Volgende week zaterdag is het Nationale Pannenkoekendag. Ja, dat is echt serieus een feestdag en er wordt ook veel aandacht aan besteed. Zo zijn er veel kinderen die met school of een vereniging pannenkoeken gaan bakken voor oudere mensen. Hartstikke gezellig toch? Als ze dan thuiskomen eten jullie natuurlijk ook lekker pannenkoeken. Nu kun je een pak pannenkoekenmix gebruiken, of zelf beslag maken met bloem, boter, melk en een ei. Al dan niet aangevuld met extra ingrediënten zoals bruine basterdsuiker of kaneel voor een donker kleurtje zodat je pannenkoektekeningen kan maken. Er zijn echter ook genoeg alternatieven voor het standaard pannenkoekenbeslag, of wat dacht je van drakenpannenkoeken? Die ik natuurlijk graag met je wil delen.

Lees ook: De leukste pannenkoekenrestaurants van Nederland met speeltuin

Recept suikervrije bananen-eipannenkoek

Dit is het meest bekende recept als alternatief op pannenkoeken. In principe heb je alleen een geprakte banaan en een ei nodig. Dit recept is iets uitgebreider en vult daarom ook iets beter. Prak een banaan op een bordje en kluts een ei in een kommetje. Doe dan de (goed) geprakte banaan bij het ei en meng even goed door. Doe er dan ook 1 grote eetlepel lijnzaadjes en 1 theelepel kaneel bij. Schep het mengsel met een kleine soeplepel of juslepel in een koekenpan op laag vuur. Laat even goed bakken aan 1 kant en schep de pannenkoek dan voorzichtig om. Als ‘ie dreigt te scheuren moet je de pannenkoek nog even laten bakken. Bak ook even aan de andere kant tot de pannenkoekjes mooi bruin zijn.

Het recept vind je hier.

Recept havermoutpannenkoeken

Meng een drietal bananen met 120 gram havermout, 1 theelepel kaneel en maar liefst 8 eieren in een kom. De pannenkoeken kun je bakken in een hete pan met kokosolie en roomboter. En klaar!

Het recept vind je hier.

Recept Rogge / boekweitpannenkoeken

Voor het beslag gebruik je 250 gram roggemeel, 250 gram boekweitmeel, 1,2 L melk, 2 eieren en zout naar smaak. Meng dit door elkaar. Vervolgens verwarm je de olie en bak je de pannenkoeken.

Het recept vind je hier.

Recept speltpannenkoeken

Voeg de droge ingrediënten 300 gram speltmeel, 2 theelepels kaneel, 2 theelepels bakpoeder en snufje zout bij elkaar. Meng in een andere kom 2 eieren met 330 mL melk en voeg tenslotte bij het droge mengsel. Mix tot een glad geheel. Bedoeling is een dikkig beslag te verkrijgen zodat je American pancake-achtige pannenkoekjes kunt bakken.

Het recept vind je hier.

Recept amandel kaneel pannenkoeken

Neem een flinke kom en kluts hierin drie eieren. Voeg dan 75 gram amandelmeel, 140 ml (soja)melk, 2 theelepels kaneel, 1 eetlepel kokosrasp en 1 eetlepel agavesiroop toe en roer nog even goed door. Verwarm een anti-aanbak koekenpan. Met een goede anti-aanbak pan kun je, voor een nog gezondere variant, de pannenkoekjes bakken zonder olie of boter. Vind je het echt lekkerder, verwarm dan wat kokosolie in de pan. Schep met een juslepel mooie rondjes beslag in de pan. Het is een behoorlijk vloeibaar mengsel, dus het zijn dunne rondjes. Bak op laag/middelhoog vuur tot de bovenkant begint te bubbelen. Schep het pannenkoekje los en draai om. Let op, ze hebben niet lang nodig! Bak de andere kant in ongeveer een minuutje lichtbruin.

Het recept vind je hier.

Recept courgette pannenkoeken

Pureer de 250 gram geschilde courgette met de 80 mL melk, drie eieren, zout, 3 eetlepels ahorn- of agavesiroop op en een flinke theelepel kaneel tot een glad beslag. Voeg vervolgens 180 gram boekweitmeel en drie theelepels bakpoeder toe en roer door elkaar. Verwarm olijfolie of boter en schep vier hoopjes beslag in de pan. Bak de pannenkoekjes aan beide kanten in een paar minuten goudbruin. Lekker om te serveren met met ahornsiroop, honing en kaneel of met appelstroop.

Het recept vind je hier.

Pompoenpannenkoeken

Wil je er één met of zonder spek? PANNENKOEKEN! Altijd feest, vooral bij kinderen. En hoe grappig om dan af en toe te experimenteren met nieuwe ingrediënten. Probeer eens een beslag te maken met gepureerde pompoenmoes erdoor. Dat zal extra zoet smaken!

Het recept vind je hier.

Recept linzenpannenkoeken

Wist je namelijk dat je heerlijke en gezonde wraps kunt maken van enkel linzen? Geen ei, geen melk. Voor de smaak misschien een snufje zout en peper.

Het recept vind je hier.

Recept maïspannenkoeken

Dit is mijn persoonlijke favoriet. Je kunt kiezen tussen een blik maïs, of een maïskolf die je eerst even vijf minuten kookt. In een mixer meng je de helft van de maïs, 75 gram bloem, 2 eieren, 50 ml melk tot het een fijn beslag is. De fijngesneden bosuitjes, 1 tomaat en overige maïs hieraan toevoegen. Voor extra pit kun je hier ook een rode peper aan toevoegen. In de voorverwarmde pan kun je nu voorzichtig de maïspannenkoekjes bakken. Halverwege omdraaien en klaar om te smikkelen.

