Volgende week zaterdag is het Nationale Pannenkoekendag. Ja, dat is echt serieus een feestdag en er wordt ook veel aandacht aan besteed. Zo zijn er veel kinderen die met school of een vereniging pannenkoeken gaan bakken voor oudere mensen. Hartstikke gezellig toch? Als ze dan thuiskomen eten jullie natuurlijk ook lekker pannenkoeken. Nu kun je een pak pannenkoekenmix gebruiken, of zelf beslag maken met bloem, boter, melk en een ei. Al dan niet aangevuld met extra ingrediënten zoals bruine basterdsuiker of kaneel voor een donker kleurtje zodat je pannenkoektekeningen kan maken. Er zijn echter ook genoeg alternatieven voor het standaard pannenkoekenbeslag, of wat dacht je van drakenpannenkoeken? Die ik natuurlijk graag met je wil delen.

Lees ook: De leukste pannenkoekenrestaurants van Nederland met speeltuin

Recept suikervrije bananen-eipannenkoek

Dit is het meest bekende recept als alternatief op pannenkoeken. In principe heb je alleen een geprakte banaan en een ei nodig. Dit recept is iets uitgebreider en vult daarom ook iets beter. Prak een banaan op een bordje en kluts een ei in een kommetje. Doe dan de (goed) geprakte banaan bij het ei en meng even goed door. Doe er dan ook 1 grote eetlepel lijnzaadjes en 1 theelepel kaneel bij. Schep het mengsel met een kleine soeplepel of juslepel in een koekenpan op laag vuur. Laat even goed bakken aan 1 kant en schep de pannenkoek dan voorzichtig om. Als ‘ie dreigt te scheuren moet je de pannenkoek nog even laten bakken. Bak ook even aan de andere kant tot de pannenkoekjes mooi bruin zijn.

Het recept vind je hier.

Recept havermoutpannenkoeken

Meng een drietal bananen met 120 gram havermout, 1 theelepel kaneel en maar liefst 8 eieren in een kom. De pannenkoeken kun je bakken in een hete pan met kokosolie en roomboter. En klaar!

Het recept vind je hier.

Recept Rogge / boekweitpannenkoeken

Voor het beslag gebruik je 250 gram roggemeel, 250 gram boekweitmeel, 1,2 L melk, 2 eieren en zout naar smaak. Meng dit door elkaar. Vervolgens verwarm je de olie en bak je de pannenkoeken.

Het recept vind je hier.

Recept speltpannenkoeken

Voeg de droge ingrediënten 300 gram speltmeel, 2 theelepels kaneel, 2 theelepels bakpoeder en snufje zout bij elkaar. Meng in een andere kom 2 eieren met 330 mL melk en voeg tenslotte bij het droge mengsel. Mix tot een glad geheel. Bedoeling is een dikkig beslag te verkrijgen zodat je American pancake-achtige pannenkoekjes kunt bakken.

Het recept vind je hier.

Recept amandel kaneel pannenkoeken

Neem een flinke kom en kluts hierin drie eieren. Voeg dan 75 gram amandelmeel, 140 ml (soja)melk, 2 theelepels kaneel, 1 eetlepel kokosrasp en 1 eetlepel agavesiroop toe en roer nog even goed door. Verwarm een anti-aanbak koekenpan. Met een goede anti-aanbak pan kun je, voor een nog gezondere variant, de pannenkoekjes bakken zonder olie of boter. Vind je het echt lekkerder, verwarm dan wat kokosolie in de pan. Schep met een juslepel mooie rondjes beslag in de pan. Het is een behoorlijk vloeibaar mengsel, dus het zijn dunne rondjes. Bak op laag/middelhoog vuur tot de bovenkant begint te bubbelen. Schep het pannenkoekje los en draai om. Let op, ze hebben niet lang nodig! Bak de andere kant in ongeveer een minuutje lichtbruin.

Het recept vind je hier.

Recept courgette pannenkoeken