Pasen weekend 2015 - Mamaliefde

Waarom paaseieren verstoppen & tips om het nog leuker te maken.

Eén van de bekendste tradities rondom Pasen is het zoeken van verstopte eieren. Of dit nu eieren zijn die je zelf vooraf hebt versierd. Chocolade-eieren, plastic eieren of gewone eieren, het gaat om het plezier van het zoeken. Eieren verstoppen, als je kinderen hebt kan je hier met Pasen eigenlijk niet onderuit komen. Heb je het eieren zoeken wel een beetje gehad? Misschien heb je dan wat aan deze tips om het voor dit jaar nog leuker te maken!

Verstoppertje spelen?

Eieren verstoppen is min of meer een variant van verstoppertje spelen. Een van de eerste spelletjes die je met je kind speelt. Misschien niet helemaal het klassieke verstoppertje waarbij je jezelf verstopt, maar welke moeder heeft er geen Kiekeboe gespeeld? Ideaal spelletje ook om als je ergens in de rij staat te spelen met andere kinderen. Ik blijf het altijd wonderlijk vinden dat als je je handen voor je gezicht houdt je er dus niet meer bent in hun ogen. Als ze ouder worden krijg je andere varianten waarbij je bijvoorbeeld een voorwerp verstopt onder een doek, een zogenaamd kimspelletje. Of de bekende Kiekeboe figuren zoals Nijntje of Kikker. Voorwerpen zijn nog iets minder eng, dan jezelf verstoppen.

Als tussenvariant kan je kiezen voor stoffen doeken waar je doorheen kan kijken. En tot slot het jezelf verstoppen, inclusief het tot tien tellen waarna je gaat zoeken. Iets waar onze dochter nu heel erg mee bezig is. Dan is het ‘mama jij tot tien tellen, ik verstoppen’. Daar sta je dan tussen de was die je aan het opvouwen bent. Je bent de beroerdste niet dus tel je tot tien, terwijl je toch nog even die trui opvouwt en ook nog dat vestje waarbij je net doet dat je niet ziet dat er een enorme bult onder het dekbed verschijnt die blijft deinen en een zacht gegiechel produceert. Het verstoppen achter gordijnen is ook een zeer populaire activiteit van onze jongedame.

Het nut van verstoppen

1. Het verstoppen, of eigenlijk het vinden van eieren is een fysieke activiteit. De kinderen zullen namelijk op zoek moeten gaan naar de eieren. Waarbij zowel de grove motoriek, waarbij het kind zich lopend of kruipend zal verplaatsen om op zoek te gaan naar de eieren. Tevens wordt de fijne motoriek gestimuleerd doordat ze ook de eieren zullen moeten oppakken. En afhankelijk van het soort ei; chocolade, plastic of echt er ook voorzichtig mee om moeten gaan om het niet te breken.

2. Paaseieren zoeken is een sociale activiteit. Zeker als je het met meerdere kinderen speelt. Het kind zal namelijk om moeten gaan met teleurstelling als het minder eieren vind dan een ander kind. Maar levert ook een ‘groepsprobleem’ op, want hoe ga je hier als groep mee om? Ga je eerlijk de eieren delen, of is het houden wat je vind. Heb je een kind zal je ook te maken krijgen met de vraag of je alles in een keer mag opeten, of het bijvoorbeeld in een blik moet doen zodat je er iedere keer iets uit kan halen.

3. Er komen dus ook emoties kijken bij het eieren zoeken; van opluchting en blijdschap als je weer een eitje vind, tot teleurstelling als je ze maar niet kan vinden. of niet allemaal tegelijk mag opeten…

4. Bevorderen van de concentratie; het zoeken van eieren kost tijd en aandacht. Iets waarbij je concentratie moet blijven. Zeker als het niet helemaal gaat zoals je kind zou willen, omdat ze het bijvoorbeeld niet kunnen vinden. Nieuwsgierig waarom de een beter is in het paaseieren zoeken dan de ander? Dan is dit wetenschappelijk artikel zeker een aanrader, inclusief leuke ‘test’.

5. Door middel van aanwijzingen; voor, achter, hoger, lager, warm en koud kan je je kindje sturen bij het zoeken van de eieren. Hierbij laat je je kind oefenen met bepaalde begrippen en stimuleer je dus onbewust de cognitieve ontwikkeling van je kind.

6. Zonder je ogen, of eventueel de tast kom je niet ver in het zoeken naar eieren. Het paaseieren zoeken is daardoor ook een zintuigelijke activiteit.

