Alles van “Ik zou dat niet kunnen hoor” tot “Dat doe je toch niet” en “Ik zou dat ook wel willen, maar…” zijn veelgehoorde reacties toen ik vertelde dat ik een week naar Griekenland ging voor een persreis. Een lang weekend nog tot daar aan toe, maar bijna een hele week dat roept reacties op.

Lees ook: Nano-vakanties; korte vakanties in Nederland of vlak daarbuiten 

Ik beken

Zo dacht ik er ook altijd over hoor, dat doe je toch niet. Zeker niet zo lang. Jij bent tenslotte de moeder en papa een paar dagen het huishouden laten runnen tot daaraan toe. Niet dat ik denk dat mijn man het niet zou kunnen, oké vooruit een beetje huiverig was ik was toch wel voor hoe ik het huis zou aantreffen of dat ze met ongekamde haren en rare combinaties naar school gingen. Wat ik had geprobeerd te voorkomen door vooraf setjes kleding klaar te leggen. Maar ik was niet bang dat ze zonder kleding, eten of wat dan ook zouden komen te zitten. Maar niet meer dan een weekend ofzo. Als ik hoorde dat anderen dat deden, soms zelfs een paar weken achter elkaar had ik er toch wel een mening over. Want je hebt toch niet voor niets kinderen? Of het nu voor je werk is of omdat je op vakantie gaat…

Ik heb ze niet gemist

Dat is ook een veelgehoord excuus om het niet te doen. Dat je je kinderen zou missen. Tja, daar had ik niet zoveel last van. Nu ben ik sowieso iemand die van jongst af aan al op kamp ging en nooit last heeft gehad van een greintje heimwee. Maarja, met kinderen is het toch wel iets anders. Ik wist wanneer ik ze weer zou zien en dat was voldoende. Natuurlijk was er wel contact met het thuisfront, in het begin even appen en daarna bellen en videobellen via Whatsapp toen er een goede wifi was. Het is tenslotte wel fijn om te horen of ze wel op tijd op school waren (ja controlefreak ik weet het) en of manlief het nog wel aan kon. Na die momentjes, zeker nadat ik ze even had gezien en gezwaaid was het ook weer oké. Kon ik me weer volledig op de reis en bestemming richten.

Optimaal genieten

Ik heb juist mijn best gedaan om optimaal te genieten van het leven zonder kinderen. Even weer opladen zodat ik vol energie naar huis kon gaan. Peuterzoon zit in een lastige fase dus dan is het fijn als je dat even achter je kan laten. Maar ook gewoon dat je even jezelf kan zijn. Alleen met je gedachten nadenken over situaties zoals je dat ook deed voordat er kinderen kwamen. Stukje zelfbezinning. Thuis heb je daar tenslotte de tijd niet voor of wordt je snel afgeleid. Dat is zo af en toe gewoon nodig. Dan voel je jezelf weer even Linda en niet alleen moeder.

Wat ik ook heel fijn vond was dat je geen kinderen had om voor te zorgen. Niet eerst helpen met kleding uitzoeken en aankleden, zeggen dat ze hun boterham moeten opeten. Naar school brengen, luisteren als ze een slak, worm of vliegtuig zien. Dan besef je opeens dat het een luxe is om ’s ochtends te douchen omdat je dat thuis altijd doet nadat de kinderen op bed liggen. Of dat je aan de ontbijttafel gewoon kan eten en drinken zonder dat je moet opletten dat twee kinderen er een rotzooi van maken. En dan opgelucht ademhalen dat als je een kind hoort huilen of schreeuwen het niet die van jou is. Want tja, als je moeder bent heb je daar toch een soort zesde zintuig voor ontwikkeld.

Eigenlijk zou iedere moeder dat één keer per jaar moeten doen; gewoon een paar dagen weg. Met partner, vriendin, werk of gewoon alleen. Zolang er maar geen kinderen zijn.

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.
Summary
Review Date
Reviewed Item
Een paar dagen weg / vakantie zonder kinderen?
Author Rating
51star1star1star1star1star