Bijna heel Nederland trekt er met het Pinksterweekend op uit. Festivals, pretparken, en nog een heleboel andere evenementen worden met Pinksteren druk bezocht. Vaak werkt het weer op deze dagen ook goed mee, waardoor mensen allerlei buitenactiviteiten opzoeken of zelfs een weekendje weg gaan. Er is namelijk ontzettend veel te doen met Pinksteren. Laat je inspireren met de leukste uitjes, activiteiten en evenementen die je kunt doen met het Pinksterweekend van 2019!

Wat vieren we met Pinksteren?

“Jezus had gezegd dat er na hem een helper zou komen: de Heilige Geest. Vijftig dagen na zijn verrijzenis (tien dagen na zijn Hemelvaart) zaten de leerlingen in hun huis. Er stak een storm op, binnen in de kamer. Er verschenen vlammetjes boven het hoofd van iedere leerling. Ineens spraken en verstonden ze talen die ze nooit hadden geleerd. Iedereen kon hen nu verstaan wanneer zij over Jezus vertelden. Ook had de Heilige Geest alle angst weggenomen. De leerlingen verborgen zich niet langer, maar gingen reizen en vertelden aan iedereen over Jezus. Zo is zijn verhaal verspreid over de wereld en is het Christendom ontstaan.”

Luilak

Dit is geen christelijk feest en heeft niets met Pinksteren te maken. Op de zaterdag voor Pinksteren wordt in alle vroegte lawaai gemaakt. De traditie was dat diegene die het laatst opstond het gezin moest trakteren, het liefst op Luilakbollen. Dat waren warme broodjes met stroop. Kinderen gingen de straat op om mensen wakker te maken met liedjes en versjes:

Luilak, beddezak
Staat om 9 uren op
Negen ure, half tien
Heb je die luilak al gezien?

In de 16de en 17de eeuw begon Luilak vaak al op vrijdag na zonsondergang. In West-Friesland (regio in Noord-Holland) is de traditie ook nu nog het sterkst. Maar ook in Delft, Amsterdam en de Zaanstreek en elders komt het voor. Gemeenten werken vaak samen met jongerenverenigingen en scouting om vandalisme te voorkomen en het gezellig te houden. Een andere vorm van luilak is dat veel winkels op de zaterdag extra vroeg open zijn en dan vroegevogel-kortingen of luilakkortingen hebben (Hoe eerder je komt, des te meer korting je krijgt). Ook worden er acties en activiteiten georganiseerd.

Pinkster festivals en evenementen

Pinkpop is misschien wel het bekendste festival met Pinksteren. Natuurlijk zijn er nog veel meer Pinksterfestivals te bezoeken waar niet de minste artiesten optreden. Evenementen die je met Pinksteren kunt bezoeken zijn:

Pinksterjazz op ’t IJ – Amsterdam

Vaar mee op tweede pinkstermiddag en geniet! Heerlijk ontspannen op het water onder het genot van een drankje en zwoele jazzklanken.

Meer informatie vind je hier.

50 jaar Pinkpop – Biddinghuizen

Pinkpop is de oudste georganiseerde popfestival in Nederland en misschien wel van Europa! Ze staan ook niet voor niets sinds 1990 in het Guiness Book of Records en vieren dit jaar hun gouden jubileum, want ze bestaan vijftig jaar. Heb je zin in een geweldig feest, bestel dan op tijd je tickets en kijk op welke van de drie dagen je naar Megaland in Landgraaf komt. Heb je zin om drie dagen te genieten van het festival, vergeet dan niet je polsbandje om te houden en je ticket bij de hand te houden. Boek op tijd een hotel of B&B in de buurt of reserveer op tijd voor een plekje op een van de vele campings.

Let er wel op dat Pinkpop niet geschikt is voor al te jonge bezoekers. Pinkpop heeft een voorkeursleeftijd vanaf twaalf jaar.

Jazz in Duketown – Den Bosch

In het centrum van Den Bosch swingen op jazz muziek. Gratis toegang voor iedereen.

Meer informatie vind je hier.

Boekids – Den Haag

Boekids biedt kinderen en jongvolwassenen een festivalervaring met een uitdagend literair, muzikaal en theatraal programma en interactieve workshops. Tijdens de eerste editie van Boekids UP, een festivalavond voor iedereen die jong van geest is, treden onder andere Janne Schra en Huub van der Lubbe op en gaat Stephanie Afrifa in gesprek over het Young Adult-genre met de internationale auteurs Renée Watson en Katherine Rundell en auteur Abdelkader Benali. Tijdens Boekids Festival maken onder andere Spinvis, Sterrin Smalbrugge en Jaap Robben hun opwachting. Daarnaast is er doorlopend randprogramma voor zowel kinderen en jongeren als ouders en begeleiders. Boekids is hét Haagse festival dat kinderen en (jong)volwassenen in contact brengt met literatuur.

Meer informatie vind je hier.

Sprookjestuinen – Dwingeloo

Geen groot festivalterrein, maar zes verschillende tuinen in en bij de dorpen Dwingeloo en Diever vormen het decor van verschillende sprookjesvoorstellingen voor kinderen. Na een officieel ontvangst van de prinses van Letterland met haar gevolg, verschillende sprookjesfiguren, een zoektocht naar verloren letters en twee dagen ondergedompeld te zijn in sprookjessferen volgt een emotioneel afscheid v