Ik vind het ook zo grappig om te zien hoe kinderen, als ze zich bijvoorbeeld verstopt hebben onder de tafel of achter een gordijn dus ook denken dat ze niet meer in de ruimte zijn. Zij zien jouw niet, dus ben je er niet. Natuurlijk de perfecte manier om even in je eigen omgeving te zijn. Tenminste als je geen kleinere broertjes of zusjes hebt die dan ook achter het gordijn willen kruipen. Soms zou ik willen dat dat ook mogelijk is voor moeders. Dat je een kleed over je heen trekt en je dus weg bent. Helaas weten ze je dan maar al te goed te vinden en moet je minimaal gevlucht zijn naar het toilet met de deur op slot.

1. Paasspeurtocht maken

Maak een speurtocht van het zoeken van de eieren. Gebruik een schatkaart waarop ze zijn aangegeven, maar bijvoorbeeld wat landschapskenmerken zijn weggelaten zodat ze moeten beredeneren waar de eieren ten opzichte van elkaar zijn verstopt. Je kunt een speurtocht maken met verschillende hints. Bijvoorbeeld verstopt in plastic eieren met verwijzing naar de volgende en op het einde een kleine schat met chocolade paaseieren. Of speel het spel warm en koud waarbij de kinderen warm worden als ze in de buurt komen van een ei en kouder als ze er verder vandaan raken. Tot slot kun je foto’s maken van de versierde eieren waar je ze hebt verstopt. Aan de kinderen om de bijbehorende locaties te vinden.

2. Buitenshuis eieren zoeken

Alleen paaseieren zoeken is maar zo alleen. Met je familie en nichtjes en neefjes samen zoeken is natuurlijk al een stuk gezelliger. Ook zijn er veel musea, natuurgebieden, pretparken en meer waar je eieren kunt zoeken. Eieren op papier aan de boom met diverse opdrachten of een zoektocht naar een gouden ei. In dit overzicht vind je een lijstje met aanraders.

3. In het donker zoeken

Bij de Hema vind je betaalbare plastic eieren die uit twee delen bestaan. Vervolgens heb je een kleine verzameling aan nep waxinelichtjes nodig. Deze stop je in het ei, lichtje aan en dan maar verstoppen. Als je kind diep slaapt misschien zelfs op zijn eigen kamer. Zodra het wakker wordt kan het direct beginnen met zoeken (zelfs al schemert het lichtjes) en kun jij je nog even omdraaien!

4. Reuze paasei

Als verrassing kun je ook een reuze paasei maken. Op Pinterest zag ik veel voorbeelden voorbij komen van eieren en mandjes die met draad waren gemaakt. Eén daarvan waren vrij klein opgeblazen ballonnen die waren gevuld met een chocolade paasei. Dat vond ik wel een erg leuk idee dus ging ik eens kijken of het echt zo makkelijk ging. Je hebt nodig een ballon, lijm, water, touw, schaar en twee chocolade eitjes. Deze stop je in de ballon, blaast hem zachtjes op en wikkelt hem daarna in met het garen. Als de gaten goed opgevuld zijn zodat de mini-eitjes er niet makkelijk uitkomen ben je klaar. In een bakje meng je 50% water en 50% lijm, je hebt best wat nodig en dompelt de ballon hierin. Als dit niet goed lukt, is het even vieze handen werk door te zorgen dat alles goed nat is. Daarna is het wachten tot het is opgedroogd, ballon doorprikken en klaar zijn je reuze-eieren. Natuurlijk kan je ook voor een enorme chocolade paasei gaan!

Meer tips!

Het is dus enorm zinnig en goed voor de ontwikkeling van je kind om je dit weekend toch maar zo ver te zetten om een aantal eieren te gaan verstoppen. Zelf hoop ik op mooi weer zodat je dit buiten kan doen. Zodat je niet rond de Sinterklaas nog een verdwaald eitje tegenkomt in de hoek van de kamer onder een diepe kast. Niet te warm, want dan smelten ze en dat is ook weer niet handig. Eieren zoeken is natuurlijk ook gewoon ontzettend leuk. En met deze tips om paaseieren te versieren, of tips om paaseieren zoeken nog leuker te maken zoals deze leuke wegwijsbordjes van Badschuim, het paaspuzzelen van Kidzblozzy of na het zoeken het spelend leren met paaseitjes tips van Jufmaike maak je het nog leuker.

Ga jij komend weekend eieren zoeken met je kind?

Volgende
Vorige

Comments ( 2 )

Enroll Your Words

CommentLuv badge

To Top
// and these part of the code may be inserted in the end of HTML document of your website to exclude delays in loading of your main content.