Bij ons staat er geregeld een pasta op het menu. Het is makkelijk en snel te bereiden en de volgende dag is het vaak ook nog lekker als lunch. Je kunt het meenemen naar een picknick, of als bijgerecht bij een barbecue en wij nemen het ook vaak mee op reis om bij de tussenstop als avondeten te nuttigen. Dan hebben we daar geen omkijken meer naar én we kunnen eten wanneer we willen.  Een heerlijke combi is pasta en pesto……maakt niet uit of het nu groene of rode pesto is, het is gewoon altijd goed! Weer eens wat anders dan de standaard rode tomaten/bolognesesaus en het heeft als voordeel dat de kans op een enorme kliederboel een stuk kleiner is! Ideaal dus voor kinderen. Hier vind je een aantal lekkere pasta pesto gerechten op een rij:

Lees ook: Kindvriendelijke vegetarische recepten; van ovenschotel tot pasta of rijst en vegetarisch vlees
Lees ook: Zelf verse pastasaus maken met kindvriendelijke verborgen groenten in de blender
Lees ook: Feestelijke lente / voorjaar recepten; lekker & makkelijke gerechten ook koolhydraatarm
Lees ook: Recept: Tagliatella pasta met zalm, spinazie, boursin en spekjes (suikervrij)
Lees ook: Recepten voor lekkere makkelijke pastasalades

Pasta maaltijdsalade

Zoals ik al eerder schreef, neem ik graag een pastagerecht mee op vakantie. We gingen jarenlang met de vouwwagen op pad richting Frankrijk en na zo’n lange rit en dan ook nog de zorg om de tent goed op te bouwen, was de puf en de zin om nog een goede maaltijd op tafel te toveren vaak ver te zoeken. Om meteen al de eerste vakantiedag een friettent in te duiken hebben we ook nooit zin in, vaak ook omdat we al meerdere tussenstops hadden gehad in zo’n keten voor een kop koffie én omdat er tijdens de vakantie vast nog wel een moment kwam dat we frietjes zouden eten. Met een pastasalade die ik thuis al had klaargemaakt was de oplossing gevonden. Zodra de tent gereed was en de kinderen ons logeerterrein hadden geïnspecteerd, moesten alleen nog de stoelen en tafel uit de auto en we konden aan tafel. Ideaal!!!

Ik maak dan een pasta maaltijdsalade met tonijn, komkommer en tomaatjes. Je kookt penne pasta in een pan met ruim kokend water en een beetje zout. In een droge koekenpan rooster je wat pijnboompitjes. Je snijdt een bakje cherrytomaatjes in kleine stukjes (meestal snijd ik de tomaatjes in vieren) en je schilt een komkommer en snijdt deze in kleine blokjes. Dan laat je een blikje tonijn (met 5 personen gebruik ik 2 blikjes) uitlekken en de vis haal je met een vork los. Tomaatstukjes, komkommerblokjes, tonijn en pijnboompitjes schep je door de pasta. Dan schep je hier een half potje rode pesto door en voegt er eventueel naar smaak nog wat peper bij. Kan zowel koud als warm gegeten worden.

Pasta Luigi

Via een goede vriend van mijn zus die Italiaans bloed in zijn lichaam heeft stromen, zijn we aan dit lekkere recept gekomen; pasta Luigi (tja zo heet hij nu eenmaal en hij had er zelf nog geen naam aan gegeven, dus dan kom je al snel op deze benaming uit haha)

Hier wordt ook weer gebruik gemaakt van penne pasta. En in een wok fruit je een ui met knoflook samen. Dan voeg je bij de ui wat in kleine stukjes gesneden kipfilet toe en roerbak de kip goudbruin, je kunt het vlees bestrooien met wat peper en zout. Vervolgens snijd je een courgette in kleine blokjes en maak je champignons schoon en ook die snijd je in kleine plakjes. Dat voeg je samen bij de kip. Als dat bijna klaar is schep je er wat crème fraîche door en een bakje hamblokjes met een potje groene pesto.. Het vleesmengsel en pasta schep je door elkaar en je laat hier wat geraspte kaas doorheen smelten. Als laatste voeg je nog wat geroosterde pijnboompitjes toe. Dit gerecht eten we altijd warm, dan is het op zijn lekkerst.

Zalm met broccolipestopasta

Dit recept leert je dat zelf pesto maken eigenlijk een koud kunstje is. Zelfgemaakt is vaak veel lekkerder van smaak en het geeft (mij in ieder geval wel) een goed gevoel, want je weet wat je eet! Deze pesto is gemaakt van broccoli, wat een verrassend leuk en gezond recept.

