Paastakken versieren & decoratie

Bij Pasen hoort voor het versieren van paastakken. Afgelopen week was het toch echt zo ver. Bij de bloemist kocht ik twee bundels met takken. Een grotere en kleinere, allebei al met mooie frisse groene uitlopers. Over verkooppraatjes gesproken 😉 Vervolgens had ik ze in de vaas staan, de accessoires van het afgelopen jaar erbij gehaald. Maar toch begon er iets te kriebelen. Ik wilde graag iets anders dan de geijkte hangende plastic eieren en haasjes. Meestal kan ik dan wel terecht bij pinterest. Na lang zoeken kwam ik witte takken tegen. Dat was het begin.Het leukste aan feestdagen is nog wel het aankleden van je huis. Met Pasen gaat het dan al snel om de kleuren geel, vaak gecombineerd met paars en groen. Vandaag wat inspiratie om in de juiste stemming te komen. De week voor Pasen dat begint op Palmzondag met de palmpaasstokken wordt de Goede week genoemd.

Paastakken versieren

Pasen: Paastakken versieren - mamaliefde

Pasen: Paastakken versieren - mamaliefde

Je kan het ouderwets vinden, of niet origineel. Maar voor mij horen paastakken bij Pasen. Samen met dreumes hebben we dit jaar de takken versierd met eitjes en paashazen. Dit was erg leuk om samen te doen. De takken staan in een grote vaas water waar al aardig wortels aan groeien. Na Pasen ga ik een klein takje uitzoeken die het goed doet en in de tuin planten. En dan hopelijk niet vergeten om dat ieder jaar goed te snoeien. Anders zijn we straks alle zon kwijt…

Paastakken met wol decoratie

DIY: paastakken versieren van de wilgen boom met gekleurde wol - Mamaliefde.nl

Uit de hobbykast dook ik de verzameling met gekleurde wol op. In dit geval haakgaren dat ik ooit in de aanbieding had gekocht in de hoop mezelf te kunnen leren haken. Behalve een kussentje is hem dat niet geworden, maar wie wat bewaart… Het was heel toevallig veel felroze en babyroze, crème en grijs, precies de kleuren van de hangers dus. Daarnaast wat rood en blauw dat ik ook gewoon gebruikt heb, maar iets minder aanwezig.

Eigenlijk is het versieren heel simpel. Je knipt een stukje touw af. Circa één armlengte, zeker voor kinderen niet te lang want dan raakt het alleen maar in de knoop. Touw doorknippen is voor je peuter al een zeer intensief werkje.

Je knoopt een uiteinde vast aan de tak en wikkelt het erom heen. Dit is wel een zeer tijdrovend werkje en na een aantal takken kun je het zat zijn. Als je het touw in het midden vastknoopt, scheelt het in ieder geval al de helft van de tijd. Wel even opletten dan dat je het niet in een touw draait maar het naast elkaar neerlegt, anders kost het nog meer tijd. Natuurlijk kun je op die manier ook kleuren / patronen met elkaar combineren. Het bolletje wol dat ik dochterlief heb gegeven was iets dikker dan haakgaren dus heb je ook minder van nodig. Aan het einde knoop je het touw ook weer vast. Opvallend dat dat bleef zitten, ik had verwacht dat het toch weer los zou draaien. Na twee takken was dochterlief klaar met ‘knutselen’. Zoals je ziet zit het touw niet helemaal strak, maar ze had het wel helemaal zelf gedaan en dat vind ik belangrijker dan het resultaat.

Tip: Later kwam ik deze DIY ook tegen bij Lady Lemonade, zij hebben andere takken gebruikt en een andere kleurencombinatie. Zeker leuk om dus even te kijken.

