Op Instagram gebruiken ze de hashtag #leukstecampingvanbelgië, en op de website lees je hoe de manager van het recreatieteam het ambitieuze doel heeft om het beste recreatieprogramma te bieden. Over de ambities van camping Parc la Clusure gelegen in het dorpje Bure (Tellin) in de Ardennen wordt niet geheimzinnig gedaan. Ze hebben dan ook niet voor niets 4,5 sterren gekregen van de ANWB. Maar hoe zit dat in de praktijk? We waren uitgenodigd om langs te komen op deze camping die vorig jaar hun 25-jarig bestaan vierde en aangezien ik vroeger zelf regelmatig met veel plezier in de Ardennen op vakantie ging, zei ik natuurlijk geen nee! En daar kreeg ik geen spijt van, want overal is aan gedacht en er zijn heel hoge kwaliteitseisen.

Lees ook: De populairste vakantiebestemmingen in Europa met kinderen
Lees ook: Dagje uit België; De leukste uitstapjes en uitjes met kinderen net over de grens
Lees ook: Camping Aux Rives du Soleil; vakantie in Bourgogne of doorreis Lyon Route du Soleil

De ontvangst

Normaal zou het een kleine 3 uur rijden zijn vanaf ons huis naar de camping, we waren echter niet de enige die hadden bedacht om dit weekend weg te gaan en belanden daarom al binnen vijf minuten nadat we de snelweg op reden in de file. Zowel bij Rotterdam, Antwerpen, Brussel en als toppunt Namen waar ik las dat er twee uur vertraging werd verwacht vanwege werkzaamheden, en alle alternatieven ook vast stonden. Vanaf de snelweg was het een kwartiertje rijden naar de camping, terwijl je ondertussen al kon genieten van de mooie uitzichten. In totaal deden we er daardoor bijna 5,5 uur over en kwamen we rond negen uur aan.

Nadat we de auto hadden geparkeerd meldden we ons bij de receptie, die gelukkig nog open was. Ik had dit online geprobeerd op te zoeken en te bellen om te melden dat we zo laat zouden komen, maar het telefoonnummer dat ik vond op de site en in Google deed het niet. Het was wel heel fijn om bij aankomst gewoon Nederlands te horen, dit is namelijk een Nederlandstalige camping in een Franstalige omgeving. 70 procent bestaat uit Nederlandse vakantiegasten en de overige bezoekers zijn Belgen, Duitsers, Zwitsers en Engelsen. De medewerker vroeg heel lief of de reis aangenaam was gegaan, zelf was ik vooral opgelucht dat we er waren ;-)

Wat opviel is dat er om het kenteken werd gevraagd, de poort werkt namelijk op basis van kentekenherkenning. Dit hadden ze ook bij Safariresort Beekse Bergen en geeft een luxe en goed georganiseerde eerste indruk van deze camping. We gingen op pad met een uitgebreide envelop vol informatie over de camping, de omgeving, het recreatieprogramma en meer. Alleen een plattegrond waar ook alle plaatsen staan genoemd die terugkomen in het recreatieprogramma.

Het vakantiepark & onze accommodatie

Parc la Clusure is niet alleen een camping, maar ook een vakantiepark met veel diverse soorten vaste accommodaties met verschillende tarieven. De ene stacaravan is nog luxer dan de andere. Wij verbleven in de trendy en kleurrijke Estivo-caravan. Deze staan in een soort straatje naast elkaar. Zo krijg je al snel een beetje het burengevoel. Naast onze stacaravan was een klein speeltuintje met een aantal goed onderhouden speeltoestellen en een zandbak. Nog voor ze zijn aangekleed krijg je dan ook de vraag of ze buiten mogen spelen, en aan het einde van de dag moet je ze met moeite naar binnen halen ;-)

De stacaravan ziet er netjes en verzorgd uit. Als eerste valt de vrij ruime keuken op met lang keukenblad en veel opbergruimte. Er is een vaatwasser, ruime koelkast en vriesvak en een magnetron aanwezig. Voor de keuken is een eettafel met zes zitplaatsen. Er is een aparte zithoek met een kleine televisie. Toen ik die aandeed bleken het vooral de Nederlandse zenders, en een paar Belgische / Franse te zijn. Die avond kon ik dus gewoon mijn ‘vaste’ programma kijken.

Het voordeel van deze stacaravan is dat er drie slaapkamers zijn; een ‘master’ bedroom met tweepersoonsbed en deken, en twee met twee eenpersoonsbedden. De bedden waren al opgemaakt, ideaal als je zo laat aankomt. Dan hoef je dat niet eerst nog te doen. Wel heb ik even een bed omgewisseld, zodat ze allebei een ‘eigen’ kamer hadden. Dan wordt er iets minder gefeest en slapen ze iets sneller ;-) De badkamer was erg ruim voor een stacaravan en voorzien van douche en wastafel. Heel blij was ik vooral ook met de verwarming, in de nacht daalde de temperatuur tot rond de 5 graden. Dankzij de verwarming hoefden we het echter niet koud te hebben. Ook in de zomer kan het hier wat frisser zijn of regenen, daarom ook de luxere stacaravans zodat je je ook prima binnen kan vermaken.

