Ovulatietesten: hoe werkt het?

Toen ik twee jaar geleden zwanger probeerde te worden, lukte dat niet meteen. De eerste paar maanden laat je het nog op zijn beloop, maar al snel ga je zoeken: hoe zit dat met die ovulatie, hoe vergroot je je kansen, duurt het niet al te lang? Eén van de manieren om de kans te vergroten is door ovulatietesten te gebruiken.

Lees ook: Ovulatie berekenen; Wat zijn de symptomen en kan je de eiersprong voelen?

Kans om zwanger te worden

Allereerst, maandelijks heeft een gezond stel van onder de dertig gemiddeld zo’n 20% kans om zwanger te worden als ze onbeschermd vrijen op het juiste moment. Dat klinkt als weinig, maar met verloop van tijd wordt de kans groter dat je raak schiet:

  • Ongeveer 30% raakt zwanger binnen drie maanden
  • Ongeveer 70% raakt zwanger binnen zes maanden
  • Ongeveer 80% raakt zwanger binnen één jaar
  • Ongeveer 90% raakt zwanger binnen twee jaar

Dit is een gemiddelde: er zijn stellen waarvan beide partners heel vruchtbaar zijn en waarbij de kans wel zo’n 60% per maand is, en stellen waarbij de kans maandelijks kleiner is. Naar mate de leeftijd van de vrouw toeneemt, nemen de kansen iets af. Een gezonde levensstijl (gezond gewicht, gevarieerd dieet, niet roken, geen of weinig alcohol en cafeïne, geen drugs, weinig stress, voldoende beweging) bevordert de vruchtbaarheid van zowel de man als de vrouw.

Wat is ovulatie

Bij de ovulatie rijpt er een eicel van de vrouw onder invloed van hormonen in één van de eierstokken, springt van de eierstok naar de eileider (vandaar eisprong) en komt dan in de baarmoeder terecht, waar de bevruchting plaats kan vinden. Eenmaal bevrucht, kan het zich na de eerste celdelingen gaan innestelen in de baarmoeder. Als dat allemaal goed is gegaan, ben je zwanger. Vindt er geen succesvolle bevruchting en/of innesteling plaats, dan word je ongesteld en dan begint het feestje weer opnieuw.

Lees ook: Checklist wat moet je regelen tijdens de zwangerschap

Wanneer ben je vruchtbaar

Omdat sperma een aantal dagen kan overleven in de baarmoeder, kan je zwanger worden als je onbeschermd vrijt vanaf een dag of 4, 5 voor je ovulatie. Na het moment van ovulatie heb je nog maar een aantal uur de tijd. Voor de grootste kans op bevruchting kan je het beste om de twee dagen vrijen. Als je elke dag of vaker vrijt, kan het zijn dat de kwaliteit van het sperma minder wordt.

Wanneer is de ovulatie

De ovulatie vindt ongeveer twee weken voor de menstruatie plaats, ongeacht de lengte van de menstruatiecyclus. Als je een heel korte cyclus hebt, zou het kunnen dat er geen ovulatie plaatsvindt. Als je net bent gestopt met hormonale anticonceptie of na een bevalling (vooral als je borstvoeding geeft) kan het soms een aantal maanden duren voordat je ovuleert, zelfs als je wel weer menstrueert.

Symptomen ovulatie

Sommige vrouwen kunnen de ovulatie voelen, de ene maand links, de andere maand rechts. Sommige vrouwen hebben een ovulatiebloeding: op het moment van ovulatie verliezen ze wat druppeltjes bloed of hebben roze of bruine afscheiding. Dan weet je het moment heel precies. Maar als dat bij jou niet het geval is, kan je toch op een aantal manieren erachter komen wanneer je precies ovuleert.

Lichaamstemperatuur stijgt

Als je je lichaamstemperatuur elke dag op hetzelfde tijdstip, direct na het opstaan, meet, kan je zien wanneer je ovulatie is geweest. Als je een regelmatige cyclus hebt, en je doet dit een aantal maanden, dan weet je steeds beter wanneer tijdens jouw cyclus de ovulatie plaatsvindt. Dat kan je zien doordat je lichaamstemperatuur langzaam iets daalt tussen je menstruatie en je ovulatie. Direct na je ovulatie is er een stijging van 0,2 tot 0,5 °C. Die stijging kan je waarnemen.

