In het najaar van 2016 was ik op vakantie in Milaan. Hierover heb je een tijdje geleden al een blog kunnen lezen. Tijdens deze vakantie heb ik ook een aantal uitstapjes buiten de stad gemaakt. Vandaag vertel ik jullie over de leuke, misschien wat onbekendere stad Piacenza. Heel Italië barst uit zijn voegen door de mooie monumenten; kathedralen, palazzi en musea. Bijna iedere stad is eigenlijk wel een bezoekje waard. Vanuit Milaan kun je er prima met de trein naar toe. Maar ook vanuit andere steden in de regio zoals Parma.

Lees ook: Livigno; Actieve en sportieve familie zomervakantie met kinderen in Lombardije in Italië

Piacenza

De stad Piacenza ligt in de Noord-Italiaanse regio Emilia-Romagna, in het centrum van de Padana-vallei, aan de rechteroever van de rivier de Po, op het punt waar de rivier de Trebia hier in uitstroomt. Enkele kilometers ten zuiden van de stad beginnen de Apennijnen. Voor de komst van de Romeinen werd deze plek al bewoond door Keltische en Ligurische volkeren. In 218 voor Christus stichtten de Romeinen hier de stad Placentia. Vlakbij de stad vond de Slag bij de Trebia plaats tussen de Romeinen en het leger van Hannibal. Hierna werd het moerassige land ontwikkeld en kwam de handel op gang. Placentia groeide uit tot een belangrijke Romeinse stad mede dankzij de haven aan de Po. Tijdens de middeleeuwen werd de stad door de Goten verwoest en viel de stad via het Byzantijnse Keizerrijk in de handen van de Longobarden. In de late middeleeuwen was de stad op haar hoogtepunt en één van de rijkste Europese steden; uit deze periode dateren ook de stadsmuren. In deze rustige, provinciale stad vind je prachtige monumenten, zoals de kathedraal, ‘Palazzo Gotico’ en ‘Palazzo Farnese’. Om nog maar te zwijgen van de prachtige adellijke herenhuizen, theaters, de verschillende kerken en de smalle straatjes van het centrum. Het is allemaal op loopafstand van elkaar en dus goed te doen in één dagje. Ga tussendoor heerlijk ergens wat eten of drinken op een terrasje en geniet uiteraard van een heerlijk Italiaans ijsje.

Piazza Duomo

Vanaf het jaar duizend tot de bouw van Piazza Cavalli en Palazzo Gotico was het plein het centrum van het burgerlijke en religieuze leven van de stad. In 1122 begint de bouw van de huidige kathedraal. Aan deze kant vind je het bisschoppelijk paleis waarvan de primaire kern dateert uit de eenvoudige kathedraal van Santa Giustina en is sindsdien herhaaldelijk gerestaureerd. Vanaf de late vijftiende eeuw werd het herbouwd door de hoofdverdieping te ondersteunen op een slank Renaissanceportiek. De huidige vormgeving van het plein is in het midden van de zestiende eeuw ontworpen door paus Paulus III Farnese die de stad wilde moderniseren met het oog op de toewijzing van de hertogdommen Piacenza en Parma aan zijn zoon Pierluigi. Het plein werd daarom vergroot met de sloop van de nabijgelegen kerk van San Giovanni de Domo en de arcades werden gebouwd in het noorden en westen. In het midden van het plein staat het monument voor de Onbevlekte Ontvangenis uit 1862. Deze herdenkt het dogma dat Paus Pius IX op 8 december 1854 heeft uitgeroepen.

Duomo

In 1122 begon men met de bouw op de fundamenten van de al bestaande kathedraal van St. Giustina, en het werd voltooid in 1233. De voorgevel is verdeeld in roze marmer (in het onderste gedeelte) en in zandsteen (in het bovenste gedeelte). De drie ingangen zijn bekroond door kleine portieken met twee kolommen. De ondersteunende figuren die je ziet zijn meesterwerken van de romaanse kunst. De toren en de koepel stammen uit de 14de eeuw. Het interieur heeft veel barokke kunst met fresco’s van Carracci, Procaccini, Guercino en Morazzone in onder andere de koepel. In de sacristie valt “The Marriage of Saint Catherine” op. De vroegchristelijke doopvont is een mooi voorbeeld van de oude oorsprong van de kathedraal. Aan het begin van de zeventiende eeuw werd de Madonna del Popolo in de gelijknamige kapel gezet. Aan de andere kant is het graf van Giovanni Battista Scalabrini. Ook erg bijzonder is de crypte waar de overblijfselen van St. Giustina bewaard zijn gebleven. De klokkentoren heeft een vierkanten terracottastructuur, staat aan de linkerkant van de kathedraal en is 67 meter hoog. Op het puntje van de torenspits, werd in 1341 een roterende engel van verguld koper geïnstalleerd. Het standbeeld is één van de symbolen van de stad.  Nog niet zo lang geleden is er een museum geopend in de kathedraal (“Kronos”), waar je mooie liturgische stukken en gewaden kunt bekijken die uit kerken en kloosters komen uit het hele bisdom.

Piazza Cavalli

Dit plein is hét uithangbord van de stad met de twee ruiterstandbeelden van Mochi en het beroemde Palazzo Comunale, ook wel Gotico genoemd uit 1281. Het is een mooi voorbeeld van middeleeuwse burgerlijke architectuur. Het paleis werd in gebruik genomen door Alberto Scoto, het hoofd van de kooplieden en heren van de stad en werd ontworpen door lokale ambachtslieden. Het gebouw heeft een traditioneel uiterlijk met de lage portiek voor populaire bijeenkomsten en de grote ramen met balkon om licht te geven aan de grote en unieke bovenste hal, oorspronkelijk gemaakt voor grote vergaderingen, maar ook gebruikt als een magazijn en later als een theater. De kroonlijst is versierd met kleine bogen en er is een centrale toren die de klok en de twee zijtorens omsluit. Het contrast is groot tussen het onderste deel in roze marmer van Verona en het bovenste in rode terracotta versierd met geometrische patronen. Vroeger stond er in een nis in de voorgevel een beeld van Maria met kind uit de 13de eeuw. Nu staat dat in het museum in Palazzo Farnese en is het huidige beeld een kopie.

Ooit heette dit plein “Piazza Grande” maar aan het eind van de 13de eeuw werd het hernoemd na de bouw van het Gotische paleis. Het plein heeft een centrale ligging ten opzichte van de belangrijkste middeleeuwse wegen, waar de families van de koopman-aristocratie hun woningen hadden gevestigd en waar alle handel was. De indeling van het plein is door de eeuwen heen regelmatig aangepast. Zoals na de bouw van de 17de-eeuwse “Collegio dei Mercanti” en het neoklassieke “Palazzo del Governatore”.

Collegio dei Mercant

Het Collegio dei Mercanti is verdeeld over drie verdiepingen. Op de begane grond, in een elegante loggia, zie je ronde bogen, die overeenkomen met de bovens