Het recept vind je hier.

Pasta ovenschotel met tomaat en pesto

Dit gerecht is op basis van een tomatensaus van tomatenblokjes en basilicum. Ik zou het dan vooral houden op verse ingrediënten en als je ook nog wat extra groentes toevoegt zoals beschreven in het recept als paprika en prei heb je een prima maaltijd uiteraard.

Het recept vind je hier.

Pasta pesto met spekjes en spinazie

Deze combinatie ken ik nog niet, volgens mij hoor je dit ook niet zo vaak. Ik word er wel nieuwsgierig van eigenlijk, misschien toch maar eens een keer uitproberen deze pasta met spekjes en spinazie.

Het recept vind je hier.

Pasta pesto pistache

Nou als jouw studentje dit klaarmaakt op zijn of haar studentenkamertje dan hoef jij je geen zorgen te maken, want dit is een goed gezond verantwoord hoofdgerecht met lekkere groentes als aubergine, tomaatjes en groene asperges. Hier is geen vlees in verwerkt. Dat zou nog aangevuld kunnen worden met zalm of kip denk ik.

Het recept vind je hier.

Pastasalade met rode pesto en mozzarella

Ook hier weer een gerecht zonder vlees of vis, maar wel met een lekkere kaas, mozzarella, tomaatjes, olijfjes en rucolasla. Dit recept zou ook een goede frisse aanvulling kunnen zijn bij de barbecue.

Het recept vind je hier.

Pasta met garnalen in pestoroomsaus

Oeh heerlijk die grote knoepers van garnalen, die vind ik echt heerlijk!!! Helaas ben ik thuis de enige, dus we eten ze niet vaak genoeg. Maar dit recept ga ik ze toch echt een keer voorschotelen hier…….ik vis ze er wel bij iedereen uit haha!!! Misschien als aanvulling voor de niet-garnalenliefhebbers een zalmpje doorheen verwerken. Lekker met tomaatjes en spinazie.

Het recept vind je hier.

Pastasalade met gerookte kip

Een frisse goedgevulde pastasalade voor de zwoele zomeravonden. Lekker met gerookte kip en pijnboompitjes. Geen zin in een warme maaltijd? Geen punt want ook koud is dit gerecht erg smaakvol!

Het recept vind je hier.

Penne pesto met broccoli

Penne pasta met broccoli en tomaat en rode pesto. Een lekkere combinatie met lekkere groentes, waar ook de kinderen graag voor aan tafel zullen komen.

Het recept vind je hier.

Pasta met pesto en kipgehakt

Een pastagerecht met vlees, geen gehakt bij de tomatensaus, geen kipfilet, maar kipgehakt! In combinatie met courgette en een vers pepertje, lekker licht en pittig.

Het recept vind je hier.

Pasta pesto met zalm en tonijn

Speciaal voor de echte visliefhebber. Een pastagerecht met meerdere vissoorten. Lekker met courgette en prei en er zou ook nog een lekkere groene salade naast kunnen.

Het recept vind je hier.

Lees ook: Kindvriendelijke recepten en gerechten met vis

Pasta pesto met gegrilde kip

Waarschijnlijk is dit ook een heerlijk recept voor de zwoele zomeravond. Als je de kip in de oven grilt en het vervolgens in kleine stukjes snijdt en af laat koelen, kan het prima in deze salade als de pasta ook is afgekoeld. Lekker met cherrytomaatjes en groene pesto.

Het recept vind je hier.

Pasta pesto met kip en asperges

Ook lekker voor in de zomer is natuurlijk gebruik te maken van echte seizoensgroenten zoals groene asperges. Lekker met tagliatelle en kipfilet. En ook hier word je uitgedaagd om gebruik te maken van verse producten en dus is er een link die je laat zien hoe je een verse zelfgemaakte pesto kan maken.

Het recept vind je hier.

Zomerpasta met zalm en ei

Zie je de lente al op je bord??? Kijk eens naar deze mooie kleuren? Het roze van de zalm, het groen van de groentes, en het geel van de eidooier. Bijna zonde om op te eten toch!? Maar ik zou het wel hoor, zeker in de zomer!!!!

Het recept vind je hier.

Wat is jouw favoriete pasta pesto recept?

Pasta pesto stockphoto from Shutterstock / denio109