Skip to Content

Paashaas, Sinterklaas, tandenfee etc? Wat geloven kinderen?

Paashaas, Sinterklaas, tandenfee etc? Wat geloven kinderen?

Sinterklaas is een traditie die door vrijwel alle ouders in stand gehouden wordt. Het is een groot kinderfeest en de kinderen vinden het geweldig om ‘zomaar’ cadeautjes te krijgen en verwend te worden.

Al hoor ik steeds vaker over ouders die hun kind niet willen voorliegen en ze hun kinderen meegeven dat het ‘niet echt’ is. Naast Sinterklaas heb je echter ook nog andere levende legendes zoals de Kerstman, Paashaas, tandenfee en andere fantasiefiguren. 

Paashaas

De traditie van de Paashaas begint in de tijd dat de Germaanse stammen een lentefeest hadden dat vervolgens door de kerk samen gevierd werd met Pasen. De Paashaas werd in 1682 al genoemd in Duitsland. Die zou gekleurde eieren leggen.

Later kreeg het een kinderritueel rondom de paashaas met een pedagogisch karakter. En werd door de Duitse Germaanse immigranten meegenomen.

Afgelopen weekend hebben we Pasen gevierd. Instagram stroomde vol met foto’s van kinderen die eieren aan het zoeken waren. Een leuke traditie die wij hier in huis ook in stand houden. Of tenminste bij oma dan ;-)

Het is voor ons een leuke activiteit binnen het Paasfeest, niet meer en niet minder. En de Paashaas op school was gewoon de juf van een andere groep. Het viel me echter op dat er ook kinderen zijn die ‘geloven’ in de Paashaas die de eieren verstopt. Niet alleen in Amerika, maar ook hier in Nederland. Een interessante film rondom de Paashaas is Hop.

Sinterklaas

Sinterklaas is de hoofdpersoon van het gelijknamige jaarlijkse volksfeest dat op 5 december in Nederland wordt gevierd. Het is gebaseerd op de traditie over de bisschop van Myra, Sint-Nicolaas, die in de derde eeuw na Chr. in Klein-Azië leefde.

Sinterklaas is een oude man met lange witte baard, en draagt een rode mantel en mijter. Hij komt met de stoomboot vanuit Spanje naar Nederland en neemt voor iedereen cadeautjes mee.

Dit is voor ons ‘het’ feest voor de kinderen. We werken er dan ook graag aan mee en laten de kinderen voorlopig er in ‘geloven’. In ieder geval zolang ze op school geen surprises doen. Lekker laten genieten van de kinderlijke onschuld en sprookjesfiguren. De ‘harde’ werkelijkheid komt snel genoeg.

We kijken naar het Sinterklaasjournaal en ik vind het ook wel erg leuk om het huis te decoreren. En ja, dan is het toch wel heel erg spannend om Sinterklaas een handje te geven of bij hem op schoot te zitten. En is het genieten van de cadeautjes die hij meeneemt uit Spanje.

Kerstman

De Kerstman is de Amerikaanse variant op Sinterklaas, hij komt twee weken later met Kerstmis en neemt op zijn arreslee ook een grote zak met cadeautjes mee. Via de Amerikanen kwam de naam Santa Claus weer terug naar Europa.

Vermoedelijk is de Amerikaanse Santa Claus een mengeling van Father Christmas en Sinterklaas, hoewel ook gebruiken van Duitse emigranten, zoals Knecht Ruprecht en Pelzmärtel, en het Duitse gebruik om cadeaus tijdens de Kerst te geven, van invloed kunnen zijn geweest.

Hier zijn voor de kinderen natuurlijk ook heel veel films over gemaakt, die we ook gezellig samen kijken op de tv. Maar is het hetzelfde als een toverfee of boze heks; een fantasiefiguur.

Zelf doen wij niet aan cadeautjes met Kerst. Eén keer een cadeautjesstortvloed met Sinterklaas is voldoende. Toch zijn er ook in Nederland ouders die de traditie rondom Sinterklaas en de Kerstman in stand houden.

Tandenfee

De tandenfee is een figuur uit Europese en Amerikaanse folklore. Volgens de verhalen is ze een fee die wanneer kinderen een tand verliezen en deze onder hun kussen leggen, de tand ’s nachts omruilt voor een muntje. Het verhaal wordt vooral door ouders verteld aan kinderen die in de fase zijn dat hun melkgebit wisselt.

De exacte oorsprong van het verhaal over de tandenfee is niet bekend, maar is mogelijk terug te voeren naar enkele rituelen die in vroegere tijden werden uitgevoerd rondom het wisselen van melktanden. Zo werden in Europa melktanden begraven.

Figuren die een soortgelijke rol hebben als de tandenfee komen wereldwijd voor in folklore. Zo spreekt men in Italië en Frankrijk vaak van een muis die tanden zou verzamelen (respectievelijk topin en La Petite Souris genaamd). Enkele van de oudste verhalen over de tandenfee zoals men die nu kent, dateren uit het Amerika van rond 1900.

Dit is een traditie die ik nog wel overweeg. Dat als ze een tand verliezen ze die in een bakje onder hun kussen mogen leggen en de volgende ochtend er een muntje terugvinden. Of het de tandenfee is laat ik in het midden, dat mogen ze zelf bedenken ;-) Ik zal het in ieder geval niet ontkennen. Een leuke film rondom de tandenfee; is Tooth Fairy.

De vijf legendes

Op Netflix heb je nu de film ‘De Vijf Legendes’ waarin de Paashaas, Kerstman, Tandenfee, maar ook Klaas Vaak en Jack Frost een rol spelen. Klaas Vaak ken ik nog wel uit de boeken, maar Jack Frost was voor mij een nieuw karakter.

Waar geloven jullie kinderen in?

Linda van Aken
  1. Huiselijk genoegen says:

    Sinds we Sinterklaas het afgelopen jaar gedag hebben gezegd ben ik overal maar eerlijk in. Van Sinterklaas kreeg het arme kind (6) zo’n stress, dat het voor hem echt geen feest meer was. Vanaf het moment dat ik vertelde hoe het zat werd het voor ons allemaal een stuk leuker. Voor het feest zelf maakt het niet uit heb ik gemerkt (of nou ja… het wordt er leuker van :-))

    De tandenfee heb ik verteld, omdat dat met vriendjes uit verschillende culturen voor rare situaties zorgde. Dan gaat zoon zitten vertellen dat je 50 cent krijgt als je je tand onder je kussen legt, wat dan bij dat vriendinnetje niet gebeurd (want uit verweggistan en met ouders die nog nooit van de tandenfee hebben gehoord). Kinderen snappen daar niets van als je het niet uitlegt.

  2. Sylvia says:

    Ik hoop dat mijn dochtertje overal in gaat geloven. Toch wel een stukje magische kindertijd. Ik ga nog een klein deurtje voor aan de muur bestellen zodat.de tandenfee etc haar kan vinden en het een stukje echter word. Lijkt me echt geweldig. Als ze bang is voor bepaalde figuren bijv sinterklaas dan zal ik uitleggen dat het niet echt is. Maar dat andere kindjes wel geloven.

Comments are closed.