Misschien ken je het nog wel van vroeger; het maken van Palmpaasstokken in katholieke kringen. En vervolgens hiermee meelopen in een optocht. Vorig jaar hebben we dit ook gedaan met onze baby girl. Op het laatste moment heeft manlief twee kruizen in elkaar getimmerd. Nadat ik de inkopen had gedaan kwam oma om me te helpen met versieren. Zodat we ze mee konden nemen naar de gezinsviering in de kerk. Samen met ons nichtje hebben we meegelopen in de optocht. Na afloop gaan de stokken naar iemand die dat goed kan gebruiken, bijvoorbeeld een ouder iemand of iemand die vanwege de gezondheid thuis zit. Het kruis van baby girl is meegegaan naar haar omi (overgrootmoeder). Ik vind dit zelf echt een ontzettend mooie traditie.

Lees ook: Wat vieren we met Pasen?
Lees ook: Kind & geloof; knutselen in Bijbelse thema’s van Kerst tot Maria
Lees ook: Slingers knutselen met Pasen
Lees ook: Knutselen voor Pasen

Palmpaasstok maken

Voor het versieren van een palmpaasstok heb je allereerst een kruis nodig. Dit kan een houten kruis zijn dat je vastspijkert of bijvoorbeeld van pvc-pijpen die je met touw vastmaakt. Vervolgens ga je aan de slag met crêpepapier om het kruis te versieren. In vrolijke kleurtjes. Eventueel kan je aan de uiteinde wat meerdere strookjes laten hangen of halfronde slingers ophangen. Zodra je klaar bent met versieren kan je het kruis gaan ‘vullen’. Het idee is dat je na afloop het kruis weggeeft aan een oudere, of zieke. Je kan hem dus volhangen met snoep, maar het beste kan je rekening houden met de ontvanger. Ga bijvoorbeeld voor zakjes thee, of rijg pinda’s aan elkaar. In boterhamzakjes kan je een appel of mandarijntje ophangen. Het beste kan je kiezen voor voedingsmiddelen die langer houdbaar zijn. Zodra je klaar bent maak je het af met een broodhaantje op de punt van de stok. Die koop je vaak bij de bakker.

Betekenis symbolen Palmpaasstok

Over de Palmpaasstok is goed nagedacht, en verbergt stiekem een hoop symbolen uit de Goede week:

  • Het palmtakje herinnert aan de intocht in Jeruzalem, waar de mensen Jezus met palmtakken toezwaaiden.
  • Het broodhaantje verwijst naar de haan die in de nacht van Witte Donderdag kraaide nadat Petrus tot drie keer had gezegd dat hij Jezus niet kende.
  • De Palmpaasstok heeft de vorm van een kruis en verwijst naar Goede Vrijdag, de dag waarop Jezus de kruisdood stierf.
  • De paaseitjes/versiering staan symbool voor het vieren van het nieuwe Leven van Pasen.

Wat vieren we met Palmpasen / Palmzondag?

Palmzondag ook wel Palmpasen genoemd, is de laatste zondag van de vastenperiode en tevens de eerste dag van de Goede Week. Op Palmzondag wordt de intocht van Jezus met palmtakken in Jeruzalem herdacht. De vele pelgrims, die vanwege Pesach, het joodse feest van de ongezuurde broden (ook wel joods Pasen genoemd) in de stad waren, verwelkomden hem met palmtakken. Volgens de evangeliën wist Jezus op dit moment al dat lijden en dood hem wachtten. In de middeleeuwen kenden veel Europese steden palmpaasprocessies, waarin Jezus’ intocht in Jeruzalem werd nagebootst. De optochten met palmpaasstokken zijn hier een overblijfsel van.

Lopen jullie mee in een Palmpaasoptocht? Of doen jullie er iets anders mee?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.