
  • Shoarma; shoarma met paprika
  • Hawaï; ham, ananas en wat zoetzure saus / chilisaus
  • Pancetta; met reepjes spek, champignons en na afloop rucolasla
  • Uikruier; voor de lunchgerechten doen een eenvoudige combinatie van curry, ui en paprika het altijd goed.

Voor mezelf maak ik vaak symetrische pizza’s of in stervorm. Voor de kinderen doen gezichtjes het altijd goed. Manlief maakt het niet zoveel uit, zolang er maar vlees op zit. Het liefst zoveel mogelijk.

Variëren jullie wel eens met pizza?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.
mamaliefde@gmail.com'