Baarmoederhalsslijmvlies verandert

Het vaginale vocht wordt rond je vruchtbare periode wat meer en lijkt op eiwit. Als je het tussen je vingers hebt en je trekt je vingers uit elkaar, dan lijkt het wat elastisch en komen er slierten.

Baarmoedermond verandert

De baarmoedermond is het gladde uitsteeksel dat je diep in je vagina kunt voelen. Vlak voor de ovulatie wordt de baarmoedermond wat zachter en ligt wat hoger, zodat de zaadcellen gemakkelijker in de baarmoeder kunnen komen.

Wat meet een ovulatietest

Met een ovulatietest kijk je naar het LH-niveau in de urine. Het luteïniserend hormoon (LH) is verantwoordelijk voor het rijpen van de eicel. Vlak voor je ovuleert, neemt de concentratie LH in je bloed flink toe en je scheidt dan ook zo’n 20 keer zoveel LH af in je urine. Na de piek volgt de ovulatie binnen 24 tot 36 uur. Ovulatietesten zijn erg betrouwbaar: rond de 99%.

Soorten ovulatietesten

Een ovulatietest lijkt op een zwangerschapstest en komt ook in dezelfde vormen.

Afbeelding https://www.shutterstock.com/nl/image-vector/pregnancy-test-flat-icons-ovulation-medical-547466077?src=LnvHy_zGuSOB0wtLE7w_mQ-1-7

Midstream

Dit is de meest bekende vorm: een plastic buisje ter grootte van een thermometer. Je kunt deze in de urinestraal houden terwijl je plast. Vaak kan je deze ook gebruiken door eerst urine op te vangen en de stick daarin te houden. Afhankelijk van het merk wordt er een streepje of een smiley (bij ClearBlue) zichtbaar als je ovuleert. Bekende merken zijn ClearBlue, Predictor en Test-Point.

Dipstick/strip

Dit soort testen is vaak wat goedkoper en bestaat uit enkel een smal strookje dat je in net opgevangen urine houdt. Sensitest is een veel verkocht merk.

Cassette

Bij een cassettetest vang je eerst urine op en druppel je dat in de cassette. Deze kan je bijvoorbeeld vinden van Testjezelf.nu.

Online een ovulatietest invullen?

Wil je graag een ovulatietest doen, maar heb je geen tijd om naar de winkel te gaan of een andere reden waarom je dat liever niet doet, dan kan je ook online een ovulatietest doen. Hiervoor is er een algoritme die op basis van een formule berekent wat de kans is dat je ovuleert. Dit gaat echter over een inschatting, ieder lichaam en iedere cyclus van een vrouw is anders zeker als er sprake is van een onregelmatige cyclus en dus geen garantie!!!

Datum ovulatie = Startdatum cyclus + gemiddelde Lengte Cyclus – 14 dagen

Hier vind je online een ovulatietest die je kan invullen.

Hoe gebruik je een ovulatietest

Je gebruikt elke dag (of als je wil tweemaal per dag) op hetzelfde tijdstip een ovulatietest. Op welke dag je begint, verschilt per merk. Meestal is dat vanaf 4 dagen voor je vermoedelijke ovulatie en je gaat door tot je de piek hebt gevonden. Let op: in tegenstelling tot een zwangerschapstest gebruik je hiervoor juist géén ochtendurine, omdat je daardoor een onterecht positieve uitslag zou kunnen krijgen.

Als je tweemaal per dag een ovulatietest gebruikt, kan je preciezer de piek vinden. Het zou in theorie kunnen dat de piek net na een meetmoment is, en als je dan pas 24 uur later weer test, heb je maar kort de tijd om een kindje te maken.

Heb jij wel eens een ovulatietest gebruikt?

Vertility test stock photo from Shutterstock / Bartolomiej

Hanna

Hanna

Ik ben begin dertig, getrouwd, trotse mama van een kleine knuffelkont/dondersteen ('18). Mijn achtergrond is in de ontwikkelingspsychologie en ik heb ervaring in het onderwijs. Ik zit momenteel in de luxe positie dat ik thuis kan zijn bij mijn mannetje. Vanuit huis klus ik wat bij als vertaler en blogger. Ik hou van weetjes, gadgets en verdiep me graag in maatschappelijke vraagstukken.
Hanna
Summary
Review Date
Reviewed Item
Ovulatietest; Hoe werkt het, wat is de beste en wat zijn de ervaringen?
Author Rating
51star1star1star1star1star

No Comments

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top