Aangezien het heerlijk weer was hebben we vooral veel buiten gezeten. Er was een ligstoel, kuipstoeltjes en stoelen met verstelbare leuning. Het was erg fijn dat er ook een parasol was voor de nodige schaduw. Het terras is vrij ruim zodat je hier ook rustig kan BBQ-en. Naast het huisje kan je de auto parkeren. Zo heb je hem toch dichtbij maar niet teveel in het zicht.

Pluspunt was de gratis wifi; ik snap echt niets van campings die dat niet standaard en gratis aanbieden. Je krijgt een inlogcode waarmee je op één apparaat tegelijk kan inloggen. Je kan wel wisselen. Misschien niet veel, maar daardoor voorkom je dat je er helemaal niet opkomt of het afdoet aan de snelheid. Ik kon niet alleen als de kinderen op bed lagen nog even werken, maar zelfs een stukje terugkijken van de Royal Wedding. Over de hele camping staan er zendmasten, toch had ik bij het zwembad minder bereik.

Toch een minpuntje; ik miste een bezem om al het zand weg te vegen en de kabel van de tv zat los en stoorde op sommige momenten.

Naast stacaravans hebben ze ook lodgetenten en camping pods of de Kabouter Ploptent voor het echte campinggevoel.

Lees ook: Kindvriendelijke camping Nederland; 23 leukste kindercampings klein of met overdekt zwembad

Camping

Ga je liever met de tent, vouwwagen, caravan of camper op pad? Dan is een plaatsje op de camping een echte aanrader. Vakantiepark Parc La Clusure heeft ongeveer 500 plaatsen en de verdeling is 40/60% tussen vaste accommodaties en kampeerplaatsen. De campingplaatsen vind je verspreid over de hele camping, afgewisseld met de stacaravans en de vaste tenten. Zo sta je niet heel dicht op elkaar. De plaatsen zagen er heel ruim uit. Voor de campers zijn er speciale verharde plaatsen. De plaatsen staan in een straatjesopstelling met bomen of struiken tussendoor voor extra schaduw of om de wind tegen te houden.

Verspreid over het terrein zijn er meerdere zeer moderne sanitaire voorzieningen die goed schoon gehouden worden. Zo hoef je nooit ver te lopen voor het toilet of douche. Speciaal voor kinderen zijn er aparte ruimtes met kleurrijk sanitair op kinderhoogte. Er staan ook wasmachines als je een wasje wil draaien.

Zwembad

Als je de leukste camping wilt zijn, mag een zwembad natuurlijk niet ontbreken. Het voordeel dat we half mei waren is dat het heel mooi weer was en het verwarmde zwembad open was. Deze ligt in het midden van de camping tegen de bosrand aan zodat je ook echt kan genieten van de omgeving. Er is een groot bad met bodem dat afloopt van 60 cm naar boven de 1 meter en een klein badje met miniglijbanen en waterstralen. Allebei verwarmd. Natuurlijk moesten de kinderen daar ook heen, aan papa werd heel trots verteld dat we wel twee keer hadden gezwommen ;-)

Er staan heel veel ligbedden om de badjes heen, zodat je daar als ouder kan zitten. Een deel staat in de ochtend nog wel in de schaduw, maar er is voldoende plek. Ook is er een klein grasveldje waar je je handdoek kan neerleggen, maar ook een klein voetbaldoel staat. Mocht je trek krijgen, dan kan je terecht bij de Bikinibar voor een hapje of drankje.

Ik las dat er plannen liggen voor een totaal nieuw zwembadcomplex met een SprayPark, Water Creek en overdekt zwemgedeelte met 5 Super Glijbanen.

Het riviertje L’Homme

Ja, dit riviertje verdient aparte aandacht. Het is namelijk echt een van de bonuspunten op de camping. Nadat ik de eerste foto’s op Instagram had geplaatst kreeg ik al de eerste reacties van herkenning. En ook de vraag of we al naar het riviertje waren geweest. Aangezien we de eerste dag naar de Grotten van Han geweest zijn, kwam ik daar pas de tweede dag. Het riviertje loopt echt direct langs de camping. Aan de ene kant van de ‘straatjes’ heb je de weg lopen, en aan de andere kant een trap naar de dijk die langs het riviertje loopt. Als je hier boven bent zie je hem meteen stromen vol met stroomversnellingen.

Toen we hier liepen wisten de kinderen me te vertellen dat ze hier al waren geweest. De eerste avond was ik ze al even een paar minuten ‘kwijt’. Ik had iets opgevangen van spelen met water met achterbuurjongens en dat bleek dus dammen bouwen in het riviertje te zijn. Naast dammen bouwen vonden ze het ook erg leuk om stenen in het water te gooien. In de zomer dient het riviertje als wildwaterbaan en kan je hier op een floatable overheen drijven.

Het is ook zeker een aanrader om een schepnetje mee te nemen, we zagen een aantal kinderen hier mee spelen in het water. En de kinderen tegenover ons hadden hier visjes gevangen die ze op de BBQ gingen roosteren, van mijn man hoorde ik dat zijn collega vroeger ook op deze camping heeft gestaan en daar zijn eerste vis had gevangen.

Je kan over de dijk lopen, maar ook door een smal en avontuurlijk pad direct langs het water. Dat vonden ze een groot avontuur. We liepen zo naar de voorkant van de camping waar nog een speeltuin was.

Sport en spel