Het recept vind je hier.

Vegan Pannenkoek zonder geraffineerde suikers

Zeef de 150 gram volkoren meel, 2 theelepels bakpoeder, zout en theelepel kaneel in een grote kom. Meng in een aparte kom twee eetlepels lijnzaadolie (of zonnebloem / olijfolie), 5 eetlepels water, 300 ml rijstmelk (of sojamelk), 1 theelepel vanilleexract en 2 eetlepels ahornsiroop. Meng vervolgens de natte ingrediënten bij de droge en mix ze door elkaar heen. Let op: doe dit met een handmixer of garde en mix niet te lang. Dit voorkomt dat het deeg te stevig wordt en de pannenkoekjes te rubberachtig. Een paar klontjes in het deeg is dus niet erg. Laat het beslag 10 minuten staan nadat je klaar bent met mixen. Dit zorgt ervoor dat ze bij het bakken net iets luchtiger zijn. Bak vervolgens de pannenkoeken in een pan op halfhoog vuur. Draai de pannenkoeken om als de bovenkant droog is en vol met bubbeltjes en bak de andere kant totdat de boven- en onderkant knapperig voelen en er bruin uitzien. Als het nodig is kun je ook vaker dan één keer draaien.

Het recept vind je hier.

Tofu pannenkoeken

Hartige pannenkoeken zonder stroop, suiker of appels, maar onder andere van tofu en sojamelk.

Het recept vind je hier.

Pannenkoeken van borstvoeding

Heb je een baby die je ook graag pannenkoeken wil geven op pannenkoekendag? Nu is het advies om onder de 1 jaar geen melk te gebruiken in verband met de lactose. In plaats daarvan kun je wel borstvoeding gebruiken. Voor deze pannenkoeken heb je nodig; 1 ei, 70 cc melk en 35 gram bloem. Aangezien moedermelk niet makkelijk bindt heb je een behoorlijke kom nodig om het goed op te kloppen. Daarna bak je het in de koekenpan. Simpel maar voor je baby superlekker!

Het recept vind je hier.

Hartige pannenkoekmuffins

Op zo’n feestelijke dag als pannenkoekendag horen natuurlijk ook feestelijke pannenkoeken. Vorig jaar heb ik al een keer een recept gedeeld voor een kleurige pannenkoekentaart. Dit keer gaan we voor de hartige muffins. Echte groentenverstoppers. Zelf heb ik voor de vulling van 7 muffins 1 tomaat, 1/6 paprika en een halve rode ui (bij gebrek aan bosuitjes in de winkel) en Provençaalse kruidenmix gebruikt. De oven verwarm je voor op 150 graden. Je maakt het volkoren pannenkoekenbeslag zoals je gewend bent. De siliconen muffinvorm vul je voor de helft met pannenkoekenmix. De groenten snijdt je heel fijn en voeg je vervolgens toe aan de pannenkoeken. Deze duw je voorzichtig onder het beslag met een klein vorkje, of je schept er nog een kleine lepel beslag overheen. Tot slot nog wat geraspte kaas er overheen strooien. Probeer ze maximaal voor drie kwart te vullen zodat er ruimte is om te rijzen. Na een half uurtje waren ze hier goed gaar. De bakvorm draai je om zodat ze er heel gemakkelijk uitvallen. En klaar zijn je hartige pannenkoekenmuffins. Ik vond ze zelf zo lekker dat ik gelijk een extra lading heb gemaakt. Ik denk dat ze nog lekkerder worden als je er wat uitgebakken spekjes aan toevoegt.

Zoete kaneelspiraalpannenkoek

Als tegenhanger op de hartige pannenkoeken heb ik ook ouderwets zoete pannenkoeken gemaakt. Hiervoor gebruik e een flinke eetlepel kaneel en een flinke eetlepel basterdsuiker. Dit heb ik in een beker gemixt met het pannenkoekenbeslag. Ik heb ooit spuitzakken gekregen maar dan in de vorm van plastic bekers. Daar zit er ook een bij dat je twee smaakjes / kleuren met elkaar kan combineren. De een heb ik gemixt met de kaneelmix en de ander met gewoon beslag. Hiermee kan je vervolgens in spiraalvorm pannenkoeken mee bakken. Als alternatief kan je een fles gebruiken met tuutvorm. Waarmee je eerst de ene kleur doet en dan de andere. Het beste kan je beginnen met de donkere, door de kaneel en suiker is hij wat dikker en loopt daardoor sneller uit. Met het normale beslag kan je vervolgens de spiraal opvullen. Eventueel kan je er dan nog wat extra rozijnen overheen strooien.

Naampannenkoeken

Er was nog wat beslag over dus kon ik een poging doen de naampannenkoeken te maken die ik bij Andrea tegenkwam. Is nog best lastig in spiegelbeeld schrijven. Verder leert de ervaring dat je het beste eerst een normale pannenkoek kan bakken zodat er dan precies genoeg olie in zit zodat de letters blijven plakken aan de bodem en niet gaan zwemmen als je de pannenkoek opvult met normaal beslag. Als je met het gekleurde beslag de letters hebt gemaakt moet je er eerst voor zorgen dat de letters goed droog zijn. Anders loopt het beslag over in het normale beslag.

Heb jij ook nog een alternatief recept voor gezonde pannenkoeken?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.
mamaliefde@gmail.com'