Pinterest staat niet heel erg in de schijnwerpers als bezoekersmagneet voor bloggers in Nederland, maar stiekem valt er heel veel winst uit te halen. Zo af en toe heb ik weer een poging gedaan maar is het weer op de achtergrond verschoven, de afgelopen weken heb ik echter volgehouden. Vooral ook na het horen van de succesverhalen van andere bloggers en zowaar; zat ik in het begin op een honderd bezoekers per dag via Pinterest, is dat nu twee maanden later maar liefst 1000 bezoekers per dag! Nu is het niet over een nacht gegaan, sterker nog ik heb een aantal ‘fouten’ gemaakt waar ik juist het meeste van heb geleerd van wat dus niet werkt. Die kennis en ervaring kan ik natuurlijk voor mezelf houden, maar zo heeft iedereen er wat aan. Er wordt vaak heel geheimzinnig, ingewikkeld en moeilijk over gedaan maar dat is helemaal niet nodig!

Lees ook; Blogtips; alles over beginnen met bloggen tot geld verdienen

1. Pinterest profiel aanmaken

De eerste stap is natuurlijk het aanmaken van een pinterestprofiel. Vanwege de naamsbekendheid is het het beste als je daar de naam van je blog in verwerkt. Mensen kunnen je dan makkelijker vinden en ze zullen je sneller gaan volgen als ze je kennen van je blogs of social media.

Na het aanmaken van je profiel kan je er ook een biografie aan toevoegen. Hier krijg je 160 tekens voor dus is het belangrijk om kort en kernachtig in een paar steekwoorden (zoekwoorden) duidelijk maken wat mensen kunnen verwachten als ze jouw blog gaan volgen en waar je interesse ligt.

Tot slot vul je een foto in. Het beste kan je een foto van jezelf gebruiken, hierdoor wordt je account een stuk persoonlijker. Een logo staat een stuk commerciëler en zal minder snel gevolgd worden tenzij je echt een bekend merk hebt. Het beste kan je een foto gebruiken die je overal terugziet.

Website koppelen

Het is natuurlijk de bedoeling om Pinterest in te zetten voor je blog. Dan is het heel verstandig om je Pinterest te koppelen aan je blog. Hiervoor moet je een stukje code toevoegen aan je website, op zich is het heel simpel. Dan komt je url ook in je biografie te staan en heb je toegang tot alle statistieken.

Rich Pins

Als je de website koppelt is het ook belangrijk om daar een stukje code aan toe te voegen zodat je beschikt over zogenaamde rich pins. Dat is vooral interessant bij recepten, app, product en ook artikelen waardoor er een korte inleiding te zien is. Meer informatie over rich pins vind je hier.

Daarnaast is het voordeel dat bij alle pins vanaf jouw website een soort handtekening aan toegevoegd wordt met onder andere de naam van jouw website.

Zakelijk account aanmaken

Het is aan te raden om te gaan voor een zakelijk account. In de instellingen zie je een optie ‘zakelijk account instellen’. Als je dat volgt heb je een zakelijk account. Met een zakelijk account krijg je onder andere op je profiel bij het overzicht met borden een galerij te zien waar je een aantal borden voor kan selecteren om weer te geven.

Statistieken

Met een zakelijk account krijg je ook meer inzicht in je statistieken. Het voordeel daarvan is dat je kan analyseren hoe je blogs en pins het doen op Pinterest. Welke pin heeft veel vertoningen, welke wordt veel herpind en welke wordt er juist veel doorgeklikt. Dat kan nog best verschillen. Een pin met goede zoekwoorden kan bijvoorbeeld veel vertoond worden, maar niet altijd evenveel uitnodigen om door te klikken of juist gepind worden door anderen. Je kan een deel van de statistieken meteen inzien, voor het laatste heb je de koppeling nodig met je website.

