Rijst kleuren - Mamaliefde

DIY: Zelf rijst en Pasta kleuren met kleurstof kleuren

Welk kind vind het nu niet leuk om te spelen met zand en water. Zeker nu de lente is begonnen genieten de meeste kinderen daar van. Leuk, maar niet altijd even handig. Het kan namelijk zo’n enorme bende geven. Dan is het spelen met gekleurde rijst of gekleurde pasta een fijn alternatief. Zeker ook geschikt voor het buiten spelen; eventuele rijstkorrels en pastasliertjes die blijven slingeren kan je gewoon laten liggen. Met gekleurde penne kan je trouwens heel leuk kettingen rijgen of met rijst kunstwerkjes maken. Met enige regelmaat krijg ik de vraag hoe je de pasta en rijst kleurt. Tijd voor wat uitleg;

DIY: Coloring rice and pasta drieed or cooked - Mamaliefde.nl

Wat heb je nodig voor gekleurde pasta en waar koop je voedingskleurstof?

Gedroogde pasta kleuren met azijn - Mamaliefde

Het kleuren van rijst gaat heel makkelijk; het enige wat je nodig hebt is voedingskleurstof, als alternatief kan je ook ecoline verf gebruiken. Niet de verdunde voedingskleurstoffen die je bij de de Xenos of op de bakafdeling in de supermarkt vind, als je dat gebruikt krijg je pastelkleuren (wat op zich ook heel mooi kan zijn).

Zelf gebruik ik de gelkleurstof waar je echt maar een minuscuul druppeltje van nodig hebt om een aardige hoeveelheid te kleuren van het merk Americolor. Die wordt ook gebruikt door taartenmaaksters om marsepein en fondant te kleuren. Daarvan hebben ze onder andere een 12-kit met 12 kleine flesjes zodat je gelijk een verzameling kleurtjes hebt. Met de vorige heb ik vier jaar gedaan en gebruikt nu de juf op school. Ze gaan dus heel lang mee omdat je zo weinig nodig hebt… Deze kleurstof koop  Heb je nog geen kleurstof in huis, dan kan je ze hier te bestellen.

Naast de kleurstof heb je nog azijn en natuurlijk de rijst nodig. Bij de supermarkt heb je enorme zakken van 5 kg Surinaamse rijst. Schep een paar handjes rijst in een plastic boterhamzakje, een scheutje azijn en druppel kleurstof erbij. Goed schudden en vervolgens op een dienblad uitspreiden om een nachtje te laten drogen. Na een paar dagen in de open lucht is de azijnlucht ook weg. De gekleurde rijst bewaar ik in lege flessen.

Gekookte pasta kleuren

Gedroogde pasta kleuren met azijn - Mamaliefde

Gedroogde pasta kan je op dezelfde manier als de rijst kleuren met azijn en kleurstof. Je kan pasta ook koken zodat ze zacht worden. Bijvoorbeeld om spaghettiwormen te kleuren. Met de Pasen in aantocht vind je overal tabletten en kleurstof om eieren te verven. Bij de lidl heb ik vloeibare kleurstof gekocht om eieren te kleuren. Tijdens het koken van de spaghetti had ik de verkeerde kant van de zak vast waardoor de helft op de grond belandde. Natuurlijk kan je dan de pasta weggooien, of je gebruikt het voor een experiment om te kleuren zodat je kind er de volgende dag mee kan spelen. Even laten koken met wat kleurstof en een flinke scheut olie zodat de pasta lekker vettig wordt en niet aan elkaar gaat kleven. Als de pasta gekookt is even afgieten met ijskoud water. Die nacht heb ik het in koud water laten staan zodat je het de volgende dag kan gebruiken voor het spelen. Het had wel iets kleur afgegeven aan het water maar was nog steeds super fel gekleurd.

Laten jullie je kinderen wel eens met rijst of pasta spelen?

Volgende
Vorige

Comments ( 10 )

 • Ik heb vorig jaar rijst gekleurd. De kinderen spelen hier regelmatig mee. Onze dochter met een theeserviesje. Ze doet dan de rijst in de theepot en schenkt het dan leeg in de kopjes. Voor onze zoon heb ik er steentjes in gedaan (heeft hij zelf gezocht) en hij speelt er dan mee meg de werkvoertuigen. Maccaroni spelen ze ook wel eens mee. Dan krijgen ze lepels en een muffinblok en scheppen maar.
  Henny onlangs geplaatst…Update 2 van de moestuintjes.My Profile

 • Pingback:Fotoshoot | MMopvrijdag

 • Gisteren met jouw tips pasta gekleurd. De penne in 6 kleuren. Deze door 12 kilo macaroni en farfalle gedaan en het is echt een hele gave uitdagende watertafel geworden. De kinderen in de klas zijn er weg van. Dank je wel!

  • Wat gaaf. Ben nu wel heel erg benieuwd naar een foto.

 • Pingback:DIY Sensory bottles - Mamaliefde

 • Hoi
  Welke kleurstof gebruik je hiervoor? In de tekst staat dat je hier kunt klikken om te bestellen, maar die pagina wordt niet gevonden. Ik heb nu vloeistof van xenos, maar dan worden de kleuren lang niet zo fel

Enroll Your Words

CommentLuv badge

To Top
// and these part of the code may be inserted in the end of HTML document of your website to exclude delays in loading of your main content.