Witte Paastakken met vilten hangers

DIY: Witte paastakken met vilten en zoutdeeg decoratie - Mamaliefde

Aangezien manlief van het verven en de spuitbus is vroeg ik hem om de takken wit te spuiten. Terwijl de takken lagen te drogen ging ik aan de slag met het vilt. Ik zat in een roze bui, dus zocht twee kleuren roze uit en ter aanvulling wit. In de kast had ik nog een verpakking liggen met Pasen / lente koekjesuitstekers. De eieren en lammetjes liet ik voor wat het was en ging voor de vlinder, haas en tulp. Vrolijke symbolen van de lente. Deze tekende ik over op het vilt om ze vervolgens uit te knippen. De kralen die ik had gekregen voor een woonketting waren kleiner dan ik had verwacht, het nadeel van postorder. Maar prima geschikt voor dit doel. Aan een touwtje reeg ik een roze kraal, het vilten vormpje en vervolgens nog twee kralen. Ik begon met van alledrie de vormpjes in een kleur twee stuks en eindigde uiteindelijk met drie vormpjes, in alledrie de kleuren tweemaal. In totaal dus 18 hangers. Deze knoopte ik in de takken. En het resultaat mag er zijn. Al zeg ik het zelf. Vond het wel heel pinterest waardig. Voor het eerst, en dat voor iets wat met improviseren tot stand kwam.

Accessoires maken met kinderen

Super leuk natuurlijk zo’n mooi paastak. Maar ik vind het ook altijd leuk om iets samen met de kinderen te maken. Om het in dezelfde stijl te houden gebruikte ik hetzelfde drietal koekjesstekers. En ik maakte een hoeveelheid zoutdeeg. Het recept voor zoutdeeg is drie kopjes bloem (niet zelfrijzend), 1 kopje zout, 1 eetlepel olie en circa 1 kopje water (in scheutjes bijschenken tot deeg goed kneedbaar is). Hiermee heb ik de kinderen eerst heerlijk laten spelen. Voor onze dochter heb ik er een paar druppels roze verf aan toegevoegd voor een gemarmerd effect. Na het bakken hoef je deze ook niet meer te verven. Na het spelen en het samen uitsteken heb ik er nog meer uitgestoken om te bakken. Met een satéprikker heb ik de gaatjes erin geprikt. Eigenlijk is het bakken meer een soort drogen, een paar uur in een oven die je voorverwarmd op 100 graden. Na het drogen laat je de oven open afkoelen voordat je ze eruit haalt. Daarna kan je ze gaan verven, in matchende kleuren met de rest van de accessoires. Of met een glitterspray behandelen. Draadje erdoor en klaar zijn je hangers. Dit deeg kan heel erg licht zijn en kunnen daarom prima in de paastakken gehangen worden zonder dat ze doorbuigen.

Meer inspiratie Paas decoratie

Andere bloggers hebben ook hun best gedaan om creatief te zijn. De volgende ideeën wil ik graag met jullie delen.

DIY paas decoratie

L

Lees ook: Diverse creatieve diy’s voor paastakken & slingers Pasen

Tip: Ik zet zelf de paastakken altijd in water zodat de knopjes uitkomen en er groene blaadjes aan komen. Het is daarom fijn om op tijd te beginnen, want dat kan een paar weken duren. Wij zijn klaar voor het Paasfeest!

Volgende
Vorige

Comments ( 8 )

 • Leuke foto’s! Ik vind je paastak erg mooi! En die hangende eieren met tulpjes… Die vind ik ook erg leuk:)

  • Dank je, die is inderdaad heel bijzonder.

 • Wat leuk! Ik zie echt overal paastakken voorbij komen op blogs en in de winkel… Nu wil ik ook een paastak.

  • dank je, heel herkenbaar inderdaad. Vind het zelf zo vrolijk en erbij horen (gelukkig doen ze het ook heel goed). Ik zag ze gisteren bij de appie voor slechts 50 cent. Daarvoor hoef je het niet te laten…

 • oooh ♥♥ dat playmobil paashuisje…..
  Vroeger deed ik het ook altijd versieren, nu niet meer…
  wel gezellig he..

 • oops, wij hebben de paastak al bijna een maand staan haha. Vond het zo gezellig!

 • Ziet er hartstikke leuk uit! Ik heb net nieuwe tabletop
  items gehaald! zo’n paas tak maakt het helemaal af! Dankjewel voor de inspiratie!

Enroll Your Words

CommentLuv badge

To Top
// and these part of the code may be inserted in the end of HTML document of your website to exclude delays in loading of your main content.