Mensen gaan volgen en zelf volgersgroep opbouwen

Ook al maakt het niet uit hoeveel volgers je hebt als je pins maar zichtbaar zijn in de feed bij zoekopdrachten, is het natuurlijk fijn om wat volgers te hebben. Als je net begint kan je dus het beste op zoek gaan naar voor jou bekende personen, bloggers uit dezelfde niche, en andere actieve accounts met dezelfde interesse. Je kan de persoon volgen, of puur alleen een bord om de content in je feed te laten verschijnen. Wat je vooral niet moet doen is willekeurig zoveel mensen volgen in de hoop dat ze jou terug gaan volgen.

2. Pagina inrichten; Borden maken

Als je een account hebt kan je verder met de volgende stap; namelijk de ‘inrichting’. In het kader van de naamsbekendheid is het wederom verstandig om als eerste een blog bord aan te maken waar je je eigen blogs kan pinnen. Je hebt dan een bord waar je je eigen blogs in ieder geval kwijt kan. En wie geinteresseerd is kan daar je blogs volgen.

Daarna kan je verder met het aanmaken van borden. In totaal kan je er maximaal 500 aanmaken, maar zo ver kijken de meesten niet. Het beste kan je kiezen voor thematische borden, die in het verlengde liggen van de onderwerpen die op je blog voorbij komen. Schrijf je veel over recepten; kies dan bijvoorbeeld voor ontbijt, snacks, glutenvrij, met chocola etc. Je kan natuurlijk ook andere borden aanmaken meer voor je eigen inspiratie. Mochten die interessant zijn voor je lezers kan je die openbaar maken, anders kan je hem eerst op geheim zetten. Ook bijvoorbeeld als je eerst een bord nog wil ‘vullen’. Het advies wat je vaak hoort is minimaal 15 pins, zelf streef ik naar minimaal 50 pins op een bord zodat er ook echt iets te zien valt.

Wat betreft de volgorde van de borden; als eerste natuurlijk je eigen blogbord. Die wil je zo veel mogelijk ‘pushen’ en vervolgens kan je kiezen voor een bord dat gebonden is aan een bepaalde feestdag / seizoen. Die scoren vaak goed. Dit moet je vervolgens wel goed bijhouden en na afloop weer ‘terugzetten’ en ‘omwisselen’. Het is ook interessant om de populairste borden bovenaan te plaatsen die voor de meeste interactie zorgen.

Bij het aanmaken van de borden is het belangrijk om niet te creatief te zijn in je benaming. Dit is een van de fouten die ik in het begin heb gemaakt. Het ziet er heel creatief uit, maar je borden zijn dan totaal niet vindbaar via de zoekfunctie en dat is toch waar de meeste mensen kijken. Kies dus liever voor ‘saaie’ maar heldere bordnamen waar op gezocht kan worden en duidelijk is wat mensen kunnen vinden. Zelf heb ik er voor gekozen om in de namen van de groepsborden ook de naam van mijn blog te geven als een soort extra naamsbekendheid. In het begin vooraan, maar achteraan is toch iets beter omdat je anders niet meer ziet waar het bord over gaat omdat de bordnaam wordt afgebroken. Weer een geleerde les ;-)

Daarna kan het pinnen beginnen. Een fout die ik heb gemaakt is om vooral voor kwantiteit te gaan in plaats van kwaliteit. Probeer daar een evenwicht in te vinden. En ook echt kwalitatieve pins te pinnen, bij voorkeur ook weer staande pins die beter opvallen zodat de kans groter is dat ze gerepind worden. Er zijn bloggers die vervolgens na een tijdje kijken welke pins wel / niet gerepind worden en niet succesvolle content weer verwijderen zodat Pinterest het signaal krijgt dat je interessante content pint en dus hoger scoort in de smart feed.

Binnen een bord kan je werken met secties. Je kan bijvoorbeeld kiezen door een sectie aan te maken met de 4/5 populairste pins zodat je zeker weet dat iedereen die als eerste ziet en daarna de rest. Daardoor is de kans op inter